Witamy na Fiat Klub Polska
Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Posty od 61 do 75 z 77
Like Tree4lubi to!

Temat: Przeguby wew - jakie, opinie.  

  1. #61
    Klubowicz
    Dołączył
    12 październik 2015
    Skąd
    Elbląg
    Wiek
    30
    Postów
    197
    Auto
    Croma 1.9 Multijet automat
    Rocznik
    2010 FL
    Spojrzałem dziś na stan przegubu wszystko wkoło zabryzgane smarem łącznie z felgą. Czy taki smar na feldze może powodować wibracje kierownicy przy wyższych prędkościach?

    Wysłane z mojego Neffos X1 przy użyciu Tapatalka



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #62
    Administrator
    Dołączył
    28 sierpień 2009
    Skąd
    Gdynia
    Postów
    11,209
    Auto
    Croma FL Emotion
    Rocznik
    08.2008
    Ty pokazujesz przegub zewnętrzy. To może nadmiar smaru spod opaski. Jednak warto sprawdzić stan maszety/gumy.

    Taka ilość smaru na feldze nie powinna wpływać na wibracje, o ktorych piszesz.

    Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka

    Przed założeniem nowego tematu zapoznaj się z :
    Regulamin | Szukaj | Skargi |
    Kontakt| Zanim stworzysz nowy temat

    Jest:
    -rower
    -FF 1.8 TDCi
    -Fiat Croma 1.9 FL Emotion - Czarna FURIA

    Było:
    -Brava 1.4 S 75 KM
    -Marea 1.9 JTD na FKP

  4. #63
    Klubowicz
    Dołączył
    12 październik 2015
    Skąd
    Elbląg
    Wiek
    30
    Postów
    197
    Auto
    Croma 1.9 Multijet automat
    Rocznik
    2010 FL
    Zgadza się to zewnętrzny i tylko z tego jednego coś leci. Leci przez te opaski które już były raz wymieniane. Byłem u mechanika który wymieniał mi te obie półosie, twierdzi że są ok(być może specjalnie pali głupa) i nadal upiera się że to wina skrzyni. Zaproponował mi ponowną wymianę tych opasek(drugi raz). Auto przez kilka tygodni po wymianie półosi jechało dobrze. Nie znam się i samemu ciężko mi ocenić czy te półosie mogły po 2 miesiącach się uszkodzić? Wibracje jak były tak są. Nie chcę się pchać w koszty i wymieniać kolejny raz obie półosie. pojeździłem po innych mechaniorach to nawet nie chcą sprawdzać, każą jechać do tego co to robił. Powoli tracę cierpliwość do tego auta.

  5. #64
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    24 lipiec 2011
    Skąd
    Gdańsk-Łeba
    Wiek
    45
    Postów
    528
    Auto
    Croma II MJTD 1,9 150 KM
    Rocznik
    7.2007
    Cytat Napisał damazy61 Zobacz post
    Zgadza się to zewnętrzny i tylko z tego jednego coś leci. Leci przez te opaski które już były raz wymieniane. Byłem u mechanika który wymieniał mi te obie półosie, twierdzi że są ok(być może specjalnie pali głupa) i nadal upiera się że to wina skrzyni. Zaproponował mi ponowną wymianę tych opasek(drugi raz). Auto przez kilka tygodni po wymianie półosi jechało dobrze. Nie znam się i samemu ciężko mi ocenić czy te półosie mogły po 2 miesiącach się uszkodzić? Wibracje jak były tak są. Nie chcę się pchać w koszty i wymieniać kolejny raz obie półosie. pojeździłem po innych mechaniorach to nawet nie chcą sprawdzać, każą jechać do tego co to robił. Powoli tracę cierpliwość do tego auta.
    Ostatnio nawet w TVN-Turbo widziałem jak specjalista od regeneracji przegubów dostał od Audi do regeneracji przegub i stwierdził że to już jest chińska podróbka i że wytrzymują do kilku tys km a rekordzista wytrzymał kilka słownie 5 km.. tak więc pytanie co tobie tam tak naprawdę wstawiono i czy to jeszcze jest sprawne.
    To że smar jest wypychany przez przegub również nie dobrze świadczy o nim bo albo jest tam tyle jego nawalone albo się rozlatuje..
    Co do wyważenia to jeśli jest dużo smaru z błotem na obręczy felgi to jak najbardziej ma to wpływ na wyważenie koła ..
    Zdrowy rozsądek to coś, czego każdy potrzebuje, mało kto posiada, a nikt nie wie, że mu brakuje

  6. #65
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    09 październik 2018
    Skąd
    szczecin
    Wiek
    27
    Postów
    9
    Auto
    Croma 2.2 pb, Lanos 1.5 16v
    Rocznik
    2006
    wymieniałes pólosie, przeguby czy opaski manszety bo nie moge zajarzyć. uskarżasz się na wibracje czy brudne felgi od smaru? jeśli wibracje to czy tak proste sprawy jak wyważenie kół, krzywe felgi, uszkodzenia opony, luzy w układzie kierowniczym sprawdzone?

  7. #66
    Klubowicz
    Dołączył
    12 październik 2015
    Skąd
    Elbląg
    Wiek
    30
    Postów
    197
    Auto
    Croma 1.9 Multijet automat
    Rocznik
    2010 FL
    Wymieniałem całe półosie. Zawieszenie sprawdzone ostatnio było praktycznie całe wymienione. Po wymianie już po tygodniu z jednego z przegubów uciekał smar. Zostały wymienione opaski i po kolejnych dwóch tygodniach to samo wywala smar przez opaski. Całe felgi i wszystko wkoło nich zażygane smarem. Koła wyważone w 3 różnych zakładach felgi proste.

    Wysłane z mojego Neffos X1 przy użyciu Tapatalka

  8. #67
    Klubowicz
    Dołączył
    12 październik 2015
    Skąd
    Elbląg
    Wiek
    30
    Postów
    197
    Auto
    Croma 1.9 Multijet automat
    Rocznik
    2010 FL
    Walki z wibracjami ciąg dalszy: Objechałem już większość mechaników w moim mieście. Teraz padła propozycja wymiany poduszek silnika/skrzyni. Niestety żaden mechanik nie potrafi powiedzieć którą poduszkę trzeba wymienić. Na oko praktycznie wszystkie są ok. Jeden z mechaników proponuje wymienić wszystkie 4, koszt ogromny. Koszt 4 poduszek w ASO to ponad 2 tyś zł. Koszt zamienników(wątpliwej jakości) to ok 1400 zł. Na tanifiat ceny niewiele niższe niż w ASO. Najgorsze jest to że pchając się w wymianę poduszek nie ma do końca pewności że to one są przyczyną tych drgań. Jeden mechanik mówi że to może być to inny stanowczo wyklucza poduszki.

  9. #68
    Administrator
    Dołączył
    28 sierpień 2009
    Skąd
    Gdynia
    Postów
    11,209
    Auto
    Croma FL Emotion
    Rocznik
    08.2008
    Gdybyś nie miał automatu, doszukiwać by się można winy po stronie łożysk w skrzyni

    Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka

    Przed założeniem nowego tematu zapoznaj się z :
    Regulamin | Szukaj | Skargi |
    Kontakt| Zanim stworzysz nowy temat

    Jest:
    -rower
    -FF 1.8 TDCi
    -Fiat Croma 1.9 FL Emotion - Czarna FURIA

    Było:
    -Brava 1.4 S 75 KM
    -Marea 1.9 JTD na FKP

  10. #69
    Klubowicz
    Dołączył
    08 wrzesień 2013
    Skąd
    Krosno
    Wiek
    58
    Postów
    157
    Auto
    Fiat Croma 1.9Multijet 120 km Dpf
    Rocznik
    08.2008 FL
    Cytat Napisał damazy61 Zobacz post
    Wymieniałem całe półosie. Zawieszenie sprawdzone ostatnio było praktycznie całe wymienione. Po wymianie już po tygodniu z jednego z przegubów uciekał smar. Zostały wymienione opaski i po kolejnych dwóch tygodniach to samo wywala smar przez opaski. Całe felgi i wszystko wkoło nich zażygane smarem. Koła wyważone w 3 różnych zakładach felgi proste.

    Wysłane z mojego Neffos X1 przy użyciu Tapatalka
    Opaski muszą mieć idealny rozmiar ,odpowiednio dobrane jest bardzo ciężko założyć a kielichy proponuję sztywne nie gumowe. zmieniałem rok temu i jest ok.

  11. #70
    Administrator
    Dołączył
    28 sierpień 2009
    Skąd
    Gdynia
    Postów
    11,209
    Auto
    Croma FL Emotion
    Rocznik
    08.2008
    Cytat Napisał adamo Zobacz post
    a kielichy proponuję sztywne nie gumowe
    czy rozwiniesz pojęcie "sztywne kielichy". Czy chodzi Ci czasem o manszety?

    Przed założeniem nowego tematu zapoznaj się z :
    Regulamin | Szukaj | Skargi |
    Kontakt| Zanim stworzysz nowy temat

    Jest:
    -rower
    -FF 1.8 TDCi
    -Fiat Croma 1.9 FL Emotion - Czarna FURIA

    Było:
    -Brava 1.4 S 75 KM
    -Marea 1.9 JTD na FKP

  12. #71
    Klubowicz
    Dołączył
    12 październik 2015
    Skąd
    Elbląg
    Wiek
    30
    Postów
    197
    Auto
    Croma 1.9 Multijet automat
    Rocznik
    2010 FL
    U mnie te kielichy są raczej metalowe

    Wysłane z mojego Neffos X1 przy użyciu Tapatalka

  13. #72
    Klubowicz
    Dołączył
    08 wrzesień 2013
    Skąd
    Krosno
    Wiek
    58
    Postów
    157
    Auto
    Fiat Croma 1.9Multijet 120 km Dpf
    Rocznik
    08.2008 FL
    Cytat Napisał lukq Zobacz post
    czy rozwiniesz pojęcie "sztywne kielichy". Czy chodzi Ci czasem o manszety?
    chodzi mi o osłonę przegubu homokinetycznego , można założyć lateksową lub gumową albo taką jak oryginał czyli z jakiegoś plastiku jest ona dość sztywna cena w serwisie 67 pln.

  14. #73
    Administrator
    Dołączył
    28 sierpień 2009
    Skąd
    Gdynia
    Postów
    11,209
    Auto
    Croma FL Emotion
    Rocznik
    08.2008
    Więc tak:

    Przegub homokinetyczny (krzyżak) wygląda tak:



    Osłona - kielich wygląda tak:



    Zaś osłona - gumowa manszeta wygląda tak: Wytłumacz proszę, o którym elemencie mówisz?




    zdjęcia zapożyczone z tanifiat
    Ostatnio edytowane przez lukq ; 14-12-2018 o 18:16

    Przed założeniem nowego tematu zapoznaj się z :
    Regulamin | Szukaj | Skargi |
    Kontakt| Zanim stworzysz nowy temat

    Jest:
    -rower
    -FF 1.8 TDCi
    -Fiat Croma 1.9 FL Emotion - Czarna FURIA

    Było:
    -Brava 1.4 S 75 KM
    -Marea 1.9 JTD na FKP

  15. #74
    Klubowicz
    Dołączył
    08 wrzesień 2013
    Skąd
    Krosno
    Wiek
    58
    Postów
    157
    Auto
    Fiat Croma 1.9Multijet 120 km Dpf
    Rocznik
    08.2008 FL
    Cytat Napisał lukq Zobacz post
    Więc tak:

    Przegub homokinetyczny (krzyżak) wygląda tak:



    Osłona - kielich wygląda tak:



    Zaś osłona - gumowa manszeta wygląda tak: Wytłumacz proszę, o którym elemencie mówisz?




    zdjęcia zapożyczone z tanifiat
    Tak chodzi o tę manszetę,ale w serwisie Fiata nazywa się to osłona przegubu homokinetycznego a manszety to są przy rękawach koszuli.

  16. #75
    Klubowicz
    Dołączył
    04 październik 2017
    Skąd
    Płock
    Postów
    435
    Auto
    Croma 1.9 Multijet
    Rocznik
    2010
    Dobre


 
Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. opinie żarówek H4, jakie polecacie?
    Napisany przez opass na forum Grande Punto
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post: 20-11-2017, 11:58
  2. Jakie przeguby?
    Napisany przez kajfux na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post: 03-12-2014, 09:32
  3. Jakie Opinie o Cinque/Sei cento?
    Napisany przez simonkw na forum Cinquecento, Seicento
    Odpowiedzi: 15
    Ostatni post: 05-10-2013, 21:17
  4. przeguby wymiana
    Napisany przez tobek85 na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 40
    Ostatni post: 09-12-2012, 23:22
  5. Czy to mogą być przeguby?
    Napisany przez tiraeth na forum Uno
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post: 05-06-2012, 20:24

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

Tagi dla tego tematu

https://www.iparts.pl