Witamy na Fiat Klub Polska
Posty od 1 do 8 z 8
  1. #1
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    13 listopad 2015
    Skąd
    UK
    Wiek
    27
    Postów
    33
    Auto
    Bravo 1.9 Multijet
    Rocznik
    2007

    Nowy hamulec piszczy w czasie jazdy

    Mam problem z hamulcem. Wymieniłem dzisiaj tarcze i klocki na przedniej osi, wszystko założone tak jak powinno być. Jarzma oczyszczone, nowe blaszki posmarowane smarem dołączonym do klocków. Niestety podczas jazdy hamulec z prawej stron cały czas piszczy podczas jazdy, piszczenie znika przy skręceniu w lewo, po wyprostowaniu kół znowu piszczy. Co może być przyczyną takiego stanu w nowo założonych klockach i tarczach? Lewa strona nie piszczy, a wszystko zakładane było dokładnie tak samo.
    Proszę o sugestię, nie chciał bym działać na ślepo.



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Master
    Dołączył
    12 listopad 2012
    Skąd
    Żory
    Postów
    1,131
    Auto
    Marea weekend 2,0 20v /Mercedes 300SE 87r /Plymouth Valiant 61r
    Rocznik
    1997
    Przyczyną może być zapieczony cylinderek dociskający klocki do tarczy, albo niedrożny przewód hamulcowy (zagięty, zgnieciony).
    Specjalista z zakresu rekonstrukcji wypadków drogowych i odszkodowań powypadkowych.

  4. #3
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    13 listopad 2015
    Skąd
    UK
    Wiek
    27
    Postów
    33
    Auto
    Bravo 1.9 Multijet
    Rocznik
    2007
    Cylinderek raczej odpada bo ze starymi klockami działał dobrze, a w czasie wymiany nie było problemów z jego wciśnięciem. Przewody sprawdziłem, nie są nigdzie załamane.
    Czy jest możliwe, że nie działają prawidłowo te prowadniki umieszczone w jarzmie?

  5. #4
    Moderator
    Dołączył
    15 wrzesień 2008
    Skąd
    Biała Podlaska
    Wiek
    30
    Postów
    8,249
    Auto
    Peugeot 407
    Rocznik
    2004
    Na starych działało bo cylinderki były wysunięte. Zdejmij zacisk i wysun cylinderek wtedy zobacz jak on wygląda zaglądając pod gumkę

  6. #5
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    13 listopad 2015
    Skąd
    UK
    Wiek
    27
    Postów
    33
    Auto
    Bravo 1.9 Multijet
    Rocznik
    2007
    Ok, na dniach postaram się wszytko rozebrać, wyczyścić i złożyć z powrotem. A czy tłoczek trzeba czymś nasmarować po wyczyszczeniu? Mam do dyspozycji smar miedziany lub ceramiczny ( dostałem taki do klocków). Jeśli nic z tego co mam się nie nadaje to kupię odpowiedni smar, tylko proszę podpowiedzieć jaki.

  7. #6
    Master
    Dołączył
    12 styczeń 2008
    Skąd
    Jastrzębie Zdrój
    Wiek
    56
    Postów
    1,158
    Auto
    Cromka 1.9 automat
    Rocznik
    2010
    Była Marea Weekend ELX 1,8 , BRC sekwencja
    Przez 7 latek Tempra 1,6 gażnik
    Uniden 78 elite

    „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!

  8. #7
    Moderator
    Dołączył
    15 wrzesień 2008
    Skąd
    Biała Podlaska
    Wiek
    30
    Postów
    8,249
    Auto
    Peugeot 407
    Rocznik
    2004
    Niektórzy dają odrobinę oliwki lub płynu hamulcowego więc też możesz trochę dac. Ja osobiście daje płynu i wszystko ładnie dziala

  9. #8
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    13 listopad 2015
    Skąd
    UK
    Wiek
    27
    Postów
    33
    Auto
    Bravo 1.9 Multijet
    Rocznik
    2007
    Panowie dzisiaj dostalem nowy tloczek i prowadnice zacisku. W zwiazku z tymi prowadnicami mam pytanie. Na jednej z nich jest gumka a na drugiej nie ma. Po co jest ta gumka i czy prowadnica z gumka powinna byc na gorze czy na dole?
    Jeszcze pytanie odnosnie smarowania prowadnic- smar na prowadnice czy do otworu, duzo czy malo tego smaru. Pytam bo w sieci znajduje same sprzeczne informacje.


 

Podobne tematy

  1. Brava 1.4 12v gaśnie w czasie jazdy
    Napisany przez dawid28 na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 16
    Ostatni post: 23-12-2013, 19:30
  2. ciężko pali i gaśnie w czasie jazdy
    Napisany przez bartus na forum Obsługa portalu i forum
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post: 01-08-2013, 22:23
  3. Gaśnie w czasie jazdy
    Napisany przez adgam na forum Stilo
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post: 22-07-2010, 08:05
  4. Gaśnie w czasie jazdy.
    Napisany przez tbs10 na forum Stilo
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post: 26-03-2010, 06:44
  5. Bez powodu gaśnie w czasie jazdy
    Napisany przez tiraeth na forum Uno
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 12-06-2009, 21:31

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl