Witamy na Fiat Klub Polska
Posty od 1 do 4 z 4
  1. #1
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    22 lipiec 2020
    Skąd
    Gdańsk
    Postów
    2
    Auto
    Tipo 1.4 T-Jet
    Rocznik
    2017

    Tipo 1.4 T-Jet 120KM 2017 - problem z rozruchem/akumulatorem?

    Witam! Wczoraj jeździłem moim Tipo przez około godzinę - zaparkowałem pod domem i po 10 minutach podczas przekręcenia kluczyka w pozycję rozruchu wyświetlacze oraz zegary zaczęły wariować - gasły i zapalały się z dużą częstotliwością (ostatecznie nawet wycieraczki się aktywują - tak jakby komputer się resetował), rozrusznika nie słyszałem.

    Zmierzyłem napięcie akumulatora podczas przekręcania kluczyka i spadało do 9V, a nawet niżej do 7.5V. Przez noc podładowałem akumulator - nadal podczas przekręcania kluczyka napięcie spada do 9V.
    Statyczny pobór prądu tuż po podłączeniu akumulatora to 1.3A, po kilku sekundach spada do 0.8A - dłużej niż 30 sekund tego nie badałem (coś dużo, ale może po chwili by spadło do jakiejś akceptowalnej wartości).

    Czy są to objawy typowe dla zepsutego akumulatora? Jeśli tak to na przyszłość - jaki jest akceptowalny spadek napięcia podczas rozruchu?



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Master
    Dołączył
    17 styczeń 2019
    Skąd
    Wadowice
    Wiek
    33
    Postów
    1,487
    Auto
    Fiat Tipo SW Lounge 1.4tjet + lpg BRC32/Barracuda 115
    Rocznik
    2017
    Cytat Napisał rleszcz Zobacz post
    Witam! Wczoraj jeździłem moim Tipo przez około godzinę - zaparkowałem pod domem i po 10 minutach podczas przekręcenia kluczyka w pozycję rozruchu wyświetlacze oraz zegary zaczęły wariować - gasły i zapalały się z dużą częstotliwością (ostatecznie nawet wycieraczki się aktywują - tak jakby komputer się resetował), rozrusznika nie słyszałem.

    Zmierzyłem napięcie akumulatora podczas przekręcania kluczyka i spadało do 9V, a nawet niżej do 7.5V. Przez noc podładowałem akumulator - nadal podczas przekręcania kluczyka napięcie spada do 9V.
    Statyczny pobór prądu tuż po podłączeniu akumulatora to 1.3A, po kilku sekundach spada do 0.8A - dłużej niż 30 sekund tego nie badałem (coś dużo, ale może po chwili by spadło do jakiejś akceptowalnej wartości).

    Czy są to objawy typowe dla zepsutego akumulatora? Jeśli tak to na przyszłość - jaki jest akceptowalny spadek napięcia podczas rozruchu?
    Tak padł Ci akumulator, u mnie padł pół roku po 72kkm temu auto z 2017r. Ja podjechałem pod sklep 2 km od domu i już nie odjechałem, nagle padł. Po wielkich bojach odpalił z kabli, ale na drugi dzień już nawet z kabli niechciał palić. A przewody mam dobre, paliłem nimi busy diesle po 3.0 pojemności. Ostatnio znajomemu też padł org aku też w Tipo z 2017r 1.4tjet to samo, tylko u niego auto z przebiegiem 17kkm Mam jeszcze jedno Tipo 1.4tjet w rodzinie, brat mówił że sobie chyba kupi aku na zapas i będzie woził w bagażniku

  4. #3
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    22 lipiec 2020
    Skąd
    Gdańsk
    Postów
    2
    Auto
    Tipo 1.4 T-Jet
    Rocznik
    2017
    Mój ma 36k przebiegu (też 2017 rok). No to jutro wybieram się na zakupy - dzięki!

  5. #4
    Master
    Dołączył
    17 styczeń 2019
    Skąd
    Wadowice
    Wiek
    33
    Postów
    1,487
    Auto
    Fiat Tipo SW Lounge 1.4tjet + lpg BRC32/Barracuda 115
    Rocznik
    2017
    Cytat Napisał rleszcz Zobacz post
    Mój ma 36k przebiegu (też 2017 rok). No to jutro wybieram się na zakupy - dzięki!
    W tym temacie opisywałem swoje przeboje z aku, tam też podałem jaki zamontowałem jakbyś szukał:

    https://fiatklubpolska.pl/instalacja...mulator-47872/


 

Podobne tematy

  1. Problem z akumulatorem/ ladowaniem
    Napisany przez Przemix181 na forum Cinquecento, Seicento
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post: 12-10-2018, 12:28
  2. Tipo 2017 1.4 120KM LOUNGE SW - czy warto ?
    Napisany przez motedus na forum Tipo
    Odpowiedzi: 25
    Ostatni post: 16-07-2018, 09:05
  3. Problem z akumulatorem
    Napisany przez Lukajlo na forum Bravo II
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post: 04-03-2016, 17:26
  4. Problem z akumulatorem
    Napisany przez Marta85 na forum Stilo
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post: 23-10-2015, 02:29
  5. problem z akumulatorem
    Napisany przez asykom15 na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post: 28-09-2014, 21:36

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

Tagi dla tego tematu

https://www.iparts.pl