To jest widok strony w wersji do druku
-
Nie konkretnie, ale pytałem czy Motul będzie ok, potwierdzili i chyba mówili też o shell. Tylko nie selenia bo ta to gazu się nie nadaje wg nich, nie daje rady przy tych temperaturach. Podkreślał bardzo aby pilnować stanu oleju i regularnie wymieniać a będzie dobrze.
-
Ok już rozumiem bo w innym wątku też komuś polecali Shella i tak się zastanawiałem czy im się w AGŚ coś przez lata nie pozmieniało.
https://fiatklubpolska.pl/silniki-be...o-lpg-33761/49
Bardzo przepraszam forumowiczów za chwile zboczenie z głównego tematu 😁
-
Pyt 1. Jak olej chłodzi zawory?
Pyt 2. Jakie temperatury osiąga olej że wytrzymuje je motul a selenia nie? Mowa o niewysilonym atmosferycznym silniku o mocy jedn. zaledwie 70 KM/l.
Pyt 3. Dlaczego na olejach klasy Lotos Synthetic ten silnik przejedzie kilkaset kkm?
-
Cytat:
Napisał
jacekviola
dlatego mówię - stac cie na auto, stac cie na benzynę
A ja mówię, po co przepłacać skoro można mieć taniej. Poprzednim autem z gazem zaoszczędziłem na 1/3 Tipo. W ciągi 6 lat jedna usterka - przegniła wiązka - koszt 100 zł. Każdy ma swoje doświadczenia i to wpływa na jego osąd.
-
Cytat:
Napisał
elk36
Każdy ma swoje doświadczenia i to wpływa na jego osąd.
Amen!
-
Czy ktoś z szanownych forumowiczów ma jakąś wiedzę i doświadczenie w "montowaniu" LPG do samochodów, w tym także fiatów?
-
Witam wszystkich serdecznie. To moj pierwszy post na forum. Jestem w trakcie zakupu tipo SW 1.6 E-torq '16.
Moze ktos wypowie sie w kwestii LPG do tej jednostki? Nie mam jeszcze auta ale juz jestem umowiony na montaz.
Auto ma 23 tys odstawiam go do czlowieka ktory 8 lat temu montowal mi LPG do passata B5 i bylem/jestem bardzo zadowolony. Pozdrawiam
-
1 załącznik(i)
Jest na forum jeden uzytkownik ktory w tym silniku ma LPG, trzeba go zlokalizowac i spytac ;)
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Załącznik 39516
Spytaj tego użytkownika o eksploatacje tego motoru z LPG
-
Silniki w tipo to jest ogulnie Problem ja mam 1.6 mj z 2019 roku po 54 tys urwal korbe i po silniku.. wymieniony w ASO na nowy ale na Klekota 54 tys Gownie po autpstradzie przy wymianach oleju co 15 tys to bardzo malo !
-
Czy temat wypalania zawór w 1.4 95 to głównie problem gazu czy z tym silnikiem jednak jest coś nie tak i na PB też lecą ?
-
Cytat:
Napisał
brylancik13
Wyzsze obroty, wyzsza temperatura i sie sypło. Mi rowniez na autostradzie poszedł zawór. Tylko tak jak pisalem dojechalem tym autem jeszcze ok 60 km do mechanika i nie stało sie nic wiecej na szczescie.
i też masz LPG ?
-
Tak mam lpg
Cytat:
Napisał
migchel
Czy temat wypalania zawór w 1.4 95 to głównie problem gazu czy z tym silnikiem jednak jest coś nie tak i na PB też lecą ?
Osobiście nie wyczytałem nigdzie o takim przypadku
-
Wypalanie zawodów to przede wszystkim wina gazu. Silniki te obecne są z gównolitu i stąd problem
A druga sprawa że prawdziwych gazowników jest bardzo mało a Ci pseudo ustawia mieszankę że głowa boli
A druga sprawa że prawdziwych gazowników jest bardzo mało a Ci pseudo ustawia mieszankę że głowa boli
-
Dawno się tu nie oddzywałem, a jak byłem tu po raz pierwszy to miałem dość Tipo. Ktoś wtedy mógł mnie uznać za hejtera. Tipo 1,4 LPG tartarini od AGŚ. Remont silnika po 15tys. Dzisiaj dbam regularnie o właściwy stan oleju i mam najechane 160tys km i co więcej wymieniłem ponadto tylko jeden łącznik stabilizatora i akumulator poza tym auto spisuje się znakomicie.
Dbajcie o olej a tipek pojeździ długo bez awarii. Pozdrawiam
-
Jak się dba to się ma. Prawda stara jak świat
-
Cytat:
Napisał
tedybear
Jak się dba to się ma. Prawda stara jak świat
nie zawsze.
Są kwestie w których uzytkownik nie ma wpływu na pewne usterki, pomimo tego dba az do przesady.
Sławetna korozja samochodów. Możesz się skichać, konserwować, robić zaprawki, wtryskiwać woski i inne maziaje - ale jak blacha jest zasiarczona i dochodzi do licznej korozji międzycząsteczkowej - to ruda ZAWSZE wylezie. Od spodu. Tak bylo z mercami okularami, wyrobami FSO i wieloma innymi autami. Przykład pierwszy z brzegu.
-
jacekviola rzeczywiście masz rację. Miałem na myśli to wszystko na co mamy wpływ.
-
Dzięki !
Ktoś przeanalizował te przypadki na forum ? Faktycznie winowajcą była za uboga mieszanka ? To ile tego gazu paliło na 100km ze przy tak niskich przebiegach poleciał silnik ? I co przy tak niskich przebiegach to auto brało tyle oleju ze to tez było powodem ze stan oleju za niski ?
da się to sensownie rozegrać zeby miec duze prawdopodobienstwo zeby tego remontu nie robic ? Wystarczy dobry gazownik, odpowiednia mieszanka i trzymac poziom oleju ? Czy pomimo tego ludzion ktorzy tak robili i tak lecial ten silnik na gazie ?
Ktos wyzej napisal ze 15 tys i silnik do remontu tartarini od AGŚ oni chyba raczej wiedzieli jak ten gaz zamontowac , tez ustawiaja za uboga mieszanke ? Raczej chyba chcwalono ze przykladaja sie do serwisu ?
Ile te auta mniej wiecej pala srednio pb i ile powinno byc gazu ustawione zeby bylo ok ?
-
Cytat:
Napisał
tedybear
jacekviola rzeczywiście masz rację. Miałem na myśli to wszystko na co mamy wpływ.
a to bezapelacyjnie :)
-
Żeby nie było problemu to musi być odpowiednia mapa gazu w prłnym przedziale obrotów. Suma paliwa jakie spala to za mały wyznacznik. Często było za mało gazu pow 4 tys obrotow, czyli jazda autostradowa. Dlatego włączali dotrysk benzyny pow 4 tys obrotow aby chlodzic zawory. Jednak taki zabieg nie wystarcza gdy mapa jest zle zkalibrowana.