Witamy na Fiat Klub Polska
Posty od 1 do 12 z 12
  1. #1
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    23 maj 2019
    Skąd
    WIELKOPOLSKA
    Postów
    8
    Auto
    stilo 1.9jtd
    Rocznik
    2002

    Czy będzie tu ktoś kto jest w stanie pomóc....

    Witam serdecznie jestem posiadaczem fiata stilo 192 1.9jtd 5d i mam pewien problem z klimatyzacją (manual) otóż klima świeżo nabita,filtr wymieniony oraz presostat sprężarka chodzi słychać sprzęgło po włączeniu opiszę problem: po włączeniu klima czasami działa czasami nie (częściej to drugie) bez względu na to czy stoję czy jadę po podłączeniu pc pokazało błąd czujnika więc wymieniłem okazuje się ,że tak naprawdę nic się nie zmieniło
    Co zauważyłem : Po wł.klimy nie działa wiatrak a powinien tak myślę.. a rurki są ciepłe lecz jak już klima zadziała to wiatrak chodzi i czuć ten upragniony chłodek a jedna z rurek jest zimna niema reguły kiedy się włączy jak jadę po dziurach bądz nie równej nawierzchni to się załącza ruszałem kablami od wiatraka w czym może być problem please help...
    ps. przekładałem przekaznik klimy na inny ale to nic nie dało mi już ręce opadają.
    Ostatnio edytowane przez feer ; 29-07-2019 o 20:12



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    29 listopad 2016
    Skąd
    Chęciny
    Postów
    587
    Auto
    Fiat bravo 2,0 mjtd, fiat stilo 1,9 jtd 2003
    Rocznik
    2009
    Sprawdz rezystor wentylatora, przekaznik wentylatora , 1 i 2 bieg , mozesz sprawdzic w Mes-ie. Po wlaczeniu sprezarki klimy, wentylator musi sie zalaczac, inaczej wzrost temp. powoduje nagly wzrost cisnienia w ukladzie i presostat wylacza system , aby sie nie rozp. Jak trafilem ,to dane do przelewu na pw.,a co!

  4. #3
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    23 maj 2019
    Skąd
    WIELKOPOLSKA
    Postów
    8
    Auto
    stilo 1.9jtd
    Rocznik
    2002
    Hehehe spoko i dzięki za szybką odpowiedz,sprawdzę ten rezystor bo powiem szczerze najbardziej mi pasuje,zmieniałem na inny przekaznik i lipa 2 podłączałem sam wiatrak pod 12v i napierdzielał na max(pewnie 2 bieg) myślałem o zmianie wiatraka ale coś mi nie pasowało skoro na 12v latał podesłałeś konkretny pomysł sprawdzę i dam znać może komuś w przyszłości pomoże pozdrawiam.
    ps.powiedz mi kolego Braval może się orientujesz gdzie to ustrojstwo się znajduje
    Ostatnio edytowane przez feer ; 29-07-2019 o 23:08

  5. #4
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    12 luty 2017
    Skąd
    Milicz
    Postów
    12
    Auto
    Stilo MW 1.9JTD115km
    Rocznik
    2003
    Tak jak pisał kolega, jeśli masz manualna klime to sprawdź rezystor, jeśli klimatronik to pewnie płytka sterująca na wentylatorze zabrudzona.

    Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

  6. #5
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    23 maj 2019
    Skąd
    WIELKOPOLSKA
    Postów
    8
    Auto
    stilo 1.9jtd
    Rocznik
    2002
    Witam ponownie jak narazie jeszcze nic nie działałem w temacie praca i brak miejsca będę coś działał dopiero w weekend szukałem tego rezystora i okazuje się że mam coś takiego : http://rrr-serwis.pl/allegro/img_7885.jpg na wiatraku czy to jest rozbieralne czy też trzeba całą część wymienić w razie gdyby była uwalona

  7. #6
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    23 maj 2019
    Skąd
    WIELKOPOLSKA
    Postów
    8
    Auto
    stilo 1.9jtd
    Rocznik
    2002
    Hejka więc wymieniłem na dobre 2h rezystor miałem taką możliwość i to samo raz działa a raz nie,sprawdzałem w mes-ie jak kolega kazał i pokazało zakończone czy coś takiego i 0 odzewu wiatraka na obu biegach natomiast jak się go pod 12v podłączy to napierdziela,że talala moje pytanie brzmi czy jest coś jeszcze czego nie sprawdziłem pozdrawiam.

  8. #7
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    29 listopad 2016
    Skąd
    Chęciny
    Postów
    587
    Auto
    Fiat bravo 2,0 mjtd, fiat stilo 1,9 jtd 2003
    Rocznik
    2009
    Problem bedzie powazniejszy. skoro MES-em , robiles testy i program pokazywal ,ze testy 'OK" ,to jest cos uwalone w skrzynce bezpiecznikow kolo aku. Wykluczamy ten duzy przekaznik od wentylatora ,bo sprawdzales?Wymieniles rezystor i dalej lipa? Trzeba bedzie rozebrac skrzynke bezpiecznkow i sprawdzic ,czy cos nie skorodowalo w niej(styki zbudowane z elementow blachy ocynkowanej), tu sie Fiat nie popisal?! i sprawdz wszystkie polaczenie na kostkach idących do skrzynki. Smialo nic sie nie popsuje.Zaopatrz sie w preparat do konserwacji stykow, np. kontakt60 ,itd.

  9. #8
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    23 maj 2019
    Skąd
    WIELKOPOLSKA
    Postów
    8
    Auto
    stilo 1.9jtd
    Rocznik
    2002
    spoko jutro się zabieram za sprawdzanie dam znać co i jak

  10. #9
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    23 maj 2019
    Skąd
    WIELKOPOLSKA
    Postów
    8
    Auto
    stilo 1.9jtd
    Rocznik
    2002
    Posprawdzalem całą skrzynkę wyciągnąłem poczysciłem zmontowałem spowrotem i lipa jak było tak jest ;(

  11. #10
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    29 listopad 2016
    Skąd
    Chęciny
    Postów
    587
    Auto
    Fiat bravo 2,0 mjtd, fiat stilo 1,9 jtd 2003
    Rocznik
    2009
    A moze jest problem z zalaczaniem sprzegla sprezarki, ona tez jest zasilana przez przekaznik w skrzynce kolo aku. Moze gdzies wiazke masz uszkodzoną?

  12. #11
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    23 maj 2019
    Skąd
    WIELKOPOLSKA
    Postów
    8
    Auto
    stilo 1.9jtd
    Rocznik
    2002
    Myślałem o tym ale słychać pstyk jak właczam i kompresor działa ale rurka jest ciepła jak nie działa jak zaskoczy to jest lód... chyba pozostaje mi jakiś dobry majster od klimy z tym, że muszę popytać bo byłem już w Ostrowie u pewnego Pana który za samo nabicie skasował mnie 200 bez odgrzybiania i wymiany filtra powiedział że filtr sam sobie wymienię cóż pozostaje mi podziękować wam koledzy za poświęcony czas pozdrawiam

  13. #12
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    29 listopad 2016
    Skąd
    Chęciny
    Postów
    587
    Auto
    Fiat bravo 2,0 mjtd, fiat stilo 1,9 jtd 2003
    Rocznik
    2009
    Masz jakis problem z instalacją ,moze nic powaznego...jak z tego wyglada. Za nabicie klimy w Kielcach , to Cie "pociesze" ,bo zaplacilem w sobote 10,08. 300zl za samo nabicie.Pojechalem specjalnie ,wiekszosc warsztatow ma wolne ,bo wekeend ,wakacje. Łaske mi zrobil,ze podlaczyl sprzet, nie wiedzial ile wziąsc, liczyl i liczyl!Na dodatek jeszcze "pachnial" gorzalą.Dobrze,ze bylem z zoną ,to sie nie awanturowalem.Rzucilem mu ,niech sie nazre.Komentarz dostał na forum "mechanika" stosowny. Pozdrawiam.


 

Podobne tematy

  1. Cztery szybkie pytania - może ktoś coś wie i będzie mógł pomóc.
    Napisany przez ArcadioSF na forum Grande Punto
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post: 19-11-2018, 23:44
  2. Osiowanie proxy - co to jest i czy będzie niezbędne?
    Napisany przez matteus1987 na forum Croma
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post: 24-08-2018, 09:33
  3. Pomóc!
    Napisany przez PatrykBRAVOGT na forum Forum ogólne o Fiat
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post: 16-10-2017, 18:38
  4. Czy możecie mi pomóc
    Napisany przez Mar-Cin na forum Siena, Palio
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post: 08-06-2016, 13:07
  5. czy ktoś może mi pomóc?
    Napisany przez kazik51005 na forum Grande Punto
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 26-12-2012, 11:16

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

Tagi dla tego tematu

https://www.iparts.pl