To jest widok strony w wersji do druku
-
Jaki sterownik lpg? Sterownik wypinasz i mostkujesz odpowiednie piny w wtyczce i jezdzisz bez sterownika lpg. P1172 na lpg to masz instalacje do regulacji, ewentualnie wtryski gazowe już maja duży rozjazd dawkowania. Czasami wystarczy podregulować instalację lpg, jak wtryski zwiekszyły wydatki. Sprawdz korekty STFT i LTFT na pb i lpg, czy się pokrywają.
-
Cytat:
Napisał
steyr
Jaki sterownik lpg?
Nie sterownik z auta. A najpierw niech opanuje auto na Pb a później zajmie się LPG
-
No i jak tam, postępy są? :confused:
-
Dziś auto wróciło od gazownika, niby najlepszy u mnie w okolicy. Było tam 3 dni, według nich nie ma problemu z gazem, ustawili gaz tak jak trzeba i nadal przerywa przy przyspieszaniu. I dość mocno wypada zapłon przy pierwszym odpaleniu. Rozmawiałem z jednym z mechaników w tym zakładzie to mówił, że według niego zawór zmiennych faz może powodować takie objawy. Dziwi mnie to że jak jeżdżę na benzynie to nie wywala błędu dawki, a jak jeżdżę na LPG to wali błędem P1172 i są problemu z falowaniem, jak się skasuje ten błąd to zaczyna chodzić w miarę równo. Szczerze to już mam dość tego auta, ale będę szukał dalej😅
-
Cytat:
Napisał
Chuck90
Dziś auto wróciło od gazownika, niby najlepszy u mnie w okolicy. Było tam 3 dni, według nich nie ma problemu z gazem, ustawili gaz tak jak trzeba i nadal przerywa przy przyspieszaniu. I dość mocno wypada zapłon przy pierwszym odpaleniu. Rozmawiałem z jednym z mechaników w tym zakładzie to mówił, że według niego zawór zmiennych faz może powodować takie objawy. Dziwi mnie to że jak jeżdżę na benzynie to nie wywala błędu dawki, a jak jeżdżę na LPG to wali błędem P1172 i są problemu z falowaniem, jak się skasuje ten błąd to zaczyna chodzić w miarę równo. Szczerze to już mam dość tego auta, ale będę szukał dalej😅
Obejrzałem jeszcze raz film który wrzuciłeś z MES-a, patrząc po korektach FRA, DTV1, DTV2 to on jest przelany konkretnie paliwem. Skasuj parametry samoadaptacyjne, zrób z 200-300km na PB w całym zakresie obrotów i wrzuć jakie wartości są ww. korekt. Po skasowaniu parametrów samoadaptacyjnych FRA wynosi 1 a DTV1 i DTV2 są 0. Pytanie czy jest przelany z powodu lpg czy z innego powodu. Jak korekty wrócą do standardowych wartości po jezdzie na PB tzn. że nadal jest problem z lpg. W wolnej chwili ogarniam mechanikę i instalacje lpg. Masz do mnie ok 40km, mogę podjąć się wyzwania jakbyś był zainteresowany ale auto musiałbyś zostawić na parę dni.
-
Na filmie widać nawet jak mocno zmienia się czas wtrysku który na wolnych obrotach powinien być w granicach 2.5 ms
-
Jutro skasuje parametry samoadaptacyjne i przejade na benzynie te 300 km i zobaczę. Jutro będę też miał możliwość podpiąć się do GP z tym samym silnikiem, ale czysta benzyna. Nagram parametry na zimnym i ciepłym silniku, żeby mieć porównanie.
-
również obejrzałem jeszcze raz filmik i nie podoba mi się też ciśnienie w dolocie jest zdecydowanie za wysokie.
-
Cytat:
Napisał
Chuck90
Jutro skasuje parametry samoadaptacyjne i przejade na benzynie te 300 km i zobaczę. Jutro będę też miał możliwość podpiąć się do GP z tym samym silnikiem, ale czysta benzyna. Nagram parametry na zimnym i ciepłym silniku, żeby mieć porównanie.
Po skasowaniu sprawdz od razu wartości korekt które wymieniłem, czy się wyzerowały. To świadczy o prawidłowo przeprowadzonej procedurze kasowania parametrów samoadaptacyjnych.
-
A co z tym kolektorem i przewierconymi klapami? Temat olany?
-
Kasowanie parametrów wykonałem dzisiaj rano, ale nie zwróciłem uwagi na wartości tych parametrów. Jutro to powtórzę i dam znać.
A co klapy w kolektorze to jeszcze na to nie patrzyłem. Troche przeraża mnie demontaż tego kolektora, ale jak będę musiał, to go ściągnę
Ale jeśli faktycznie klapa byłaby uszkodzona, to na benzynie też powinien przerywać w trakcie przyspieszenia, a dzieje się tak tylko na LPG.
Parametry po odpaleniu rano (wieczorem kasowałem błędy), błędu wypadania zapłonu wtedy nie było, ale lekko falowały obroty.
https://youtu.be/DOX-leiskFA
-
Może rolę odgrywa umiejscowienie wkrętek gazu względem wtrysków benzyny. Benzyną jako-tako pryska, ale LPG się dodatkowo miesza z powietrzem z nieszczelności klapy (na pierwszej stronie tematu było coś o śrubach-zaślepkach, bo się "gaźnik" pomylił przy wierceniu).
Jakie są parametry rozgrzanego silnika? Ciągle tylko widzimy zimny start (nie dziwne, że jest wtedy za bogato, podciśnienie za słabe i tak dalej)!
Oprócz oglądania danych na postoju, wypada też zrobić rejestrację (logowanie) parametrów w trakcie jazdy na Pb i LPG (pliki CSV do Excela, wykresy i może wtedy coś wyjdzie).
-
Psikałem wodą z płynem do mycia naczyń w miejscach w których są te zaślepki, tak samo w miejscach dysz od LPG i nie było widać żadnych nieszczelności. Dodawałem filmiki na zimnym silniku, bo w głównej mierze wtedy jest najgorzej. Na ciepłym też nagrałem parametry (filmik niżej) Dzisiaj postaram się zrobić logowanie w trakcie jazdy.
https://youtu.be/ex3CdxlI_oo
-
Tu ktoś wspomina, że nawet z blokadami jest możliwe złe ustawienie rozrządu w 16V (konkretów nie ma, "dlaczego", ale masz opcję do rozważenia). Nie wiem w którą stronę to przesunięcie idzie i czy np. zmienne fazy próbują to korygować (dlatego nie ma błędów). https://fiatklubpolska.pl/500l-532/w...7/2#post429466
Tu się zaczyna diagnostyka, czyli oscyloskop, trzeba by porównać przebiegi ze wzorcem.
Grande nie ma, ale jakieś podobne jednostki się znajdą (generalnie większość ma podobne oscylogramy). https://rotkee.com/en/waveform-library?page=2&brand=169
-
Witaj. Trochę chciałbym odgrzebać temat ale czy udało Ci się poradzić z problemem? Mam identyczny problem jak opisujesz
-
Super. A napisz co zrobiłeś w kierunku rozwiązania? Przeczytałeś temat (i podane odnośniki)?
Ustalamy poziom startowy (o to chodzi, a nie, że się "znowu czepiam").
Bo jak: nic nie wiesz, nie masz narzędzi, nic nie robiłeś/nie sprawdzałeś, to słabo (marne szanse - internetowa "naprawa" zajmie nam rok).
-
U mnie temat już raczej rozwiązany, problemem była kwestia wymiany wtrysków lpg i porządne strojenie gazu. Temat póki co nie powrócił a już dobrych pareset kilometrów przejechane a z reguły problem występował paręnaście km po kasowaniu błędów.