Witamy na Fiat Klub Polska
Posty od 1 do 5 z 5
  1. #1
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    07 luty 2016
    Skąd
    Świetokrzyskie
    Postów
    8
    Auto
    Fiat Seicento 1.1 mpi
    Rocznik
    2003

    Praca zimnego silnika na 3 cylindrach przez kilkanaście sekund

    Witam. Posiadam SC 1.1 Mpi PB/LPG rocznik 2003. 198000KM i od paru dni albo i dłużej zauważyłem że sc na zimno pali słabiej i to na 3 garnki ale już po parunastu sekundach zaczyna pracować na czterech i jest ok. . Zawsze rozgrzewam silnik na benzynie jadąc parę kilometrów, ale dziś w ramach testu przełączyłem od razu po zapaleniu na LPG i silnik zaskoczył natychmiast na 4 garnki a po przełączeniu na PB nadal parę sekund pochodził na trzech zanim zaskoczył. Co może być przyczyną takiego zachowania...bo wnioskuję, że jakby to była wina układu zapłonowego typu świece zresztą półroczne cewki czy kable to na LPG było by jeszcze gorzej niż na PB a tak nie jest. Podłączyłem multiecuscan free ale nie wykrył błędów w pamięci ECU ,ale na jednych parametrach mnie zdziwił. nie wiem bo były po angielsku a ja po ruski gaworit, ale 2 3 4 cylinder miał podobne parametry a 1 wyższy chyba wyrażony w ms-to chyba korekta wtrysku czy coś takiego...no i ładowanie pokazał 13,6V a na klemach mierząc multimetrem ma 14.2V.



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Klubowicz
    Dołączył
    14 kwiecień 2015
    Skąd
    Stalowa Wola
    Wiek
    23
    Postów
    440
    Auto
    Stilo 1.9 JTD 115
    Rocznik
    09.2005
    kolego wtrysk pb na felernym cylindrze masz do wymiany. Koszta raczej nie duże

  4. #3
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    07 luty 2016
    Skąd
    Świetokrzyskie
    Postów
    8
    Auto
    Fiat Seicento 1.1 mpi
    Rocznik
    2003
    No tak podejrzewałem,(po ile chodzą wtryskiwacze w sklepach bo u mnie nie maja) ale dzisiaj o dziwo przy plus 9 stopniach odpalił normalnie, wykręciłem świece i każda wyglądała tak samo-lekko ciemna bo samochód popracował tylko 15 sekund na zimno na Pb przed wykręceniem świec, ale zwykle są koloru jasna kawa z mlekiem.
    Zmniejszyłem przerwy do 0,7 bo wyczytałem, że pod gaz jest lepsza. Popsikałem Kontaktem przy okazji wtyki sterowania cewkami, i jest ok. Muszę poczekać na ochłodzenie żeby zobaczyć czy pomogło. Podłączyłem kompa i nadal zero błędów.

    [COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]

    CAM00783.jpg zdjecie z multiecuscan
    Ostatnio edytowane przez balcerowicz79 ; 08-02-2016 o 15:49

  5. #4
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    07 luty 2016
    Skąd
    Świetokrzyskie
    Postów
    8
    Auto
    Fiat Seicento 1.1 mpi
    Rocznik
    2003
    CAM00798.jpg
    MES sondy lambda

  6. #5
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    07 luty 2016
    Skąd
    Świetokrzyskie
    Postów
    8
    Auto
    Fiat Seicento 1.1 mpi
    Rocznik
    2003
    Dzisiaj auto zapaliło na 4 cylindry,jednak po przejechaniu przez miasto na prostej docisnąłem gaz i podciągnąłem obroty w granice 4500-5000 i auto zaczęło lekko szarpać i troszkę mulić aż zaczął znowu pracować na 3 garach i migać Check. Po odpuszczeniu gazu i spadku obrotów zaczną pracować normalnie i kontrolka zgasła.
    Jak wykryć, który garnek niedomaga skoro jest to tylko chwilowy objaw i świece nie mają różnicy w kolorze...czy pokaże coś MES które parametry są nie halo skoro ECU nie zapisuje błędów ???

    Może ktoś z Was napisze ile jest i jakie czujniki mogę przeczyścić w seju-może to pomoże.
    Ostatnio edytowane przez balcerowicz79 ; 09-02-2016 o 22:32


 

Podobne tematy

  1. problem z rozruchem zimnego silnika
    Napisany przez maciek5 na forum Sedici
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post: 01-02-2015, 20:29
  2. Trudny rozruch zimnego silnika
    Napisany przez tomasz_ na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post: 15-10-2014, 23:54
  3. Diagnoza pracy silnika na 3 cylindrach
    Napisany przez nike166 na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 18-05-2012, 11:51
  4. problem z zapalaniem zimnego silnika 1.4
    Napisany przez marian38 na forum Uno
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post: 19-06-2011, 17:42
  5. Problem z odpalaniem zimnego silnika.
    Napisany przez dudu$ na forum Siena, Palio
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 29-06-2010, 21:09

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl