Witamy na Fiat Klub Polska
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Posty od 1 do 15 z 23
  1. #1
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    06 lipiec 2017
    Skąd
    Jelenia Góra
    Postów
    18
    Auto
    Fiat Stilo 1.6 16V Multiwagon
    Rocznik
    2004

    Prośba o interpretację pomiarów Stilo 1.6 16V - brak mocy

    Witam, proszę o interpretacje wyników Stila 1.6 16V 2004r zamieszczonych poniżej. W różnych odstępach czasu spada moc silnika między 2 a 3 tysiącach obrotów silnika. Na wolnych obrotach chodzi poprawnie. Wydaję mi się, że może to być uszkodzenie czujnika sondy lambdy przed katalizatorem. Choć niepokoi mnie czujnik temperatury powietrza ponieważ pomiar był wykonywany jak na dworze było 0 stopni a silnik był zimny.

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7

    Z góry dziękuje za pomoc!



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    28 kwiecień 2018
    Skąd
    Piaseczno
    Postów
    22
    Auto
    stilo 1,6 16v 103kM/stilo MW 1,6 16v
    Rocznik
    2002/2003
    a co sie dzieje z sonda przed katalizatorem jak jedziesz na 2 lub 3 biegu i wciskasz gaz do oporu?? powinna isc cały czas po górze skali chyba że odpuszczasz gaz. sonda za katem to słuzy tylko do sprawdzenia katalizatora więc nią bym się nie przejmował

  4. #3
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    06 lipiec 2017
    Skąd
    Jelenia Góra
    Postów
    18
    Auto
    Fiat Stilo 1.6 16V Multiwagon
    Rocznik
    2004
    Dziękuje za zainteresowanie tematem. Efekt który występuje po wciśnięciu gaz do oporu na 2 lub 3 wygląda tak, że od 2 do 3 tyś rpm auto rozpędza się bardzo powoli ale po 3 tysiącach dostaje dużego przyspieszenia (niestety nie zawsze się tak dzieje raz silnik ciągnie normalnie a raz nie, nie mogę znaleźć reguły)
    Ponadto martwi mnie temperatura powietrza na dolocie ponieważ jest wysoko np 26 stopni C a na dworze 0 stopni. Czy błędny odczyt z tego czujnika może doprowadzać do takich efektów?

  5. #4
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    28 kwiecień 2018
    Skąd
    Piaseczno
    Postów
    22
    Auto
    stilo 1,6 16v 103kM/stilo MW 1,6 16v
    Rocznik
    2002/2003
    według mnie czujnik temp dolotu jest ok... ale co pokazuje sonda jak przyspieszasz i masz gaz w podłodze??

  6. #5
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    08 styczeń 2019
    Skąd
    TKI
    Postów
    9
    Auto
    500
    Rocznik
    2006
    I jak udało się uzyskać jakieś informacje dotyczące twojego problemu?

  7. #6
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    06 lipiec 2017
    Skąd
    Jelenia Góra
    Postów
    18
    Auto
    Fiat Stilo 1.6 16V Multiwagon
    Rocznik
    2004
    Witam, wykres sondy lambdy przed katalizatorem podczas jednostajnego rozpędzania auta jest mocno poszarpany i co kilka sekund ma gwałtowny spadek a potem wzrost a miejscami spadki sięgają zera.

  8. #7
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    06 lipiec 2017
    Skąd
    Jelenia Góra
    Postów
    18
    Auto
    Fiat Stilo 1.6 16V Multiwagon
    Rocznik
    2004
    Witam, poniżej zamieszczam wykresy z pomiarów oraz pliki CSV z danymi

    Bieg 2
    https://drive.google.com/open?id=1D1...uq70hfbbyTA-gF
    Bieg 3
    https://drive.google.com/open?id=1AQ...liLUUwH11DhWJx
    Bieg 4
    https://drive.google.com/open?id=1bp...HvrGAFqdR9vpQ7
    Dane CSV
    https://drive.google.com/open?id=1nX...fHFIQcX5_hS0_9

    Może to coś będzie sugerować. Biegi 2 i 3 lecą do odcięcia natomiast 4 nie udało mi się zrobić. Pozdrawiam

  9. #8
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    06 lipiec 2017
    Skąd
    Jelenia Góra
    Postów
    18
    Auto
    Fiat Stilo 1.6 16V Multiwagon
    Rocznik
    2004
    Dziś byłem u elektromechanika z problemem i dowiedziałem się, że na pewno padł mi komputer bo w stilach zawsze to się dzieje? I ponoć jest to ich wada fabryczna. Wycenił naprawę na 1800zł. Co sądzicie o tym?

  10. #9
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    06 lipiec 2017
    Skąd
    Jelenia Góra
    Postów
    18
    Auto
    Fiat Stilo 1.6 16V Multiwagon
    Rocznik
    2004
    Witam, dziś auto zaczęło spalać lub dopalać paliwo w wydechu :/

  11. #10
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    06 lipiec 2017
    Skąd
    Jelenia Góra
    Postów
    18
    Auto
    Fiat Stilo 1.6 16V Multiwagon
    Rocznik
    2004
    Witam ponownie. W moim Stilo na dzień dzisiejszy zostały wymienione:
    Mechanik 1: Wymienił czujnik położenia wału i nic - usterka nie usunięta
    Mechanik 2: Wymienił świece i wyczyścił przepustnice - usterka nie usunięta (wykluczono lewe powietrze na dolocie)
    Mechanik 3: Wymienił czujnik temperatury cieczy - usterka nie usunięta
    Każdemu musiałem zapłacić za diagnozę i część oraz wymianę - aż się boje jechać do następnego i będzie to samo.

    Więc zacząłem sam eksperymentować. Na początek odłączyłem sondę lambdę check się zapalił, moc silnik znacząco spadła ale praca silnika się ustabilizowała. Następnie podłączyłem sondę a rozłączyłem map sensor. Efektem czego silnik zyskał moc praca na biegu jałowym równa spadki mocy występowały ale bardzo rzadko. Po podłączeniu wszystkich czujników spadki mocy wróciły w dużej częstotliwości.
    Poradźcie koledzy czy wymieniać ten map sensor czy go sprayem wyczyścić i zobaczyć co dalej?!?
    A jak by trzeba było wymienić to na oryginalny czy może być coś firmy krzak np "ME PREMIUM" cena około 70zł?

  12. #11
    Klubowicz
    Dołączył
    06 sierpień 2016
    Skąd
    drewniana chata pod Lublinem
    Postów
    340
    Auto
    TOYOTA COROLLA, HYUNDAI TUCSON
    Rocznik
    2005
    Cytat Napisał safri Zobacz post
    Poradźcie koledzy czy wymieniać ten map sensor czy go sprayem wyczyścić i zobaczyć co dalej?!?
    Miałem tez problem z tym czujnikiem/wywalał błąd/.Wyczyściłem i pomogło.

  13. #12
    Klubowicz
    Dołączył
    06 sierpień 2016
    Skąd
    drewniana chata pod Lublinem
    Postów
    340
    Auto
    TOYOTA COROLLA, HYUNDAI TUCSON
    Rocznik
    2005
    "safri" Królu Złoty co z mocą?
    Zlituj się i napisz co wymyśliłeś.Jeżeli wpadłes na jakieś rozwiązanie to opisz to.

  14. #13
    Klubowicz
    Dołączył
    17 styczeń 2019
    Skąd
    Kalwaria Zebrzydowska
    Wiek
    31
    Postów
    324
    Auto
    Fiat Tipo SW Lounge 1.4tjet + lpg BRC
    Rocznik
    2017
    Ta sonda przed katem pracuje w wąskim zakresie 0,1-0,5V, powinna dochodzić przy nagłym przyspieszaniu do 0,8-0,9V. Jak wtyczki sondy przed katem i za katem są takie same, to proponuje zamienić sondy miejscami.

  15. #14
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    06 lipiec 2017
    Skąd
    Jelenia Góra
    Postów
    18
    Auto
    Fiat Stilo 1.6 16V Multiwagon
    Rocznik
    2004
    Witam po dłuższej przerwie. Na tą chwilę problemu nie udało mi się rozwiązać. W aucie wymieniłem: czujnik położenia wału, czujnik temperatury, sondę labde przed katalizatorem. Wyczyściłem map sensor oraz wszystkie złącza zostały potraktowane kontakt sprayem. Komputer nie zgłasza błędów, auto zapala bez problemów. Na biegu jałowym żadnych wahań oraz wypadających zapłonów. Wykresy lambdy przeanalizowane i są ok. Do głowy przychodzą mi tylko zimne luty na ECU. Bo auto raz rozpędza się dobrze a za chwilę naciśniecie gazu powoduje wręcz efekt hamowania. Proszę o komentarz.

  16. #15
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    23 lipiec 2017
    Skąd
    Chorzów
    Wiek
    31
    Postów
    14
    Auto
    Stilo 1,6 16V 103KM
    Rocznik
    2002
    Cytat Napisał safri Zobacz post
    Witam po dłuższej przerwie. Na tą chwilę problemu nie udało mi się rozwiązać. W aucie wymieniłem: czujnik położenia wału, czujnik temperatury, sondę labde przed katalizatorem. Wyczyściłem map sensor oraz wszystkie złącza zostały potraktowane kontakt sprayem. Komputer nie zgłasza błędów, auto zapala bez problemów. Na biegu jałowym żadnych wahań oraz wypadających zapłonów. Wykresy lambdy przeanalizowane i są ok. Do głowy przychodzą mi tylko zimne luty na ECU. Bo auto raz rozpędza się dobrze a za chwilę naciśniecie gazu powoduje wręcz efekt hamowania. Proszę o komentarz.
    A tak zapytam nieśmiało, jak wygląda przepustnica? Nie ma tam syfu aby do wyczyszczenia?


    Wysłane z mojego X5pro przy użyciu Tapatalka


 
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. Stilo JTD brak mocy do 2000tys
    Napisany przez Tomekksm na forum Stilo
    Odpowiedzi: 22
    Ostatni post: 11-01-2016, 23:12
  2. FIAT STILO 1.4 16V - Brak mocy
    Napisany przez karol303 na forum Stilo
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post: 23-12-2015, 13:24
  3. Stilo 1.9 JTD Brak mocy - logi
    Napisany przez szuwaks na forum Stilo
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 14-06-2015, 15:44
  4. Stilo 1.6 16V Brak mocy!
    Napisany przez timonek185 na forum Stilo
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post: 20-08-2014, 11:58
  5. Stilo 1.9 JTD brak mocy od 3-go biegu
    Napisany przez zajac1990 na forum Stilo
    Odpowiedzi: 26
    Ostatni post: 28-02-2013, 18:55

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

Tagi dla tego tematu

https://www.iparts.pl