Witamy na Fiat Klub Polska
Posty od 1 do 5 z 5
  1. #1
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    28 maj 2016
    Skąd
    Imielin
    Postów
    42
    Auto
    Tipo 1.6 HF 8vt | Tipo 1.4 16v | Seicento 1.1
    Rocznik
    1994 | 2017 | 2004

    1.4 16v nie odpala/nie kręci

    Cześć,
    parch znowu odmawia współpracy, coraz częściej nie chce odpalać. tj. nawet nie kręci by po jakimś czasie normalnie odpalić, ale na tą chwile nie chce już od pół godziny zagadać. Zastanawiam się czy to wina immo(chociaż zaraz temu zaprzeczę) czy coś między BC a ECU. Ruszałem, odpinałem wszystkie wtyczki w BC i ECU ale nic nie dało. W parametrach ECU odczytuje:

    voltage : 12.2V
    universal code : not recived
    engine startup : not allowed
    ignition key position : MAR a jak przestawiam w pozycję AVV to pokazuje STOP
    znowu BC jakby mimo wszystko widział kluczyk
    key identification : valid
    key trandponder : valid
    Ma ktoś jakiś pomysł jak gdzie szukać usterki?



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Moderator
    Dołączył
    02 maj 2016
    Skąd
    Łódź
    Wiek
    41
    Postów
    1,735
    Auto
    Tipo 1.4 16V OE+ Węgry
    Rocznik
    2016
    A jakieś komunikaty się pojawiają pomiędzy zegarami na wyświetlaczu czy masz ten biedniejszy wyswietlacz ?
    Nie kręci rozrusznikiem jak kręcisz kluczykiem ?

    A jak immo nie widzi kluczyka to auto odpali normalnie, ale po sekundzie dwóch zgaśnie.
    także u ciebie to nie immo.

    A jakieś błędy są w ecu silnika ?

    Na zdjęciu niżej zaznaczyłem przekaźniki, które są w skrzynce pod maską po prawej stronie obok akumulatora:

    1 - zasilanie ecu silnika
    2 - rozrusznik
    3 - sygnalizator dźwiękowy inaczej trąbienie


    Wyłącz stacyjkę, odczekaj minutę, podmień miejscami przekaźnik 2 z 3.
    Jak nie pomoże to podmień 1 z 3 miejscami, oczywiście wcześniej najpierw wyłącz zapłon i odczekaj minutę.

    skrzynka_pod_maska.jpg
    Ostatnio edytowane przez JackTheNight ; 29-07-2020 o 19:11
    Fiat Tipo 1.4 16V Open Edition Plus Węgry

  4. #3
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    28 maj 2016
    Skąd
    Imielin
    Postów
    42
    Auto
    Tipo 1.6 HF 8vt | Tipo 1.4 16v | Seicento 1.1
    Rocznik
    1994 | 2017 | 2004
    Na wyświetlaczu nic się nie pokazuje. Mam wersję biedniejsza niż w starym Tipo 1.4s. No właśnie nie kręci rozrusznikiem, na ogół zdechnie w takim miejscu i czasie że nie mam nawet kogo poprosić o włączenie rozruchu żeby wymacać czy rozrusznik jest wyzwalany.
    ECU zgłasza tylko niska wydajność układu katalitycznego :-] w zegarach i BC nie ma błędów.
    Raz było tak że nie odpalał, po próbie zostawiłem kluczyk za zapłonie i miałem cały czas nogę na sprzęgle a ten sam beztrosko odpalił. Raz pomogło jak walnąłem drzwiami, innym razem maską, normalnie cuda.

  5. #4
    Moderator
    Dołączył
    02 maj 2016
    Skąd
    Łódź
    Wiek
    41
    Postów
    1,735
    Auto
    Tipo 1.4 16V OE+ Węgry
    Rocznik
    2016
    sprawdź te przekaźniki 1 i 2 , jak 1 czy 2 dobrze się nie włączy to auto nie będzie kręcić rozrusznikiem.
    Jak piszesz że trząśniecie drzwiami, czy maski pomogło to przekaźnik numer 1 bezwzględnie do sprawdzenia, wystarczy że na włączonym zapłonie jak nie odpala to puknij lekko śrubokrętem w przekaźnik 1
    Ostatnio edytowane przez JackTheNight ; 31-07-2020 o 13:07
    Fiat Tipo 1.4 16V Open Edition Plus Węgry

  6. #5
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    28 maj 2016
    Skąd
    Imielin
    Postów
    42
    Auto
    Tipo 1.6 HF 8vt | Tipo 1.4 16v | Seicento 1.1
    Rocznik
    1994 | 2017 | 2004
    Po wyczyszczeniu styków na rozruszniku już chyba z miesiąc jest ok.


 

Podobne tematy

  1. Kręci ale nie odpala
    Napisany przez WiktorW203 na forum Cinquecento, Seicento
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post: 08-02-2017, 11:00
  2. DUCATO 2.3 120 KM Kręci nie odpala
    Napisany przez BartG na forum Ducato III
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post: 05-03-2015, 07:57
  3. Kręci, ale nie odpala
    Napisany przez rejczi85 na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 26
    Ostatni post: 22-03-2013, 20:30
  4. [Problem] Kręci ale nie odpala...
    Napisany przez Uniacz1998 na forum Uno
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post: 11-03-2013, 09:35
  5. Dość długo kręci, w końcu odpala
    Napisany przez Mexeminor na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 28
    Ostatni post: 22-01-2013, 11:43

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

Tagi dla tego tematu

https://www.iparts.pl