Ja stosuje MOTUL + MOTOR LIFE, poziom oleju na max tak jak doradzali a AGŚ. Mam 32kkm i na razie ok.
To jest widok strony w wersji do druku
Ja stosuje MOTUL + MOTOR LIFE, poziom oleju na max tak jak doradzali a AGŚ. Mam 32kkm i na razie ok.
Tylko co ma piernik do wiatraka ?
Doradzili zmianę oleju i żeby był na max. Olej to chłodziwo i smarowanie. Twierdzili ze przy gazie w tym silniku może to mieć wpływ na zawory bo gaz, to wiadomo wyższa temp spalania. Z obserwacji moich przy wyższym stanie oleju silnik tak nie "klekocze". Dodatek to juz mój pomysł. Zobaczymy w praktyce za parę lat czy to coś da czy tylko placebo.
I doradzili Ci ten konkretny olej w sensie producenta?
Nie konkretnie, ale pytałem czy Motul będzie ok, potwierdzili i chyba mówili też o shell. Tylko nie selenia bo ta to gazu się nie nadaje wg nich, nie daje rady przy tych temperaturach. Podkreślał bardzo aby pilnować stanu oleju i regularnie wymieniać a będzie dobrze.
Ok już rozumiem bo w innym wątku też komuś polecali Shella i tak się zastanawiałem czy im się w AGŚ coś przez lata nie pozmieniało.
https://fiatklubpolska.pl/silniki-be...o-lpg-33761/49
Bardzo przepraszam forumowiczów za chwile zboczenie z głównego tematu 😁
Pyt 1. Jak olej chłodzi zawory?
Pyt 2. Jakie temperatury osiąga olej że wytrzymuje je motul a selenia nie? Mowa o niewysilonym atmosferycznym silniku o mocy jedn. zaledwie 70 KM/l.
Pyt 3. Dlaczego na olejach klasy Lotos Synthetic ten silnik przejedzie kilkaset kkm?
Czy ktoś z szanownych forumowiczów ma jakąś wiedzę i doświadczenie w "montowaniu" LPG do samochodów, w tym także fiatów?
Witam wszystkich serdecznie. To moj pierwszy post na forum. Jestem w trakcie zakupu tipo SW 1.6 E-torq '16.
Moze ktos wypowie sie w kwestii LPG do tej jednostki? Nie mam jeszcze auta ale juz jestem umowiony na montaz.
Auto ma 23 tys odstawiam go do czlowieka ktory 8 lat temu montowal mi LPG do passata B5 i bylem/jestem bardzo zadowolony. Pozdrawiam
Jest na forum jeden uzytkownik ktory w tym silniku ma LPG, trzeba go zlokalizowac i spytac ;)
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Załącznik 39516
Spytaj tego użytkownika o eksploatacje tego motoru z LPG
Silniki w tipo to jest ogulnie Problem ja mam 1.6 mj z 2019 roku po 54 tys urwal korbe i po silniku.. wymieniony w ASO na nowy ale na Klekota 54 tys Gownie po autpstradzie przy wymianach oleju co 15 tys to bardzo malo !
Czy temat wypalania zawór w 1.4 95 to głównie problem gazu czy z tym silnikiem jednak jest coś nie tak i na PB też lecą ?