Witamy na Fiat Klub Polska
Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Posty od 76 do 90 z 93
Like Tree12lubi to!

Temat: Silnik 1.6 E.TorQ Wasze opinie  

  1. #76
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    31 sierpień 2018
    Skąd
    Warszawa
    Wiek
    51
    Postów
    6
    Auto
    możeFiatTipo
    Rocznik
    2016
    Ironia fajna sprawa

    Ale kiedyś passatem 1.6 100 koni jechałem autostradą jakoś tak między Salzburgiem a Monachium i każde wzniesienie to było wyraźne zwalnianie i nerwowe reakcje samochodów za mną.
    Także pytanie brzmi: czy pojedzie dalej pod górę bez zmniejszania prędkości?
    Ostatnio edytowane przez Grzesiek70 ; 31-08-2018 o 11:36



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #77
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    28 lipiec 2016
    Skąd
    Postów
    620
    Auto
    Fiat Tipo 1.6 AT
    Rocznik
    2016
    Jest górka i górka w najgorszym przypadku zredukuje o bieg i będzie jechać dalej.
    marek555 lubi to.

  4. #78
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    31 sierpień 2018
    Skąd
    Warszawa
    Wiek
    51
    Postów
    6
    Auto
    możeFiatTipo
    Rocznik
    2016
    O.k., dzięki. A LPG w 1.6 e-torq ma ktoś? Jak się sprawuje IV generacja? Czy lepiej zamontować V, to wtrysk pośredni więc koszt nie jest zatrważający?
    Ostatnio edytowane przez Grzesiek70 ; 31-08-2018 o 12:50

  5. #79
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    31 sierpień 2018
    Skąd
    Warszawa
    Wiek
    51
    Postów
    6
    Auto
    możeFiatTipo
    Rocznik
    2016
    O powrocie do manuala nie ma mowy

    Z tym gazownikiem to prawda, jeśli trafisz na prawdziwego fachowca. O, widzę że jesteś z Warszawy, może polecisz jakiegoś? Może być na priv.

  6. #80
    Master
    Dołączył
    02 sierpień 2010
    Skąd
    Częstochowa
    Postów
    3,745
    Auto
    Fia Tipo T-Jet 120/ AR Mito 1,4 16V
    Rocznik
    2017
    Cytat Napisał Grzesiek70 Zobacz post
    O.k., dzięki. A LPG w 1.6 e-torq ma ktoś? Jak się sprawuje IV generacja? Czy lepiej zamontować V, to wtrysk pośredni więc koszt nie jest zatrważający?
    V gen to przerost formy nad treścią i się będzie długo zwracać.

  7. #81
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    31 sierpień 2018
    Skąd
    Warszawa
    Wiek
    51
    Postów
    6
    Auto
    możeFiatTipo
    Rocznik
    2016
    @bohomex3

    Rozumiem. W takim razie jak będę tuż przed decyzją o gazowaniu i nie znajdę nic bezspornie zacnego w trójkącie Warszawa-Lublin-Włodawa to pozwolę sobie odezwać się na priv.

    @marx30

    Niby tak, ale jednak ingerencja w szeroko rozumiany silnik jest znacznie mniejsza. Ja zakładam, że wolnossakiem z klasycznym automatem, przy solidnej karoserii Tipo, pojeżdżę z 10 lat i zrobię jakieś 250 tys. kilometrów. Czyli bardziej zależy mi na niezawodności niż wysokości stopy zwrotu. Zresztą... jak raz wydasz 5 tysi, a potem tankujesz ponad dwa razy taniej, to psychologicznie jesteś zaje"iście do przodu
    Ostatnio edytowane przez Grzesiek70 ; 31-08-2018 o 13:19

  8. #82
    Klubowicz
    Dołączył
    07 maj 2017
    Skąd
    Lubasz
    Postów
    226
    Auto
    linea
    Rocznik
    2008
    A więc napisze moją opinię o spalaniu po roku,kiedyś pisałem na komie ,mam średnie spalanie ok 6,5 l ,jazdy lokalne głównie, miejskie raz po,raz ,dodać realne spalanie po dystrybutorze ok 6,8 l, teraz miałem trasę wszelkie drogi ,Szamotuły -Hel ,odbiłem w bok troszeczkę po drodze trasa ok 500 km spalanie 6,5 l ,było ok 40 km autostrady ok 130 km na godz , droga powrotna ok 400 km wyszło 6,3 na komie więc nie jest dobrze i 110 koników starczało do 4 osób i max bagażnik

  9. #83
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    27 marzec 2017
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    65
    Postów
    16
    Auto
    Tipo 1,6 E-Torq
    Rocznik
    2017
    Od zera do 55000 km wg kompa spaliłem średnio 6,7 l/100 a wg tankowań (wszystkie tankowania mam zaksięgowane), 6,93 litra. Im przebieg się zwiększał tym średnie spalanie spadało. Od przypadkowego resetu Trip A do teraz (przebieg 56500 km) komputer wskazuje 6,3.
    Dołączone zdjęcia Dołączone zdjęcia

  10. #84
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    11 lipiec 2017
    Skąd
    Krakow
    Postów
    593
    Auto
    Tipo Tipo Sedan Benzyna 1,4 95KM
    Rocznik
    2017
    Cytat Napisał Neumo Zobacz post
    Od zera do 55000 km wg kompa spaliłem średnio 6,7 l/100 a wg tankowań (wszystkie tankowania mam zaksięgowane), 6,93 litra. Im przebieg się zwiększał tym średnie spalanie spadało. Od przypadkowego resetu Trip A do teraz (przebieg 56500 km) komputer wskazuje 6,3.
    To się nazywa długi dystans jak chodzi o średnią (można chyba uznać, że błędy dystrybutora są zniwelowane ale zapomniałeś napisać jaki procent z tego to miasto i autostrady (jeśli szybko prujesz na autostradach). Nawet jak to poza miastem wszystko to spalanie OK jak na automat w benzynie.

  11. #85
    Klubowicz
    Dołączył
    12 kwiecień 2017
    Skąd
    Warszawa
    Wiek
    46
    Postów
    169
    Auto
    Fiat 500X 1.6
    Rocznik
    2017
    Na zdjęciu jest średnia prędkość 54, a więc trasy, mam ten silnik w 500 X i jest to jak najbardziej osiągalne, ale miasto to już inna historia.

    Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

  12. #86
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    11 lipiec 2017
    Skąd
    Krakow
    Postów
    593
    Auto
    Tipo Tipo Sedan Benzyna 1,4 95KM
    Rocznik
    2017
    Cytat Napisał grandekropka Zobacz post
    Na zdjęciu jest średnia prędkość 54, a więc trasy
    O kurdele, za moich czasów innej matematyki uczyli, ależ ten świat się zmienia.

    (jak ktoś by nie zrozumiał żartu: uczyli że średnia to wartość średnia z całości a nie mediana, czyli np. kolega "jezdzi" po Krakowie w szczycie (25-35) cały miesiąc a potem np. do rodziny A4 140 przez godzinę + powrót i wychodzi 54)
    Ostatnio edytowane przez TipoSedan ; 11-10-2018 o 17:27

  13. #87
    Klubowicz
    Dołączył
    12 kwiecień 2017
    Skąd
    Warszawa
    Wiek
    46
    Postów
    169
    Auto
    Fiat 500X 1.6
    Rocznik
    2017
    Jest jeszcze dystans, to co piszesz to bzdura.

    Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

  14. #88
    Master
    Dołączył
    14 listopad 2017
    Skąd
    Gdańsk
    Postów
    1,118
    Auto
    Duster 1.5 dCi 4x2 2018/Jimny 1,3 AT 2003
    Rocznik
    2017
    Cytat Napisał TipoSedan Zobacz post
    za moich czasów innej matematyki uczyli
    Uczyli może i tak. Jednak nie bierzesz pod uwagę wszystkich czynników Kraków w szczycie 25 km/h to dobry żart Jesteś z KrK to wiesz. To jak małżeństwo. Jak już myślisz, że ogarnąłeś jakoś to znowu coś się schrzani

    Zamiast teoretyzować wystarczało przejrzeć posty kolegi
    https://fiatklubpolska.pl/domains/fi.../11#post316516
    https://fiatklubpolska.pl/domains/fi...7/8#post310629

    75% trasa i tyle Kolega ciągle w trasie Zresztą średnia z takiego przebiegu powyżej 40km/h to nawet nie mieszane.

  15. #89
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    27 kwiecień 2018
    Skąd
    Skawina
    Wiek
    38
    Postów
    663
    Auto
    TIPO SW 1.4 fire
    Rocznik
    2018
    W Krakowie jak masz średnią 20 w szczycie to mozesz się cieszyć.

  16. #90
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    11 lipiec 2017
    Skąd
    Krakow
    Postów
    593
    Auto
    Tipo Tipo Sedan Benzyna 1,4 95KM
    Rocznik
    2017
    Cytat Napisał grandekropka Zobacz post
    Jest jeszcze dystans, to co piszesz to bzdura.

    Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
    Czo? Co ma do tego dystans? Jesteś w stanie po średniej i dystansie ocenić czy ktoś robi tylko trasy i to w dodatku jakimi drogami? Wiesz co to jest średnia w ogóle? Żeby uprościć - z Żywca do Krakowa mam spalanie wg kompa poniżej 5l ale ostatnie 9km robię po Krakowie i jak pojadę w szczycie 30 min w korkach (max 1h) te 9km na koniec to się robi wg kompa czasem niecałe 7... a to nawet nie jest 10% przebiegu w miescie...

    Zobacz post niżej bo kolega przeszukał poprzednie posty tego usera - wyszło ze jednak 1/4 to miasto i to w dodatku Wrocław (kilka lat temu korki były podobne do Krakowa, nie wiem jak teraz). Reasumując - bez tego opisu (jakie trasy i noga) średnia i dystans nie powie dosłownie nic - mamy wysilone silniczki o małych pojemnościach i to ma wielkie znaczenie - dla przykładu w Niemczech trasa dla średniej 149 daje 9l wg kompa (nie wiem ile na dystrybutorze a szybszej średniej nigdy nie miałem), natomiast trasa do Żywca to często zabudowany i jedziesz 50 na godzinę, więc komputer pokazuje połowę mniejsze spalanie...

    (Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.

    Cytat Napisał Gomez405 Zobacz post
    W Krakowie jak masz średnią 20 w szczycie to mozesz się cieszyć.
    Właśnie zależy gdzie się jezdzi. Ja do poprzedniej pracy miałem średnią ponad 20, koło 25 ale... na motorku a kolega mieszkał po drugiej stronie Krakowa i jeszcze jak nie było wypadku na obwodnicy to nią trochę jechał, więc autem średnią ponad 30 wyrabiał (większą niż ja motorkiem).
    Ostatnio edytowane przez TipoSedan ; 12-10-2018 o 12:07


 
Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. Fiat Freemont Wasze opinie .
    Napisany przez AndreCh na forum Freemont
    Odpowiedzi: 50
    Ostatni post: 27-04-2020, 09:51
  2. Koniec z silnikiem 1.6 E-Torq od 2017 nowy silnik 1.9 E-Torq
    Napisany przez lukasz.zst na forum Silniki benzynowe Tipo
    Odpowiedzi: 48
    Ostatni post: 25-08-2017, 11:46
  3. Koniec z silnikiem 1.6 E-Torq od 2017 nowy silnik 1.9 E-Torq
    Napisany przez lukasz.zst na forum 500X
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post: 15-01-2017, 16:13
  4. Wasze opinie o firmie Audio System
    Napisany przez misiaczek88on na forum Car Audio
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 05-03-2014, 11:38
  5. Przyczepy - Wasze opinie, doświadczenia, komentarze etc
    Napisany przez radke na forum Forum ogólne o Fiat
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post: 08-04-2009, 23:25

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

silnik 1.6 e-torq opinie

1.6 e torq

tipo automat opinie

fiat tipo automat opinie

silnik 1.6 e-torq opinie jeep

fiat tipo 1.6 e-torq

fiat 500x 1.6 e-torq opinie

fiat tipo 1.6 automat

1.6 e-torq silnik

fiat tipo silnik 1.6

fiat tipo automat

e-torq

1.6 e torq opinie

silnik e-torq

silnik 1 5 eTorq

tipo 1.6 e-torq

fiatklubpolska tipo automattipo 1.6 automat aisinfiat tipo 1.6 automat forum1.6 etorq tuningFiat Tipo silniki 1.61.6 etorqfiat 1.6 e-torq opinieFiat silnik 1.6 E-Torq czy wartofiat tipo 1.6 e-torq specyfika

Tagi dla tego tematu

https://www.iparts.pl