Witamy na Fiat Klub Polska
Posty od 1 do 4 z 4
  1. #1
    Klubowicz
    Dołączył
    27 czerwiec 2009
    Skąd
    Łódź
    Postów
    471
    Auto
    Stilo Multiwagon 1.9 8v 115KM

    Ulepszenie wizerunku Stilona - opinie

    Chciałbym przeprowadzić w przyszłości modyfikację reflektorów przednich. Zależy mi na Waszej opinii, a zwłaszcza tych, którzy mieli styczność z taką modyfikacją

    1. Montaż soczewki w fabryczne reflektory. Można samemu tego dokonać co gostek na załączonym filmie? Myślę o soczewkach z Punto II tylko problem z osłonami. Mam chęć wstawić xenon.


    2. Jakie opinie macie na temat zestawu xenon hid w fabrycznych reflektorach Fiata Stilo? Nie rozprasza zbytnio światła i jak wygląda światłocień na przyrządzie? Ostatni xenon miałem w Punto II i światło miałem jak żyleta.


    3. Pozycyjne i oświetlenie rejestracji zastąpione LED SMD. Czy po zamontowaniu ledów wyświetli mi komunikat spalonej żarówki? Które są narażone na taki komunikat? Pozycyjne tylko, czy te od rejestracji też? Czy zamontowanie W5W LED CAN BUS i C5W LED CAN BUS 36mm załagodzi ten problem? Znalazłem też Filtr LED CAN BUS - oporniki, ponoć bardziej się sprawdzają. Czekam na ciekawe opinie i porady

    W5W0303.jpgC5W LED.JPEGrezystor_1.jpg



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Moderator
    Dołączył
    14 październik 2010
    Skąd
    Bydgoszcz
    Postów
    13,644
    Auto
    Peugeot 407SW
    Rocznik
    2004
    Wg. mnie pomysł z soczewkami super Tylko to trochę roboty jest żeby taki reflektor można było dobrze ustawić.. W sumie to sobie tego pod tym względem nie wyobrażam :/ Jak kupisz te diodowe z CAN BUS to powinny być ok.. W rzeczywistości są to diody + rezystor. Diody nie lubią ciepła więc pewnie pewniej byłoby założyć ten rezystor z dala od diod.. Może to nie głupi pomysł.
    Ktoś Ci pomógł? Odwdzięcz się i kliknij gwiazdkę reputacji.

    >> Peugeot 407SW 2.0 + LPG 12.2004

    Był: Fiat Bravo 1.8GT

  4. #3
    Klubowicz
    Dołączył
    27 czerwiec 2009
    Skąd
    Łódź
    Postów
    471
    Auto
    Stilo Multiwagon 1.9 8v 115KM
    Może ktoś wstawić zdjęcia jak i gdzie zamontować te rezystory? Jeden rezystor na jedną żarówkę przypada? Czyli muszę tego kupić 6 sztuk? Tylko o jakiej oporności? A żarówki led CAN BUS jak się sprawdzają?

  5. #4
    Moderator
    Dołączył
    14 październik 2010
    Skąd
    Bydgoszcz
    Postów
    13,644
    Auto
    Peugeot 407SW
    Rocznik
    2004
    Najprościej będzie kupić te żarówki Can bus ale to nic innego jak dioda + równoległy rezystor tak aby pobierało wszystko tyle samo prądu co normalna żarówka..
    Rezystory to muszą być hmm.. zależy ile pobiera taka żarówka np powinna pobierać 5W (W5W):
    - stara żarówka pobiera I=P/U = 5/12V = 0,42A
    - nowa żarówka pobiera 100mA (0,1A)
    - różnica 0,42-0,1=0,32A
    i żeby uzyskać taki prąd potrzebny rezystor R = U/I = 12V/0,32A = 37,5R czyli coś obok np. 47R dasz i raczej komp nie będzie burzył. Ew. mniej czyli 36R co tam w szeregu dostaniesz...

    Jeszcze apropo mocy - z powyższych wzorów wiesz że P=I*U czyli musisz kupić rezystor o mocy P=0,32A*12=3,84W czyli minimum 5W - i będzie się grzał..

    Tak jeden rezystor na żarówkę bo tam zdaje się jest lewa i prawa strona..
    Jak? Normalnie - równolegle do żarówki. Z wartościami można próbować dawać większe - będą płynąć mniejsze prądu w ciepło ale nie wiem od jakiej wartości komp zacznie się burzyć..
    Ostatnio edytowane przez byrrt ; 04-02-2013 o 12:16
    Ktoś Ci pomógł? Odwdzięcz się i kliknij gwiazdkę reputacji.

    >> Peugeot 407SW 2.0 + LPG 12.2004

    Był: Fiat Bravo 1.8GT


 

Podobne tematy

  1. Spalanie Stilona
    Napisany przez Rfck na forum Stilo
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post: 28-12-2011, 08:24
  2. psikus stilona, coś powaznego?
    Napisany przez NoVi na forum Stilo
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post: 30-04-2010, 09:11
  3. Opinie o Marei 1,9 TD JTD i 1.8 16v
    Napisany przez romano na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 25
    Ostatni post: 12-04-2010, 17:28
  4. PROSZĘ O OPINIE ??
    Napisany przez pakers na forum Stilo
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 22-02-2010, 20:26
  5. Euroscan - opinie
    Napisany przez KAAZ na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 07-03-2009, 18:38

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

led w stilo

fiat stilo ulepszenia

soczewki stilo

soczewka w stilo

stilo opornik podswietlenie

stilo can bus problem

fiat stilo xenon canbus

ledowe reflektory do fiata stilo

led stilo montaz

jakie ledy do stilo

reflektory stilo soczewki

ledy w stilo

ulepszenie stilo forum

fiat stilo co mozna samemu ulepszyc

reflektor ledowy fiat stilo

led stilo

stilo led

ledy do fiat stilo

stilo zarowki can bus

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl