Witamy na Fiat Klub Polska
Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Posty od 16 do 30 z 118
Like Tree6lubi to!

Temat: Przeguby wew - jakie, opinie.  

  1. #16
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    27 wrzesień 2012
    Skąd
    3-city
    Wiek
    47
    Postów
    9
    Auto
    Croma 1,9
    Cytat Napisał damazy61 Zobacz post
    Cześć ,niestety moja Croma im starsza to sypie się jak kurtyzana.
    Tym razem poleciały dwa przeguby-wewnętrzny i zewnętrzny lewej półosi. Prośba o pomoc w kwestii doradzenia wyjścia z opresji. Mechanik każe kupować całą półośkę. Cena nowego oryginału z salonu to 1170 zł. Cena zamienników to 650 zł firmy SPIDAN lub 850 zł marki SKF. Autem mam jeszcze zamiar pojeździć ok 4-5 lat. W związku z tym nie chciałbym wymieniać tej części ponownie po roku czy dwóch. Używka nie wchodzi w grę. Sprzedawca ze sklepu poleca tego spidana. Biorąc natomiast pod uwagę różnicę w cenie między SKF a oryginałem. Jestem w stanie kupić oryginał jeśli wytrzyma te 5 lat. Jak myślicie warto? Czy może kupić tego spidana? W SPIDANIE jeszcze jest taka opcja że gdy oddam im starą półośkę to mi za nią dadzą 80 zł. Czy SPIDAN wyniesie mnie wsumie 570 zł.
    Wyślij półosie z przegubami do Torunia do regeneracji.
    Utną stary przegub/kielich i wspawają przegub o innej konstrukcji niezniszczalny.

    Już to przechodziłem.
    Wymiana krzyżaków/tripodów pomaga na chwilę.



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #17
    Master
    Dołączył
    07 luty 2016
    Skąd
    Jasło
    Wiek
    40
    Postów
    1,022
    Auto
    Croma 1,9 JTD 150KM
    Rocznik
    2006
    Cytat Napisał cad-cam Zobacz post
    Wyślij półosie z przegubami do Torunia do regeneracji.
    Utną stary przegub/kielich i wspawają przegub o innej konstrukcji niezniszczalny.

    Już to przechodziłem.
    Wymiana krzyżaków/tripodów pomaga na chwilę.
    Ile kosztuje taka regeneracja?

    Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L21 przy użyciu Tapatalka

  4. #18
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    27 wrzesień 2012
    Skąd
    3-city
    Wiek
    47
    Postów
    9
    Auto
    Croma 1,9
    Około 1200 brutto za dwie sztuki (krótka i długa półoś).

  5. #19
    Klubowicz
    Dołączył
    12 październik 2015
    Skąd
    Elbląg
    Wiek
    31
    Postów
    277
    Auto
    Croma 1.9 Multijet automat
    Rocznik
    2010 FL
    Mechanik ,który wymieniał lewą półośkę , twierdzi teraz że trzeba wymienić także całą prawą . Dziwne że tego nie powiedział od razu gdy zdiagnozował lewą. Drgania z dnia na dzień się nasilają. Teraz czuć je już także od 30 km/h. Zastanawiam się czy rzeczywiście ta prawa także wymaga wymiany czy może po prostu ta lewa założona przez niego straciła smarowanie albo okazała się jakimś dziadostwem. Tym bardziej że kilka dni po wstawieniu lewej półosi było ok.

  6. #20
    Klubowicz
    Dołączył
    12 październik 2015
    Skąd
    Elbląg
    Wiek
    31
    Postów
    277
    Auto
    Croma 1.9 Multijet automat
    Rocznik
    2010 FL
    Obie półosie wymienione. Niestety auto nadal się trzęsie przy prędkości 60-70km/h i trzymaniu nogi na pedale gazu. Mechanik już nie ma pojęcia co to może być. Ja tym bardziej. 2400 zł poszłoooo prawdopodobnie niepotrzebnie.

    Wysłane z mojego Neffos X1 przy użyciu Tapatalka

  7. #21
    Klubowicz
    Dołączył
    03 czerwiec 2009
    Skąd
    PL
    Postów
    342
    Auto
    Croma 150
    Powodem takiego stanu rzeczy może być nadmierny luz na mechanizmie różnicowym. Sprawdź luzy pionowy góra - dół przy wejściu kielicha półosi do skrzyni. Podobno reguluje się to podkładkami regulacyjnymi.

  8. #22
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    26 październik 2015
    Skąd
    Poznań
    Postów
    771
    Auto
    Fiat Croma
    Rocznik
    2007
    Luz kielichów jest normalny we wielu skrzyniach kielich pracuje góra dół.

  9. #23
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    04 luty 2011
    Skąd
    Nowa Sól
    Wiek
    41
    Postów
    95
    Auto
    Croma 1.9 150KM Automat
    Rocznik
    2008
    W swoim Stilo miałem jako przeguby wewnętrzne - krzyżaki.
    Padający przegub wewnętrzny - telepaczka w czasie przyspieszania i im większa i bardziej się wdepnie na pedał.
    Padł prawy wewnętrzny.
    Kupiłem Spidan'a. Spidan wytrzymał 2 tys km i się rozpadł gorzej niż stary. Zakupiłem oryginał z numerami ricambi i ten przegub chodzi do dzisiaj u innego właściciela (znajomego).
    Zraziłem się do Spidanów z Allegro (a raczej chińskich podróbek).
    Nie trwierdzę żę Spidan to gówno ale to co ja kupiłem okazało się gównolitem a raczej chińską podróbką vel gównolit.
    Zanim kupisz Spidana upewnij się że to nie tandetna podróbka.

  10. #24
    Klubowicz
    Dołączył
    12 październik 2015
    Skąd
    Elbląg
    Wiek
    31
    Postów
    277
    Auto
    Croma 1.9 Multijet automat
    Rocznik
    2010 FL
    Właśnie jestem po konsultacji z mechanikiem, który wymieniał mi półosie. Mówi że to może być to tzn mechanizm różnicowy w skrzyni.. I że do tej operacji trzeba wyjąć skrzynie i dać ja do remontu a to już zabawa za kolejne kilka tysięcy zł. Dobrze mówi czy chce mnie naciągać na kolejne koszty?

    Wysłane z mojego Neffos X1 przy użyciu Tapatalka

  11. #25
    Klubowicz
    Dołączył
    03 czerwiec 2009
    Skąd
    PL
    Postów
    342
    Auto
    Croma 150
    Cytat Napisał desmo999 Zobacz post
    Luz kielichów jest normalny we wielu skrzyniach kielich pracuje góra dół.
    Tak, wiem, że jest rzeczą normalną taki luz, ale ja napisałem, że nadmierny luz. W eleranie widziałem nawet procedurę opisującą regulację tego luzu poprzez podkładki, stąd o tym wspomniałem w tym wątku.

  12. #26
    Klubowicz
    Dołączył
    12 październik 2015
    Skąd
    Elbląg
    Wiek
    31
    Postów
    277
    Auto
    Croma 1.9 Multijet automat
    Rocznik
    2010 FL
    Cytat Napisał morcmarc Zobacz post
    W swoim Stilo miałem jako przeguby wewnętrzne - krzyżaki.
    Padający przegub wewnętrzny - telepaczka w czasie przyspieszania i im większa i bardziej się wdepnie na pedał.
    Padł prawy wewnętrzny.
    Kupiłem Spidan'a. Spidan wytrzymał 2 tys km i się rozpadł gorzej niż stary. Zakupiłem oryginał z numerami ricambi i ten przegub chodzi do dzisiaj u innego właściciela (znajomego).
    Zraziłem się do Spidanów z Allegro (a raczej chińskich podróbek).
    Nie trwierdzę żę Spidan to gówno ale to co ja kupiłem okazało się gównolitem a raczej chińską podróbką vel gównolit.
    Zanim kupisz Spidana upewnij się że to nie tandetna podróbka.
    Ja mam wsadzone dwie nowe półosie SKF. Nie brałem Spidana. Gdzie i w jakiej cenie kupiłeś ricambi? Nowe czy po regeneracji? W ASO fiata robią klientów w balona. Za 1700 zł/sztuka sprzedają półosie po regeneracji. Taką cenę dają tylko wtedy gdy oddasz im starą. Jak nie oddajesz starej to 2500.
    Ja kupiłem SKF nowe. Za lewą dałem 900 zł a za prawą 960 zł.

  13. #27
    Klubowicz
    Dołączył
    12 październik 2015
    Skąd
    Elbląg
    Wiek
    31
    Postów
    277
    Auto
    Croma 1.9 Multijet automat
    Rocznik
    2010 FL
    Cytat Napisał manic Zobacz post
    Tak, wiem, że jest rzeczą normalną taki luz, ale ja napisałem, że nadmierny luz. W eleranie widziałem nawet procedurę opisującą regulację tego luzu poprzez podkładki, stąd o tym wspomniałem w tym wątku.
    Czy do regulacji tymi podkładkami trzeba wyciągać skrzynię z auta? Jest to automat.

    Wysłane z mojego Neffos X1 przy użyciu Tapatalka

  14. #28
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    26 październik 2015
    Skąd
    Poznań
    Postów
    771
    Auto
    Fiat Croma
    Rocznik
    2007
    Nie nie trzeba

  15. #29
    Klubowicz
    Dołączył
    12 październik 2015
    Skąd
    Elbląg
    Wiek
    31
    Postów
    277
    Auto
    Croma 1.9 Multijet automat
    Rocznik
    2010 FL
    https://youtu.be/h7r1zBn_8yg


    https://youtu.be/ofsA8ZR5Ly4

    Wysłane z mojego Neffos X1 przy użyciu Tapatalka

  16. #30
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    26 październik 2015
    Skąd
    Poznań
    Postów
    771
    Auto
    Fiat Croma
    Rocznik
    2007
    To to jest normalne.


 
Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. opinie żarówek H4, jakie polecacie?
    Napisany przez opass na forum Grande Punto
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post: 20-11-2017, 12:58
  2. Jakie przeguby?
    Napisany przez kajfux na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post: 03-12-2014, 10:32
  3. Jakie Opinie o Cinque/Sei cento?
    Napisany przez simonkw na forum Cinquecento, Seicento
    Odpowiedzi: 15
    Ostatni post: 05-10-2013, 22:17
  4. przeguby wymiana
    Napisany przez tobek85 na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 40
    Ostatni post: 10-12-2012, 00:22
  5. Czy to mogą być przeguby?
    Napisany przez tiraeth na forum Uno
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post: 05-06-2012, 21:24

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

Tagi dla tego tematu

https://www.iparts.pl