Witamy na Fiat Klub Polska
Posty od 1 do 11 z 11

Temat: cromka mi gasnie  

  1. #1
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    31 lipiec 2014
    Skąd
    turek
    Wiek
    43
    Postów
    3
    Auto
    croma 1.9 multijet
    Rocznik
    2008

    cromka mi gasnie

    witam, mam problem nie wiem czy duży mianowicie podczas próby odpalenia za pierwszy razem auto gaśnie i wyświetla się komunikat Excess. radiat. fluid temper. stop & turn off engine . Wiem może ktoś co to za objawy. pozdrawiam



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Klubowicz
    Dołączył
    22 marzec 2013
    Skąd
    LPU
    Wiek
    30
    Postów
    192
    Auto
    croma 1.9 150km
    Rocznik
    2005
    Spadki napięcia? U mnie bywa podobnie jak odpalam i za długo kręcę rozrusznikiem. Myślę że ma to związek że świecami, które teoretycznie teraz nie grzeją, ale jak odpalam obrazu po kontrolce to nie zdarza się, jak odpalam chwilę po zgasnieciu kontrolki świec to zwiększam szansę zobaczenia tego komunikatu u siebie.
    Niezależnie od temperatury, pogody, humoru, stanu konta.
    Ostatnio widziałem to u siebie z 3 dni temu przy 26 stopniach na dworze.
    Rozrusznik i alternator robione 1.5 roku temu.

    Jak się upre i odpale nie zwracając uwagi na komunikat to silnik pracuje normalnie a komunikat znika tuż po odpaleniu.
    Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
    Ostatnio edytowane przez kamilf ; 25-07-2017 o 20:40

  4. #3
    Klubowicz
    Dołączył
    25 kwiecień 2016
    Skąd
    -
    Postów
    212
    Auto
    Croma 1.9 16V
    Rocznik
    2005
    Kamil dobrze prawi, spadki napięcia, na początek pożycz od sąsiada akumulator i podmień w celu sprawdzenia.

  5. #4
    Klubowicz
    Dołączył
    22 marzec 2013
    Skąd
    LPU
    Wiek
    30
    Postów
    192
    Auto
    croma 1.9 150km
    Rocznik
    2005
    Akumulator raczej nie wiele zmieni, bardziej szukalbym sniedzi na połączeniach masowych. Trochę cierpliwości, trochę elektrosolu, kilka minut szukania grubych kabli i powinno pomóc. U mnie aku jest na gwarancji i mam to samo.



    Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

  6. #5
    Klubowicz
    Dołączył
    24 luty 2017
    Skąd
    Otwock
    Postów
    107
    Auto
    Croma 1.9 Multijet
    Rocznik
    2006
    Mam podobnie o ile musze dluzej zakręcić. Wg mnie tak ma ten typ bo komputer świruje przy spadku napięcia. Podmiana akumulatora i szukanie masy bezcelowe jest. Poszukaj raczej idealnego momentu rozpoczęcia krecenia, u mnie to wtedy gdy gasną kontrolki ( czyli jakis czas po zgaśnięciu tej od świec)

    Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka

  7. #6
    Klubowicz
    Dołączył
    22 marzec 2013
    Skąd
    LPU
    Wiek
    30
    Postów
    192
    Auto
    croma 1.9 150km
    Rocznik
    2005
    No no - tak samo jak w porę się zacznie kręcić rozrusznikiem to pali bez tego komunikatu, kwestia wprawy.

    Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

  8. #7
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    22 lipiec 2011
    Skąd
    Cikowice/Bochnia/Kraków/Dąbrowa Tarnowska
    Wiek
    32
    Postów
    654
    Auto
    Stilo 1.9JTD115, Croma 1,9 MJTD 150 aut.
    Rocznik
    2002, 2008
    Cytat Napisał jendrek08 Zobacz post
    witam, mam problem nie wiem czy duży mianowicie podczas próby odpalenia za pierwszy razem auto gaśnie i wyświetla się komunikat Excess. radiat. fluid temper. stop & turn off engine . Wiem może ktoś co to za objawy. pozdrawiam
    Nie chce Cię martwić ale ten komunikat ja miałem zimą i tylko zima gdzie temp spadała do około 0. Komputer sterownik silnika został wymieniony na nowy. Komputer źle zczytuje temperaturę płynu chłodniczego z czujnika i wariuje. Gdzie jest uszkodzenie w sterowniku nikt nie wie bo za dużo zabawy z szukaniem. Znajdź ogarniętego elektronika co przegra twój soft na używany sprawny sterownik.

  9. #8
    Klubowicz
    Dołączył
    24 luty 2017
    Skąd
    Otwock
    Postów
    107
    Auto
    Croma 1.9 Multijet
    Rocznik
    2006
    Zima czyli wieksze spadki napiecia bo akumulator i slabszy i rozrusznik ma co robic z gęstymi płynami czyli standardowy komunikat o temp. płynu.

    Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka

  10. #9
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    22 lipiec 2011
    Skąd
    Cikowice/Bochnia/Kraków/Dąbrowa Tarnowska
    Wiek
    32
    Postów
    654
    Auto
    Stilo 1.9JTD115, Croma 1,9 MJTD 150 aut.
    Rocznik
    2002, 2008
    To dziwne że po wymianie komputera -20 i palił normalnie. Spadek napięcia to oznaka już padającego powoli akumulatora. Choć nie wykluczam że masz też racje z płynami. Taki był mój przypadek. Każdy może mieć inną przyczynę.
    Cytat Napisał Stoszek Zobacz post
    Zima czyli wieksze spadki napiecia bo akumulator i slabszy i rozrusznik ma co robic z gęstymi płynami czyli standardowy komunikat o temp. płynu.

    Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka

  11. #10
    Klubowicz
    Dołączył
    20 lipiec 2014
    Skąd
    Puławy
    Wiek
    43
    Postów
    226
    Auto
    Croma 1.9 Multijet 8V 120/167 kucyków
    Rocznik
    2008
    Dosyć często miałem i ja taki komunikat na wyświetlaczu. Po chipie i podniesieniu dawek startowych skończyło się, nawet przy padniętym akumulatorze nie pojawił się.

  12. #11
    Klubowicz
    Dołączył
    22 marzec 2013
    Skąd
    LPU
    Wiek
    30
    Postów
    192
    Auto
    croma 1.9 150km
    Rocznik
    2005
    Dawki startowe w naszych autach to rozwiązanie dużej części problemów pojawiających się przy odpalaniu

    Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka


 

Podobne tematy

  1. 2 problemy z cromka
    Napisany przez MarcinCroma na forum Croma
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post: 25-02-2017, 13:35
  2. Odpala i gasnie
    Napisany przez bialyrastuh na forum Grande Punto
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post: 19-12-2016, 10:58
  3. Auto gasnie
    Napisany przez M4R na forum Punto
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 30-10-2016, 20:41
  4. Cromka Windego
    Napisany przez windy na forum Moje auto
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post: 04-10-2015, 09:31
  5. silnik gasnie
    Napisany przez kornelk2007 na forum Coupe
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post: 07-05-2012, 20:06

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl