Witamy na Fiat Klub Polska
Posty od 1 do 9 z 9
Like Tree1lubi to!
  • 1 przez michalpodroznik

Temat: Problem z odpalaniem  

  1. #1
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    14 czerwiec 2018
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    4
    Auto
    Croma
    Rocznik
    2008

    Problem z odpalaniem

    Witam, posiadam samochód Fiat Croma 2008 1.8 16v z gazem.
    Mój kłopot polega na problemie z odpalaniem zimnego silnika aby odpalił trzeba dodać gazu i występuje wahanie na obrotach między 800-1000 obr/min i delikatnie szarpie silnikiem i śmierdzi benzyną.
    Jeżeli silnik jest ciepły odpala normalnie.
    Ostatnio edytowane przez Andrzej1970 ; 14-06-2018 o 17:08



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Master
    Dołączył
    07 luty 2016
    Skąd
    Jasło
    Wiek
    41
    Postów
    1,050
    Auto
    Croma 1,9 JTD 150KM
    Rocznik
    2006
    Wahanie na obrotach między 8 a 10 TYSIĘCY obr./min?

    To jak ty zapalasz to auto?

    Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L21 przy użyciu Tapatalka

  4. #3
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    14 czerwiec 2018
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    4
    Auto
    Croma
    Rocznik
    2008
    Przepraszam, miało być 800-1000 obrotów

  5. #4
    ata
    ata jest nieaktywny
    Master
    Dołączył
    26 sierpień 2011
    Skąd
    Szczecin
    Postów
    1,427
    Auto
    Fiat Palio Weekend 1,2 MPI
    Rocznik
    11.1999
    Cytat Napisał Andrzej1970 Zobacz post
    delikatnie szarpie silnikiem i śmierdzi benzyną.
    Problem ze składem mieszanki.
    Trzeba by podłączyć kompa, i zobaczyć co się dzieje w układzie zasilania.

  6. #5
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    14 czerwiec 2018
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    4
    Auto
    Croma
    Rocznik
    2008
    Wariuje przepływomierz od 90MG/W do 220MG/W.
    Sondy są okej zmieniają swoją wartość.
    Był błąd P0170(zły skład mieszanki).
    Cewka jest sprawdzona, świece MGKR są sprawdzone
    Ostatnio edytowane przez Andrzej1970 ; 14-06-2018 o 20:25

  7. #6
    Master
    Dołączył
    07 luty 2016
    Skąd
    Jasło
    Wiek
    41
    Postów
    1,050
    Auto
    Croma 1,9 JTD 150KM
    Rocznik
    2006
    Drobna korekta: soNdy, a nie sĄdy.

    Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L21 przy użyciu Tapatalka
    Capsel lubi to.

  8. #7
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    14 czerwiec 2018
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    4
    Auto
    Croma
    Rocznik
    2008
    Dzięki za poradę.

  9. #8
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    23 luty 2013
    Skąd
    war-maz NE
    Postów
    85
    Auto
    Croma 1,9 Multijet 120 KM
    Rocznik
    09.2006
    Na początek odepnij akumulator na kilka minut, to spowoduje skasowanie samoadaptacji w ECU silnika. Potem jak odpalisz auto przejedź się kawałek po mieście, aby się na nowo zaadoptował. I teraz obserwuj przez kilka dni czy przypadkiem nie jest dobrze. Jeżeli przez pewien czas będzie dobrze, a potem zauważysz, że znowu są problemy to sprawa jest jasna, tzn. nic nie jest uszkodzone. Winowajcą będzie instalacja gazowa, która źle dobiera skład mieszanki i należy ją poprawnie ustawić. Przerabiałem to osobiście jeszcze w starej Temprze.
    Natomiast jeżeli po skasowaniu samoadaptacji cały czas będzie źle, to może wskazywać na uszkodzenie jakiegoś czujnika itp. i wtedy trzeba szukać.

  10. #9
    ata
    ata jest nieaktywny
    Master
    Dołączył
    26 sierpień 2011
    Skąd
    Szczecin
    Postów
    1,427
    Auto
    Fiat Palio Weekend 1,2 MPI
    Rocznik
    11.1999
    Cytat Napisał Andrzej1970 Zobacz post
    Wariuje przepływomierz od 90MG/W do 220MG/W.
    W jakich to jest jednostkach?
    Albo inaczej, przelicz mi to na g/s bo nie wiem o jakich wielkościach przepływu mowa. Typowo taki silnik pokazuje na biegu jałowym 5 g/s, przy 2500 rpm 10 g/s (w przybliżeniu).


    Cytat Napisał Andrzej1970 Zobacz post
    Był błąd P0170(zły skład mieszanki).
    Błąd P0170 oznacza że układ wtryskowy nie jest w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości paliwa dla danego przepływu powietrza, czyli przekroczono górną granicę korekty wtrysku.

    Cytat Napisał Andrzej1970 Zobacz post
    z gazem.
    I tu pewnie będzie problem. Zamknąć zawór gazu przy zbiorniku, odpiąć bezpiecznik centralki LPG, odłączyć akumulator ... a to co dalej już kolega powyżej opisał.


 

Podobne tematy

  1. Problem z odpalaniem
    Napisany przez kajos na forum Grande Punto
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post: 07-11-2017, 14:01
  2. Problem z odpalaniem
    Napisany przez minio21 na forum Siena, Palio
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post: 17-09-2015, 09:07
  3. Problem z odpalaniem
    Napisany przez Sejton na forum Stilo
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post: 23-06-2014, 22:45
  4. Problem z odpalaniem.
    Napisany przez wojtekzch na forum Siena, Palio
    Odpowiedzi: 17
    Ostatni post: 09-02-2012, 22:35
  5. Problem z odpalaniem
    Napisany przez gopher na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post: 28-12-2010, 16:41

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

Tagi dla tego tematu

https://www.iparts.pl