To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
GP14
Akumulator to roczna Yuasa 75 ah.
Akumulatory Yuasa to wg mnie największy szrot o czym już kiedyś pisałem. W jednym czasie kupiłem je do Punta żony i mojego Stilo. Po roku w Punto padł i o dziwo producent uznał gwarancję a w Stilo padł po 2,5 roku.
Akumulator z Punta na testerze wychodził że jest prawie nówka nie śmigana ale jak podłączyli żarówkę H7 jako obciążenie to był szok, po 2 godz. wyzionął ducha.
-
Cytat:
Napisał
andy5
Akumulator z Punta na testerze wychodził że jest prawie nówka nie śmigana ale jak podłączyli żarówkę H7 jako obciążenie to był szok, po 2 godz. wyzionął ducha.
W/w akumulator po prostu nie miał już swojej pojemności, ale jednocześnie zachowywał jeszcze prąd rozruchowy.
Miałem taki przypadek w Fiorino służbowym, po każdym weekendzie nie miał siły odpalić (z dnia na dzień było OK), a po dłuższym postoju lipa (GPS, taki do śledzenia wyciągał kilka Ah na dobę). Pomiar pojemności aku 45 Ah dał wynik 18 Ah, więc próba rozruchu diesla po 3 dniach nie mogła się udać. A najlepsze było to jak pojechali z tym akumulatorem do fachowca, żeby sprawdzić czy na pewno trzeba kupić nowy (bo przecież ja się nie znam), pan wziął tester akumulatorów sprawdził, że daje prawidłowy prąd rozruchowy i stwierdził, że nie ma sensu kupować nowego, bo ten jest przecież dobry.
Po jakimś czasie w końcu kupili nowy :)
-
Cytat:
Napisał
zabezp
W/w akumulator po prostu nie miał już swojej pojemności, ale jednocześnie zachowywał jeszcze prąd rozruchowy.
Miałem taki przypadek w Fiorino służbowym, po każdym weekendzie nie miał siły odpalić (z dnia na dzień było OK), a po dłuższym postoju lipa (GPS, taki do śledzenia wyciągał kilka Ah na dobę). Pomiar pojemności aku 45 Ah dał wynik 18 Ah, więc próba rozruchu diesla po 3 dniach nie mogła się udać. A najlepsze było to jak pojechali z tym akumulatorem do fachowca, żeby sprawdzić czy na pewno trzeba kupić nowy (bo przecież ja się nie znam), pan wziął tester akumulatorów sprawdził, że daje prawidłowy prąd rozruchowy i stwierdził, że nie ma sensu kupować nowego, bo ten jest przecież dobry.
Po jakimś czasie w końcu kupili nowy :)
Różne są przypadki, ja bym marki nie skreślał, generalnie akumulator ma 3 lata gwarancji. Ja od 3,5 roku używam Yuasa 80ah/760, jeżdżony zwykle co 1-2 weekendy i do tej pory nigdy problemów z rozruchem nie miałem (a palone przy różnych temperaturach jak to w zimę, jeżdżone na raczej krótkich dystansach, nigdy nie musiałem go doładowywać).
W służbowej skodzie oryginalny ma ponad 4 lata, 204 tys. przejechane i też nie było problemów, chociaż tam wiadomo, że auto ujeżdżane codziennie, często dłuższe trasy.
-
ekspertem nie jestem ale zawsze wydawało mi się, że na uruchomionym silniku to alternator jest głównym źródłem prądu. wydawało mi się, że to on odpowiada za dostarczenie odpowiedniej ilości prądu i dodatkowo jeszcze akumulator doładowuje.
myślałem, że akumulator tylko wspiera alternator przy dużych obciążeniach.
nie wiem ile czasu musisz manewrować żeby prąd się skończył.
ja bym jeszcze spróbował na zgaszonym silniku włączyć wszystkie odbiorniki prądu jakie tylko się da (ogrzewanie tylnej szyby, wentylatory na maksa, wszystkie światła, grzanie foteli jeśli masz) i poczekać kilka minut. nie wiem ile prądu pobiera pompa wspomagania, może te wszystkie urządzenia osiągną podobny pobór co pompa. jak aku siądzie to masz odpowiedz. jak aku to przetrzyma to należy szukać przyczyny gdzie indziej.
-
Witam pisałem podobny przypadek jak kolega kolega. U mnie było tak że przy jeździe w korku, czy przy przeparkowywaniu auto gasło i straciło całkiem prąd. Szukałem wszędzie, ale najgorsze było to że awaria pojawiała sie losowo i też prąd sam wracał po chwili.
Okazało sie że nowy akumulator ma minimalnie cieńsze te bolce bo przyklejania klem. Mimo iż klemy były przykręcone mocno to czasem nie łączyły. Raz przez przypadek przy takiej akcji braku prądu ruszyłem nimi i auto ożyło. Teraz delikatnie mam poprawione klemy za pomocą pilnika i problem nie występuje juz prawie od roku. Wiec warto sprawdzić.
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
-
Stary temat, ale jakby ktoś potrzebował to tu jest podobny temat; może komuś się przyda. https://fiatklubpolska.pl/croma-446/...k-pradu-51070/