To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Turbo timer hks -
Turbo timer hks
Witam Szanowne Koleżeństwo
Przymierzam się do zrobienia w maju chip tuningu. Znajomi namawiają mnie do założenia turbo timera dla ochrony turbiny. Czy ktoś z kolegów montował w swoim t-jecie takie urządzenie? Albo zlecał zamontowanie? interesuje mnie jaki model, i jaki jest koszt montażu> Ewentualnie jaki jest stopień trudności gdybym chciał to sam zamontować? :lol:
-
Strachy na Lachy z tymi padającymi turbinami. W żadnym aucie z turbo jeszcze nie padła mi turbina bez względu na traktowanie. W moim najbliższym otoczeniu również, a trochę tych aut w firmie jeździ z dużymi przebiegami i niedobrze traktowane. Z boxem też są.
Chip tuning z seryjnymi gratami nie będzie zbyt efektywny. Zrobisz może 135KM i to będzie koniec. Nie wiem czy warto, może się ktoś wypowie, kto zrobił, choć odczucia zawsze będą subiektywne.
Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
gilbert3
Strachy na Lachy z tymi padającymi turbinami. W żadnym aucie z turbo jeszcze nie padła mi turbina bez względu na traktowanie. W moim najbliższym otoczeniu również, a trochę tych aut w firmie jeździ z dużymi przebiegami i niedobrze traktowane. Z boxem też są.
Chip tuning z seryjnymi gratami nie będzie zbyt efektywny. Zrobisz może 135KM i to będzie koniec. Nie wiem czy warto, może się ktoś wypowie, kto zrobił, choć odczucia zawsze będą subiektywne.
Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
Dzięki za info
Już na tym forum wypowiadały się osoby, które robiły tuning t-jeta.
https://fiatklubpolska.pl/silniki-be...-4-16v-36849/6
Trochę poczytałem też w necie i na mediach społecznościowych. Realnie i bezpiecznie tak 145KM można. Spalanie też odrobinę spada 5-10 %. Ale to już zależy od stylu jazdy. Osoby, które zrobiły u siebie chip tuning nie żałują. A przeglądając meedia społecznościowe tzw. wiodących zakładów :smile: to tych tuningów w tipo już trochę było.
-
Na forach znajdziesz dużo teoretyków i znawców.
Zamiast czytać bełkot i polecanie tego czy tamtego to wal prosto do Cinka - taniej raz do roku grupowo z Alfaholikaki. Bo wbrew powszechnej opinii wygłaszanej tutaj przez kilku fanboy'ów - T-Jet w Tipo to nie do końca to samo co kilka lat temu. Sam Cinek Ci powie, że oprogramowanie mocno się różni (niepochlebnie) ze względu na nowe normy emisji. A tutaj będziesz dyskutować z kilkoma elementami nad wyższością Świąt ;)
TT zbędny gadżet jeśli nie żyjesz w przesadnym pospiechu.
-
Tak, masz rację. Już to wszystko wiem. Zacząłem od przeglądnięcia Facebook Cinka. T-jet na euro 6 to niestety inny silnik niż t-jet na euro 4 i 5. To się tyczy nie tylko tipo. Tylko mam trochę daleko do Cinka. Aczkolwiek może się rzeczywiście do Niego wybiorę. Co do TT ja bym się bez tego obył, ale tym autem niestety jeżdżą też inne osoby, a tu już mam wątpliwości bo co nieco widziałem.
-
Cytat:
Napisał
FiatPrime
Na forach znajdziesz dużo teoretyków i znawców.
Zamiast czytać bełkot i polecanie tego czy tamtego to wal prosto do Cinka - taniej raz do roku grupowo z Alfaholikaki. Bo wbrew powszechnej opinii wygłaszanej tutaj przez kilku fanboy'ów - T-Jet w Tipo to nie do końca to samo co kilka lat temu. Sam Cinek Ci powie, że oprogramowanie mocno się różni (niepochlebnie) ze względu na nowe normy emisji. A tutaj będziesz dyskutować z kilkoma elementami nad wyższością Świąt ;)
TT zbędny gadżet jeśli nie żyjesz w przesadnym pospiechu.
No ale chyba te zmiany leżą głównie w kwestii softu, który właśnie taki Cinosoft potrafi sprawnie przerobić, żeby to działało troszkę lepiej i bezpieczniej dla silnika. Sam mam zamiar po gwarancji zrobić program właśnie w tej firmie.
-
W €6 jest inny sterownik niż wcześniejszy me7.9.10. Zamiast TT prędzej pokusiłbym się o odczyt egt w kabinie. To temperatura zabija turbo i kolektory. Fiat modernizował jedno i drugie, ale Marcin mówił, że poczynione zmiany nie gwarantują pełnego bezpieczeństwa. Ja robiłem konwersję na Abarthowskiego garretta i do Cinka jechałem prawie 400km w jedną stronę. Moim zdaniem, jeśli ktoś ma ochotę pokusić się o chip za 1,5k zł dla 20/30KM warto rozważyć zmianę na GT1446. Turbo (które nie pęka jak ihi) kosztuje drugie tyle+ic+montaż, ale rezultatem jest ~200KM i poczucie, że mamy inne auto. Żaden motor nie oferuje przyrostów rzędu ~60/70% w tych pieniądzach. Racingforum to potwierdza. Warto rozważyć i doskrobać grosza.
-
Cytat:
Napisał
Ozz
kosztuje drugie tyle+ic+montaż, ale rezultatem jest ~200KM
To w sumie ile wychodzi całościowo te 200KM?
-
Nowy Garrett 1400/1500, intercooler fmic...nie pamiętam dokładnie, ale coś koło 600zł. Jeśli masz swojego mechanika lub umiejętności, możesz to złożyć sam. Zalecane dołożenie downpipe. Jeśli chcesz wszystko robić u Marcina to krzyknie 3000 z hakiem z soft i poskładanie wszystkiego do kupy, w tym wyspawanie downpipe'a, wyłączenie drugiej sondy, planowanie kolektora, itp.. Też chciałem sam soft podłubać, ale jak poczytałem o ihi i kolektorach to się wstrzymałem, doskrobałem grosza i załatwiłem to pragmatycznie. Drugi rok mija, a banan z twarzy nie schodzi.
-
potwierdzone koszty turbo nowe fabryczne ihi vl36 koszt 1800zł, a garrett gt1446 z abartha 3200zł z pewnego źrodła, jak nie to używki szukanie i trafienie pewniaka z małym przebiegiem to jak święty gral,
-
Cytat:
Napisał
juri
potwierdzone koszty turbo nowe fabryczne ihi vl36 koszt 1800zł, a garrett gt1446 z abartha 3200zł z pewnego źrodła, jak nie to używki szukanie i trafienie pewniaka z małym przebiegiem to jak święty gral,
Czyli wszystko razem to ok 7 tysi? Mi aż 200 koni nie jest potrzebne. :smile:
-
masz Chiptuning | Modyfikacje | Diagnostyka blisko, zakup nowego ihi vl36, usunięcie zwężek przed turbo i za katalizatorem i jest szansa na 170km i szansa ze 7 tys wystarczy ale to już wszystko zależy do usług montażowych strojenia i modyfikacji. Zalecane jest by dać większy IC bo w lecie nie wyrobi :P
-
Cytat:
Napisał
juri
masz
Chiptuning | Modyfikacje | Diagnostyka blisko, zakup nowego ihi vl36, usunięcie zwężek przed turbo i za katalizatorem i jest szansa na 170km i szansa ze 7 tys wystarczy ale to już wszystko zależy do usług montażowych strojenia i modyfikacji. Zalecane jest by dać większy IC bo w lecie nie wyrobi :P
Tak znam. Jeden z najlepszych w kraju. Ale w zeszłym roku się dowiadywałem, to już zajmuje się poważnymi rzeczami, samym chipowaniem i to takich silniczków raczej nie.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
A czy ktoś może ma jakąś wiedzę na temat Majcherczyka V-tuning z Leżajska???
-
3200? Święty Gral? Wystarczy poszukać. Garrett GT1446 jest do wzięcia za 1500zł od kolegi Wooyeck z nieistniejącego już Abarth Forum.pl.
Ogłoszenie wisi na giełdzie na nbk.pl. Sam je grzecznosciowo na prośbę ww zamieszczałem. Turbosprężarki są nowe. Mam zarówno ja, jak i kilku kolegów z nbk.
PS. Kolektory też ma i również nowe.
-
nie szukał bym nikogo innego jak Cinsoft, odłożyć kasę, umówić termin, cieszyć się profesjonalną modyfikacją na lata. Ludzie z całej Polski zjeżdżają pod Gliwice do Rudna. Ja też tak postąpiłem :D