Witamy na Fiat Klub Polska
Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Posty od 31 do 45 z 118
Like Tree6lubi to!

Temat: Przeguby wew - jakie, opinie.  

  1. #31
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    04 luty 2011
    Skąd
    Nowa Sól
    Wiek
    41
    Postów
    95
    Auto
    Croma 1.9 150KM Automat
    Rocznik
    2008
    Ja u siebie wymieniłem tylko krzyżak (nie miałem homokinetycznych czy jakoś tak) wystarczyło tylko krzyżak bo kielich nie był wybity.
    Wymieniałem w okolicach 2008-2009r to spidan kompletny ze smarem osłonami i opaskami kosztował koło 150 zeta.
    Za oryginalny krzyżak fiatowski dałem 200 zeta od użytkownika na Allegro - trudniącego się tylko włoszczyzną.
    W ASO oficjalnie niedostępny sam krzyżak a po mojej dociekliwości 500 zeta.



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #32
    Klubowicz
    Dołączył
    03 czerwiec 2009
    Skąd
    PL
    Postów
    342
    Auto
    Croma 150
    Nie wiem jak w automacie, myślałem, ze piszemy o manualu. Trzeba by sprawdzic w elearn. Luz z filmików jest normalny. Ja miałem na myśli luz góra dół.

  4. #33
    Klubowicz
    Dołączył
    12 październik 2015
    Skąd
    Elbląg
    Wiek
    31
    Postów
    277
    Auto
    Croma 1.9 Multijet automat
    Rocznik
    2010 FL
    Cześć, Czy ktoś z forumowiczów ma może na sprzedaż skrzynię automatyczną do cromy 1.9 150 KM? Lub może macie jakieś źródło w którym można taką używaną skrzynię zakupić? Na allegro niestety nic nie ma.

  5. #34
    Master
    Dołączył
    07 luty 2016
    Skąd
    Jasło
    Wiek
    40
    Postów
    1,022
    Auto
    Croma 1,9 JTD 150KM
    Rocznik
    2006
    Cytat Napisał damazy61 Zobacz post
    Cześć, Czy ktoś z forumowiczów ma może na sprzedaż skrzynię automatyczną do cromy 1.9 150 KM? Lub może macie jakieś źródło w którym można taką używaną skrzynię zakupić? Na allegro niestety nic nie ma.
    Zapytaj tu:

    http://www.italcar24.pl

    Lub "tanifiat" na alle...

    To są handlarze częściami używanymi do aut włoskich. Może któryś sprowadzi na zamówienie, w dobrej cenie, taką skrzynię.

    Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L21 przy użyciu Tapatalka
    damazy61 lubi to.

  6. #35
    Klubowicz
    Dołączył
    12 październik 2015
    Skąd
    Elbląg
    Wiek
    31
    Postów
    277
    Auto
    Croma 1.9 Multijet automat
    Rocznik
    2010 FL
    Generalnie sprawa wygląda tak jak na filmiku. Auto podniesione, skrzynia na N ,kręcę kołem raz jednym ,raz drugim i słychać takie oto dźwięki, coś gdzieś gruchocze/ przesuwa się. Jakby do pustej betoniarki rzucić kamyczki i kręcić. Mechanik twierdzi że skrzynia do wymiany. Działa normalnie tzn biegi chodzą elegancko,nic nie szarpie. Jedynie te wibracje budy w przedziale 50-70 km/h. Zanim kupię nową skrzynię wolę się jeszcze upewnić. Może ktoś zna dobry serwis ASB w trójmieście?

    https://www.youtube.com/watch?v=yxZGk9X-POo

    https://www.youtube.com/watch?v=XNmJcDFzpEM

  7. #36
    Klubowicz
    Dołączył
    23 kwiecień 2017
    Skąd
    Warszawa
    Wiek
    42
    Postów
    202
    Auto
    Croma 1,9 16V 150 KM
    Rocznik
    2006
    a jak sie zachowuje po wrzuceniu na D lub R? nic nie szarpie? dzwiek jest taki sam na D,R i N czy może na N hałas znika? bo może to konwerter

  8. #37
    Klubowicz
    Dołączył
    12 październik 2015
    Skąd
    Elbląg
    Wiek
    31
    Postów
    277
    Auto
    Croma 1.9 Multijet automat
    Rocznik
    2010 FL
    Skrzynia chodzi bez zarzutów. Jak przełączam z D na P i na odwrót to nic nie szarpie. Tu mam zgaszony silnik i ręką obracam koło. Skrzynia na luzie w pozycji N. Jak zapalam silnik to nic nie słychać. Generalnie nie mam żadnych zastrzeżeń do pracy skrzyni. Jeszcze nie sprawdziłem jak to będzie na trybie D lub R gdy silnik jest zgaszony i pokręcę kołem. Tylko czy gaszenia silnika jak skrzynia jest na D lub R nie jest dla niej szkodliwe?

    Wysłane z mojego Neffos X1 przy użyciu Tapatalka

  9. #38
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    16 grudzień 2017
    Skąd
    Lutynia
    Wiek
    38
    Postów
    38
    Auto
    croma 1.9 16v automat
    Rocznik
    2009
    Damazy61. Mam tak samo jak u Ciebie. Może trochę ciszej i z prawej strony skrzyni. Dźwięk wydobywa się blisko prawej półosi. W czasie jazdy nic nie słychać, ale też mam buczenie takie basowe od 90km w górę i nie mam pojęcia co to jest i czy jedno z drugim ma coś wspólnego.

  10. #39
    Klubowicz
    Dołączył
    12 październik 2015
    Skąd
    Elbląg
    Wiek
    31
    Postów
    277
    Auto
    Croma 1.9 Multijet automat
    Rocznik
    2010 FL
    Cytat Napisał waluspv Zobacz post
    Damazy61. Mam tak samo jak u Ciebie. Może trochę ciszej i z prawej strony skrzyni. Dźwięk wydobywa się blisko prawej półosi. W czasie jazdy nic nie słychać, ale też mam buczenie takie basowe od 90km w górę i nie mam pojęcia co to jest i czy jedno z drugim ma coś wspólnego.
    U mnie w czasie jazdy nic nie słychać. Żadnych niepokojących objawów. Zmienia biegi perfekcyjnie, nic nie szarpie, nic nie buczy,żadnych błędów itd. Trochę się zdziwiłem jak mi mechanik powiedział że trzeba wymienić skrzynię. Wymienił mi dwie półosie i może skończyły się jemu pomysły. Nie mam pojęcia.
    Ten dźwięk chrobotania/terkotania jak kręcę kołem być może występuje też u innych użytkowników. Niestety nie mam porównania. Mechanik twierdzi że ten dźwięk kwalifikuje skrzynię do wymiany i prawdopodobnie to jest przyczyna tych wibracji.
    Nim zacznę cokolwiek z tym robić popytam jeszcze u innych mechaników. Niedługo zmienię koła na zimówki, może te wibracje idą od kół.

    Jak kupiłem to auto to od początku coś dudniło /buczało podczas jazdy. Większość mechaników obstawiała skrzynię i łożyska kół. Wtedy o mały włos dałem się naciągnąć. Okazało się że dudni jedna z opon (miała guza), a buczy osłona termiczna która opadła na wydech.
    Ostatnio edytowane przez damazy61 ; 15-10-2018 o 12:41

  11. #40
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    16 grudzień 2017
    Skąd
    Lutynia
    Wiek
    38
    Postów
    38
    Auto
    croma 1.9 16v automat
    Rocznik
    2009
    Też nie mam żadnych objawów jeśli chodzi o skrzynię. Mój znajomy mechanik mówił że jest to trochę dziwne ale jak podniósł auto na podnośniku i rozpędzalismy od zera w górę była cisza. Ja też miałem wibracje auta przy wyższych prędkościach okazało się że oryginalne felgi były tak krzywe, że auto na podnośniku mało nie spadło takie były bicia na nowych oponach. Założyłem stalowe i te same opony zero wibracji. Zostało buczenie ale ja obstawiam lozysko podpory półosi albo samo lozysko koła, jest to jakiś no name.

  12. #41
    Klubowicz
    Dołączył
    12 październik 2015
    Skąd
    Elbląg
    Wiek
    31
    Postów
    277
    Auto
    Croma 1.9 Multijet automat
    Rocznik
    2010 FL
    Koła zmienione na zimowe. Dalej trzęsie.

    Wysłane z mojego Neffos X1 przy użyciu Tapatalka

  13. #42
    Master
    Dołączył
    07 luty 2016
    Skąd
    Jasło
    Wiek
    40
    Postów
    1,022
    Auto
    Croma 1,9 JTD 150KM
    Rocznik
    2006
    Cytat Napisał damazy61 Zobacz post
    Koła zmienione na zimowe. Dalej trzęsie.

    Wysłane z mojego Neffos X1 przy użyciu Tapatalka
    Może piasty lub tarcze hamulcowe są zwichrowane?

    Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L21 przy użyciu Tapatalka
    damazy61 lubi to.

  14. #43
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    24 lipiec 2011
    Skąd
    Gdańsk-Łeba
    Wiek
    46
    Postów
    705
    Auto
    Croma II MJTD 1,9 150 KM
    Rocznik
    7.2007
    Faktycznie odgłosy straszne się wydobywają ale mi to bardziej wygląda na tarcze niż na przeguby..

    Zanim wydasz mnóstwo $$$$$ kup może 4 obejmy zakręcane to kilka zł/szt zdejmij/podwiń osłony z przegubów wewnętrznych i zewnętrznych i wszystko wyczyść i ponownie przesmaruj ( możesz nawet dać tego smaru do regeneracji przegubów .. to kilkadziesiąt zł a nie tysiące za skrzynię np: XADO CV JOINTS 125ML TUBA - smar do przegubów lub / i XADO smar naprawczy do przegubów 125ml ). Tak wiem może to być aspiryna na raka ale warto to sprawdzić skoro jak widzę wymieniłeś już zawieszenie. Możesz też zdemontować klocki hamulcowe z tarcz i pokręcić sama piasta czy takie odgłosy się wydostają ... Inny sposób to stetoskop ale w przypadku przegubów może to się nie sprawdzić.
    damazy61 lubi to.
    Zdrowy rozsądek to coś, czego każdy potrzebuje, mało kto posiada, a nikt nie wie, że mu brakuje

  15. #44
    Klubowicz
    Dołączył
    12 luty 2017
    Skąd
    Gdynia obecnie :)
    Wiek
    33
    Postów
    173
    Auto
    VW Caddy 1.9 tdi oraz Croma 1,9 JTD 150 km
    Rocznik
    2009 Caddy i 2005 croma
    Z innej beczki, miałem problem z przegubem od strony pasażera, nie pozostawlo nic innego jak wymiana polosi, mechanik kupił cała polos od strony pasażera nową firmy GSP za 270,-.
    Oczywiście w końcu zniknęło irytujące bujanie na boki na drugim biegu.

  16. #45
    Klubowicz
    Dołączył
    12 październik 2015
    Skąd
    Elbląg
    Wiek
    31
    Postów
    277
    Auto
    Croma 1.9 Multijet automat
    Rocznik
    2010 FL
    Mam wrażenie że przez pierwsze tygodnie po wymianie półosi było lepiej. Półosie były wstawiane całe i według tego mechanika one już fabrycznie są odpowiednio nasmarowane na przegubach. On nie smarował przegubów przed montażem bo mówi że jak ściągnie się opaski to utraci gwarancje na półosie. Oglądałem je dziś sobie to ta prawa na zewnętrznym trochę rzyga smarem. Mam ubabraną felgę i wahacz. Tu na zdjęciu już trochę to wytarłem bo było gorzej. Ale opaski mocno trzymają

    Wysłane z mojego Neffos X1 przy użyciu Tapatalka


 
Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. opinie żarówek H4, jakie polecacie?
    Napisany przez opass na forum Grande Punto
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post: 20-11-2017, 12:58
  2. Jakie przeguby?
    Napisany przez kajfux na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post: 03-12-2014, 10:32
  3. Jakie Opinie o Cinque/Sei cento?
    Napisany przez simonkw na forum Cinquecento, Seicento
    Odpowiedzi: 15
    Ostatni post: 05-10-2013, 22:17
  4. przeguby wymiana
    Napisany przez tobek85 na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 40
    Ostatni post: 10-12-2012, 00:22
  5. Czy to mogą być przeguby?
    Napisany przez tiraeth na forum Uno
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post: 05-06-2012, 21:24

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

Tagi dla tego tematu

https://www.iparts.pl