Witamy na Fiat Klub Polska
Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678
Posty od 106 do 118 z 118
Like Tree6lubi to!

Temat: Przeguby wew - jakie, opinie.  

  1. #106
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    02 październik 2018
    Skąd
    ES
    Postów
    24
    Auto
    Fiat Croma 1.9 150 km automat
    Rocznik
    2006
    Ciekawostka

    Myślałem, że wyrabia mi się połoś z drugiej strony - szarpanie w pewnym zakresie prędkości, pod górkę etc. (wymeniałem już jedną przy ok. 250k na oryginał, a zbliżam się teraz do 400k) i szukałem już zamiennika etc. W międzyczasie zdecydowałem się wymienić całe zawieszenie i przód i tył - amory, sprężyny, łączniki drążka z przodu, poduszki amora. I cud - szarpanie ustało I ustało stukanie z tyłu też a już byłem gotów banany z tyłu wymienić, nawet nabyłem i leżą do tej pory.

    Mój wniosek - przekoszone zawieszenie (np. stlamszone po latach sprężyny, niedomagajacy amor) powoduje że przegub pracuje "nie w osi", i jak u człowieka efekt domina - niedomaga kostka, wiech stawia się podświadomie nogi inaczej, i po paru latach odzywaja się kolana.



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #107
    Klubowicz
    Dołączył
    12 październik 2015
    Skąd
    Elbląg
    Wiek
    31
    Postów
    277
    Auto
    Croma 1.9 Multijet automat
    Rocznik
    2010 FL
    Po wymianie prawej półosi na oryginał w ASO. I przejechaniu 2 tyś km zauważyłem że mam zarzygane białym/szarym smarem nadkole,wahacz, drążki. Ten smar ucieka gdzieś spod opasek przegubu wewnętrznego. Czy to normalne? Ogladalem manszete, dziur brak.

    Wysłane z mojego LM-Q610.FG przy użyciu Tapatalka

  4. #108
    Administrator
    Dołączył
    28 sierpień 2009
    Skąd
    Gdynia
    Postów
    11,415
    Auto
    Croma FL Emotion
    Rocznik
    08.2008
    Jest szansa, że mechanik za dużo smaru nałożył, i resztka spod opaski wyleciała. Wytrzyj i obserwuj.

    Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka

    Przed założeniem nowego tematu zapoznaj się z :
    Regulamin | Szukaj | Skargi |
    Kontakt| Zanim stworzysz nowy temat

    Jest:
    -rower
    -FF 1.8 TDCi
    -Fiat Croma 1.9 FL Emotion - Czarna FURIA

    Było:
    -Brava 1.4 S 75 KM
    -Marea 1.9 JTD na FKP

  5. #109
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    24 lipiec 2011
    Skąd
    Gdańsk-Łeba
    Wiek
    46
    Postów
    705
    Auto
    Croma II MJTD 1,9 150 KM
    Rocznik
    7.2007
    Skoro robiłeś to w ASO to lepiej podjedź i niech sprawdza w ramach reklamacji... lepiej dmuchać na zimne
    Zdrowy rozsądek to coś, czego każdy potrzebuje, mało kto posiada, a nikt nie wie, że mu brakuje

  6. #110
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    02 marzec 2009
    Skąd
    Racibórz
    Postów
    74
    Auto
    Croma 1,9 JTD-M, była Marea 1,9 JTD
    Rocznik
    2006 manual
    Sprawdź czy opaska nie jest luźna, można nią kręcić. Jeśli dali za dużo smaru i zacisk się poluzował to może wyciekać. Druga możliwość że smar był pod zaciskiem i ta ilość musi wyciec (być wyrzucona siłą odśrodkową).

  7. #111
    Klubowicz
    Dołączył
    12 październik 2015
    Skąd
    Elbląg
    Wiek
    31
    Postów
    277
    Auto
    Croma 1.9 Multijet automat
    Rocznik
    2010 FL
    Po wielu miesiącach i wydanych pieniądzach wracam tu ponownie Zostały wymienione dwie półosie na oryginały w ASO. Oddałem także skrzynię biegów do regeneracji. Został wymieniony mechanizm różnicowy i przy okazji kilka innych bebechów w środku.Brak wycieków itp. Cena tego wszystkiego była taka że już można by za to kupić jakąś Crome w bieda wersji po facelifcie. Drgań do tej pory nie udało się wyeliminować. Także półosie i skrzynia biegów odpadają. Poddaję się. Nie ma chyba w Polsce nikogo kto by to umiał naprawić. W międzyczasie miałem tyle przygód z partaczami że mógłbym książkę napisać. Ludzie pracujący w 3 ASO FCA z którymi miałem styczność absolutnie nie powinni dotykać jakiegokolwiek auta. Współczuję osoba kupującym nowe auta z koncernu FCA , którzy muszą je tam serwisować. Również spece od skrzyń to to tez jest osobny rozdział i drugim razem wolałbym chyba kupić całą skrzynię używaną i ja wstawić niż oddawać komukolwiek do naprawy w serwisie ASB.

  8. #112
    Administrator
    Dołączył
    28 sierpień 2009
    Skąd
    Gdynia
    Postów
    11,415
    Auto
    Croma FL Emotion
    Rocznik
    08.2008
    Ja pierdziule. Masakra. Sam borykam się z minimalnymi drganiami. Teraz okazało się, że mam lekko wybita tuleje wahacza. Będą ja wymieniał i spr. Jednak sam także zaczynam mieć wątłe nadzieję, chyba faktycznie nikt się nie zna.

    Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka

    Przed założeniem nowego tematu zapoznaj się z :
    Regulamin | Szukaj | Skargi |
    Kontakt| Zanim stworzysz nowy temat

    Jest:
    -rower
    -FF 1.8 TDCi
    -Fiat Croma 1.9 FL Emotion - Czarna FURIA

    Było:
    -Brava 1.4 S 75 KM
    -Marea 1.9 JTD na FKP

  9. #113
    Moderator
    Dołączył
    03 wrzesień 2010
    Skąd
    .
    Postów
    4,970
    Auto
    Stilo MJTD 1.9 8V 120 KM
    Rocznik
    2006
    Cytat Napisał lukq Zobacz post
    Ja pierdziule. Masakra. Sam borykam się z minimalnymi drganiami. Teraz okazało się, że mam lekko wybita tuleje wahacza. Będą ja wymieniał i spr. Jednak sam także zaczynam mieć wątłe nadzieję, chyba faktycznie nikt się nie zna.

    Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka
    Też mam lekka wybitą tuleję wahacza i czuję szarpanie podczas ruszania. Wibracje czuć podczas wysprzęglania w trakcie jazdy, są też stuki. Na stacji diagnostycznej stwierdzono uszkodzone poduszki silnika/skrzyni - silnikiem buja podczas przygazówek. Kupiłem już prawie komplet bez tej najdroższej olejowej, której cena to ponad 400 zł za zamiennik. W garażu czeka również okazyjnie kupiona skrzynia C605 z rozbitka z małym przebiegiem. Także nie jest to problem wyłącznie w Cromach.
    Nie pomagam na PW. Masz problem, załóż temat albo dopisz się do istniejącego.

  10. #114
    Klubowicz
    Dołączył
    12 październik 2015
    Skąd
    Elbląg
    Wiek
    31
    Postów
    277
    Auto
    Croma 1.9 Multijet automat
    Rocznik
    2010 FL
    Wymieniłem już tyle potencjalnych źródeł tych drgań że teraz zastanawiam się czy to nie wina silnika. Np od niesprawnego wtryskiwacza? Tylko czy to może powodować drgania?

    Wysłane z mojego LM-Q610.FG przy użyciu Tapatalka

  11. #115
    Moderator
    Dołączył
    03 wrzesień 2010
    Skąd
    .
    Postów
    4,970
    Auto
    Stilo MJTD 1.9 8V 120 KM
    Rocznik
    2006
    Moje auto za ok. 3 tygodnie trafi do mechanika. Wymieniam poduszki oraz krzyżaki półosi, które prawdopodobnie odpowiedzialne są u mnie za szarpanie podczas przyspieszania.
    Co do wtryskiwaczy jako źródle wibracji słyszałem, a właściwie czytałem. Może tak być. Warto sprawdzić korekty zarówno na zimnym jak i rozgrzanym silniku oraz wykonać próbę przelewową.
    Nie pomagam na PW. Masz problem, załóż temat albo dopisz się do istniejącego.

  12. #116
    Klubowicz
    Dołączył
    12 październik 2015
    Skąd
    Elbląg
    Wiek
    31
    Postów
    277
    Auto
    Croma 1.9 Multijet automat
    Rocznik
    2010 FL
    croma wtryski2.PNG Tak to wygląda przy pierwszym odpaleniu na zimnym silniku.

  13. #117
    Moderator
    Dołączył
    05 styczeń 2008
    Skąd
    Podkarpackie
    Wiek
    41
    Postów
    2,808
    Auto
    Fiat Stilo MW 1.9 JTD 16v
    Rocznik
    2004
    Korekty podaje się na rozgrzanym silniku.
    Włoszczyzna-Hmm to jest to!
    Była:Tempra 1.6SXie SW 93'
    Marea Weekend 1.9 8v ELX 110KM 01'
    Lancia Lybra 1.6 16v 01'
    Fiat Stilo MW 1.9 16v 04'
    Jest:Fiat Croma 1.9 16v 09'

  14. #118
    Klubowicz
    Dołączył
    12 październik 2015
    Skąd
    Elbląg
    Wiek
    31
    Postów
    277
    Auto
    Croma 1.9 Multijet automat
    Rocznik
    2010 FL
    Tu mam korekty na ciepłym silniku na postoju oraz podczas jazdy. Od 31 do 40 sekundy jazdy było lekko pod górkę i występowały drgania.croma wtryski ciepły4.PNGcroma wtryski ciepły2.PNG


 
Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678

Podobne tematy

  1. opinie żarówek H4, jakie polecacie?
    Napisany przez opass na forum Grande Punto
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post: 20-11-2017, 12:58
  2. Jakie przeguby?
    Napisany przez kajfux na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post: 03-12-2014, 10:32
  3. Jakie Opinie o Cinque/Sei cento?
    Napisany przez simonkw na forum Cinquecento, Seicento
    Odpowiedzi: 15
    Ostatni post: 05-10-2013, 22:17
  4. przeguby wymiana
    Napisany przez tobek85 na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 40
    Ostatni post: 10-12-2012, 00:22
  5. Czy to mogą być przeguby?
    Napisany przez tiraeth na forum Uno
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post: 05-06-2012, 21:24

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

Tagi dla tego tematu

https://www.iparts.pl