NGK w sklepie znalazłem za 50 zł ,chcesz ori ...NGK to kup od kolegi z JATA i masz spokój ,też ok 50 zł szt i napis słuszny :)
To jest widok strony w wersji do druku
NGK w sklepie znalazłem za 50 zł ,chcesz ori ...NGK to kup od kolegi z JATA i masz spokój ,też ok 50 zł szt i napis słuszny :)
Ech, naprawdę tak trudno zrozumieć, że "ricambi originali" to po włosku "zamienniki oryginalne", czyli certyfikowane przez producenta części produkowane przez te same firmy, które produkują na pierwszy montaż?
Krówka, ty to masz cierpliwość ;-)
Potrzebuję pomocy, może ktoś będzie wiedział albo miał kiedyś podobny problem.
Wracałem dziś ze sklepu i w pewnym momencie usłyszałem dziwne odgłosy z pod maski, na początku "cykanie" myślałem ze to coś podczas zmiany biegów ale jak się za chwile okazało nie. Odgłosy zaczęły się nasilać, dzwięki coś jakby zasysanie terkotanie itp. Samochód stracił moc i po wciśnięciu gazu nie ma już mocnego przyśpieszenia tylko mozolne powone przyśpieszanie. Pierwsze co mi na myśl przychodzi to turbina, ale czy przy 77tyś by już padła? 1000km temu zmieniłem olej ale nie wiem czy to może mieś jakiś związek. Zastanawia mnie brak zaświecenia się żadnej kontrolki że coś jest nie tak. Poprzedni właścicel podobno robił turbinę w ASO, to chyba powinna być gwarancja na to? Jest to jakoś do zweryfikowania? O ile to oczywiście turbina.
Tryb sport i patrz czy wskaźnik pokazuje dmuchanie turbiny jak poprzednio -to chyba najłatwiejsze ,mniej łatwe-mechanik u mnie w 10 minut po rzuceniu okiem na wastegate potwierdził usterkę której ASO nie mogło (nie chciało -odp skreslić) mając zdjętą pokrywę silnika . Podjedź do warsztatu od turbo,oni spr bez zostawiania śladu co się dzieje
Po włączeniu trybu sport nie mam żadnych wskaźników na zegarach. Ale jak jest w trybie sport to wchodzi na wyższe obroty i wtedy słychać trzaski z pod maski. W trybie standar jedzie tylko do 2500tyś obrotów na każdym z biegów, wiecej nie chce bo się zachowuje jakby ktoś zaciągał ręczny.
https://fiatklubpolska.pl/500x-533/5.../16#post392874 prześledź temat
Byłem już u mechanika, szybka diagnoza komputerowa i słuchowa - turbina. Łopatki padają.
Jaki przebieg ,że tak się niby stało ?
Dopytałem ,bo to mógł być przebieg pierwszego grzebania w turbinie -wspomniał ,że było coś robione . Szybko łopatki padły-może była wymieniona na używkę ,choć w ASO to chyba niemożliwe . To przebieg dla wastegate ,ale daj znać co konkretnie padło ,bo objawy z brakiem mocy jak u mnie ,cykania nie słyszałem ,ale u mnie moc częściowo wróciła .
Macie jakieś doświadczenia z zamiennikami naszej wadliwej prawej poduszki? Ostatnio natknąłem się na taką z firmy FEBI, jest trochę tańsza niż oryginalna, ale nie ma to znaczenia, bardziej chodzi o trwałość. Może pociągnie dłużej niż fabryczna.
Już kupiłem oryginał za 446 zł chyba ,bo febi był za podobną cenę , FEBI jaki koszt ?Szukałem opinii o produktach tej formy jako poduszki i średnio jakościowo
Febi kosztuje w okolicach 3 stówek. Zbieram się do wymiany i może przyeksperymentuję. Fabryczna jest słaba, także mówienie o FEBI, że jest średnia wcale nie wypada tak źle. :wink:
Przetestujesz to daj znać co i jak i gdzie ,znając życie znów za jakiś czas trzeba będzie wymienić :( .Może warto przejść topik o pracy silnika ,bo tam jest o poduszkach . Nowy nr katalogowy to 52097849 ,a Febi podaje inne nr (FIAT 51938543, FIAT 52023334, FIAT 52030328, FIAT 52034015, FIAT 52049746, JEEP 52049746) -może warto się upewnić ?https://allegro.pl/oferta/poduszka-s...SABEgK6HvD_BwE