Witamy na Fiat Klub Polska
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Posty od 1 do 15 z 25
Like Tree9lubi to!

Temat: Odpala super, po chwili jednak zalewa dusi gaśnie strzela.  

  1. #1
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    14 listopad 2015
    Skąd
    Lbn
    Wiek
    28
    Postów
    15
    Auto
    Marea 2.0 20V
    Rocznik
    1999

    Odpala super, po chwili jednak zalewa dusi gaśnie strzela.

    Witam objawy jak w temacie, miałem możliwość podpiąć pod kompa i to zrobiłem. załączam log z podłączenia.
    Próbowałem resetować (odlaczony aku, wciskanie pedału hamulca, włączenie na 2min zaplonu itd) skleiłem rure dolotu za przepływką, bo były nieszczelności. Wynik jest taki, że jest jeszcze gorzej Odpinałem lambde, odpinałem przepływke i to samo. Prosze o pomoc, pozdrawiam.

    ECU ISO Code: 7C 86 01 97 EF
    13-11-2015 19:58:29
    CONNECTED TO:
    Fiat Marea '99 155 20V
    Bosch Motronic ME 3.1 (2.0 20V)
    --------------------------------------------------------------

    ECU ISO code: 7C 86 01 97 EF
    FIAT drawing number: 46551745
    Hardware number: 0261206341
    Hardware version: 00
    Software number: 1277356299
    Software version: 0000
    Homologation number: xxxxxx
    ECU programming date: 11/16/1998

    READING ERROR CODES:
    1: U1600 - Electronic key
    Anomaly concerning the electronic key ECU immobilizer function. The electronic key ECU has not received the key code or the code is not included among the memorized ones.
    Possible causes:
    - Key non original or broken
    - Ignition coil antenna disconnected or damaged
    - Electronic key ECU supply
    The reason for this fault is that ECU has received invalid signal from the sensor. The fault is not detected now, but it is stored in memory. Clear fault codes, and observe for future appearance of the same fault. Dashboard warning light was activated for this fault.
    2: P0340 - Camshaft position sensor
    The code is set when the Camshaft Position Sensor signal is missing. Possible causes are:
    - Connector or wire problem in the signal circuit (open or short to 12V or ground)
    - Sensor installed improperly
    Check the connectors, wiring and proper installation of the sensor, and the signal waveform with an oscilloscope.
    PLEASE NOTE: Certain systems always set this fault code as long as the engine is not running. This is not a sign of fault!
    The sensor can be of inductive or Hall effect type.
    The reason for this fault is that ECU has received invalid signal from the sensor. The fault is not detected now, but it is stored in memory. Clear fault codes, and observe for future appearance of the same fault. Dashboard warning light was activated for this fault.
    3: P0130 - Lambda sensor
    The oxygen sensor signal indicated by the code is incorrect, out of range or missing. This Lambda sensor monitors the residual Oxygen in the exhaust, after the HC, CO and NOx eliminating reactions, and enables the ECU verify both the converter and the pre-cat. Lambda sensor functions. Depending on system, the sensors may be of the 0-5V or 0-1V type.
    Usually, if the system is in good working order there is a small quantity of oxygen in the exhaust and the signal rarely reacts. Mostly, a signal reaction can be seen by e.g. snapping the accelerator quickly several times (strong enrichment).
    Before replacing the sensor, check:
    - Check the post-cat. Lambda sensor signal behavior from the data parameters or with a Multimeter or Oscilloscope: enrich strongly the mixture with repeated throttle snaps
    - the exhaust for excessive O2 with an exhaust analyzer
    - the exhaust system for leaks between and near the lambda sensors and at the converter to exhaust joints
    - Aux. Air system (if present) for leaks or excessive air supply.
    The reason for this fault is that ECU has received invalid signal from the sensor. The fault is not detected now, but it is stored in memory. Clear fault codes, and observe for future appearance of the same fault. Dashboard warning light was not activated for this fault.

    CLEARING STORED FAULT CODES...

    READING PARAMETERS:
    Odometer: 272726,7 km
    Maximum RPM operation: 7040 rpm
    Engine speed: 2429 rpm
    Engine temperature: 20,7 °C
    Air temperature: 16,2 °C
    Air quantity: 39,8 Kg/h
    Spark advance: -34,50 deg.
    Injection time: 3,929 ms
    Injection time correction: 678,30 ms
    Throttle valve position: 6,6 deg.
    Engine load: 3,000 ms
    Secondary load (throttle): 3,584 ms
    Battery voltage: 13,56 V
    Vehicle speed: 0 km/h
    Lambda sensor signal: 380 mV
    Desired idle RPM: 1200 rpm
    Evaporation canister control: 0,00 %
    Lambda sensor integrator: 1,00000
    Self-adaptive FRA parameter: 1,06706
    FRA factor (high loads): 1,00499
    FRA factor (low loads): 1,06706
    Gas pedal position: 3,56 %
    Universal code: Not enabled
    Request line: Present
    ECU Programmed: Programmed
    Engine start permission: Allowed
    A/C Compressor: OFF
    Lambda sensor status: Open loop

    READING PARAMETERS:
    Odometer: 272726,7 km
    Maximum RPM operation: 7040 rpm
    Engine speed: 1523 rpm
    Engine temperature: 21,2 °C
    Air temperature: 16,2 °C
    Air quantity: 24,0 Kg/h
    Spark advance: -6,75 deg.
    Injection time: 7,605 ms
    Injection time correction: 678,30 ms
    Throttle valve position: 5,4 deg.
    Engine load: 6,198 ms
    Secondary load (throttle): 8,192 ms
    Battery voltage: 13,38 V
    Vehicle speed: 0 km/h
    Lambda sensor signal: 342 mV
    Desired idle RPM: 1200 rpm
    Evaporation canister control: 0,00 %
    Lambda sensor integrator: 1,00000
    Self-adaptive FRA parameter: 1,06706
    FRA factor (high loads): 1,00499
    FRA factor (low loads): 1,06706
    Gas pedal position: 0,00 %
    Universal code: Not enabled
    Request line: Present
    ECU Programmed: Programmed
    Engine start permission: Allowed
    A/C Compressor: OFF
    Lambda sensor status: Open loop

    READING PARAMETERS:
    Odometer: 272726,7 km
    Maximum RPM operation: 7040 rpm
    Engine speed: 946 rpm
    Engine temperature: 21,2 °C
    Air temperature: 16,2 °C
    Air quantity: 37,3 Kg/h
    Spark advance: -6,00 deg.
    Injection time: 8,137 ms
    Injection time correction: 678,30 ms
    Throttle valve position: 7,0 deg.
    Engine load: 6,799 ms
    Secondary load (throttle): 8,192 ms
    Battery voltage: 13,47 V
    Vehicle speed: 0 km/h
    Lambda sensor signal: 342 mV
    Desired idle RPM: 1200 rpm
    Evaporation canister control: 0,00 %
    Lambda sensor integrator: 1,00000
    Self-adaptive FRA parameter: 1,06706
    FRA factor (high loads): 1,00499
    FRA factor (low loads): 1,06706
    Gas pedal position: 0,00 %
    Universal code: Not enabled
    Request line: Present
    ECU Programmed: Programmed
    Engine start permission: Allowed
    A/C Compressor: OFF
    Lambda sensor status: Open loop



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    21 sierpień 2015
    Skąd
    Nederland
    Postów
    41
    Auto
    było:Doblo 1.9jtd 2002, punto 55 1.1 , brava 1,4 12v, mercedes a klasa cdi, jest punto 2 1.2 8v
    Rocznik
    2002 , 1998
    Kolego zauważyłem po logach ze sonda moim zdaniem stoi, ja miałem przypadek tylko ze w 1.4 ze sonda niby pracowała a była sztywna. Wygląda ze u ciebie podobnie. Rożne prędkości obrotowe a sonda te same parametry

    kod p0340 zwarcie do masy - sprawdz wtyczke
    ajami lubi to.

  4. #3
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    21 sierpień 2015
    Skąd
    Nederland
    Postów
    41
    Auto
    było:Doblo 1.9jtd 2002, punto 55 1.1 , brava 1,4 12v, mercedes a klasa cdi, jest punto 2 1.2 8v
    Rocznik
    2002 , 1998
    jeżeli to taki sam silnik jak w lancii Lybra to ja wymieniałem kompa raczej wgrywanie nowej mapy wtryskowej, problemy z mapami.

    [COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]

    ale jak wczesniej pisałem sprawdz sonde
    ajami lubi to.

  5. #4
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    03 grudzień 2013
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    25
    Postów
    5
    Auto
    Bravo 1.6 16v
    Rocznik
    28.01.1997
    jeśli masz możliwość sprawdź ciśnienie paliwa w układzie, być może pompa paliwa uszkodzona i nie daje rady
    ajami lubi to.

  6. #5
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    14 listopad 2015
    Skąd
    Lbn
    Wiek
    28
    Postów
    15
    Auto
    Marea 2.0 20V
    Rocznik
    1999
    Cytat Napisał exyide Zobacz post
    jeśli masz możliwość sprawdź ciśnienie paliwa w układzie, być może pompa paliwa uszkodzona i nie daje rady
    Myślisz że pompa lub cokolwiek \ ukladem paliwowym dawałoby objawy tylko na wolnych obrotach zaraz po uruchomieniu ?
    to samo co do lambdy, odpalała by normalnie z uszkodzona lambda ?

  7. #6
    Klubowicz
    Dołączył
    14 październik 2012
    Skąd
    Legnica
    Wiek
    31
    Postów
    158
    Auto
    Bravo 1.6 16V 103 KM
    Rocznik
    2001
    Cytat Napisał ajami Zobacz post
    odpalała by normalnie z uszkodzona lambda ?
    Zaraz po odpaleniu komputer parametr sondy pobiera z map, aż silnik złapie temperaturę, a sama sonda się zagrzeje. Mówiąc wprost, po odpaleniu olewa czy sonda jest sprawna czy nie
    ajami lubi to.

  8. #7
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    14 listopad 2015
    Skąd
    Lbn
    Wiek
    28
    Postów
    15
    Auto
    Marea 2.0 20V
    Rocznik
    1999
    Cytat Napisał Mad_Maxs Zobacz post
    Zaraz po odpaleniu komputer parametr sondy pobiera z map, aż silnik złapie temperaturę, a sama sonda się zagrzeje. Mówiąc wprost, po odpaleniu olewa czy sonda jest sprawna czy nie
    Domyślam się, że w tym silniku występuje sonda z grzałką po jakim czasie powinna dojść do temperatury pracy ? bo z tych logów wynika to że komputer widzi pętle otwartą, a pamiętam, że chodził przynajmniej z 5 min.

  9. #8
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    03 grudzień 2013
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    25
    Postów
    5
    Auto
    Bravo 1.6 16v
    Rocznik
    28.01.1997
    Cytat Napisał ajami Zobacz post
    Myślisz że pompa lub cokolwiek \ ukladem paliwowym dawałoby objawy tylko na wolnych obrotach zaraz po uruchomieniu ?
    to samo co do lambdy, odpalała by normalnie z uszkodzona lambda ?
    Miałem problem ze swoim fiatem po zakupie. Mianowicie pompa paliwa dawała za małe ciśnienie, bo jakiś pajac przed sprzedażą założył do auta pompe 1bar z monowtrysku, a powinno być 3bar dla pełnego wtrysku. W rezultacie auto po odpaleniu nie chodziło równo, był problem z ruszeniem, przy dodawaniu gazu słychać było strzały z silnika, czasami gasł samoczynnie. Na wysokich obrotach było lepiej, ale dopiero po wymianie pompy na prawidłową problem ustąpił, także sprawdził bym to ciśnienie paliwa
    ajami lubi to.

  10. #9
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    14 listopad 2015
    Skąd
    Lbn
    Wiek
    28
    Postów
    15
    Auto
    Marea 2.0 20V
    Rocznik
    1999
    Cytat Napisał exyide Zobacz post
    Miałem problem ze swoim fiatem po zakupie. Mianowicie pompa paliwa dawała za małe ciśnienie, bo jakiś pajac przed sprzedażą założył do auta pompe 1bar z monowtrysku, a powinno być 3bar dla pełnego wtrysku. W rezultacie auto po odpaleniu nie chodziło równo, był problem z ruszeniem, przy dodawaniu gazu słychać było strzały z silnika, czasami gasł samoczynnie. Na wysokich obrotach było lepiej, ale dopiero po wymianie pompy na prawidłową problem ustąpił, także sprawdził bym to ciśnienie paliwa
    Rozumiem problem, czy po rozgrzaniu silnik chodził Ci już normalnie ? Bo przy takiej różnicy ciśnienia chyba dało sie odczuć różnice ? A u mnie po rozgrzaniu czy gaz czy benzyna jest dobrze.

  11. #10
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    03 grudzień 2013
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    25
    Postów
    5
    Auto
    Bravo 1.6 16v
    Rocznik
    28.01.1997
    Cytat Napisał ajami Zobacz post
    Rozumiem problem, czy po rozgrzaniu silnik chodził Ci już normalnie ? Bo przy takiej różnicy ciśnienia chyba dało sie odczuć różnice ? A u mnie po rozgrzaniu czy gaz czy benzyna jest dobrze.
    U mnie to nie różniło się ze względu na temperaturę. Na twoim miejscu bym posprawdzał jeszcze oporności na czujnikach np TPS, czujnik położenia wału zgodnie z instrukcją.
    ajami lubi to.

  12. #11
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    14 listopad 2015
    Skąd
    Lbn
    Wiek
    28
    Postów
    15
    Auto
    Marea 2.0 20V
    Rocznik
    1999
    wariator ? gdzieś się elektrozawór blokuje ?

  13. #12
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    14 listopad 2015
    Skąd
    Lbn
    Wiek
    28
    Postów
    15
    Auto
    Marea 2.0 20V
    Rocznik
    1999
    Wtryski i instalacja paliwowa sprawdzona i dalej lipa ;]

  14. #13
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    14 listopad 2015
    Skąd
    Lbn
    Wiek
    28
    Postów
    15
    Auto
    Marea 2.0 20V
    Rocznik
    1999
    Więc sytuacja wygląda nastepująco. Układ paliwowy wyczyszczony, zapłon ok, wszystko mechanicznie ok. Przeczyscilem przepustnice. Nic nie pomogło, odpalam obroty natychmiast spadają zaczyna strzelać gaśnie. Po odpięciu przepustnicy jest dużo lepiej, obroty spadają ale dużo wolniej, wystarczy potrzymać chwilę obroty na poziomie 1500-2000 i jest ok oprócz objawów które się pojawiają po odpięciu falowanie na wolnych i spadek mocy.
    Moje pytanie brzmi WTF ??
    Zauważyłem co następuje, mając przepustnice na wierzchu (odpięte rury powietrza). Odpalam wszystko ładnie pięknie po ~30 sek przepustnica za bardzo się otwiera i zaczyna wtedy przygasać strzelać....

  15. #14
    ata
    ata jest nieaktywny
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    26 sierpień 2011
    Skąd
    Szczecin
    Postów
    968
    Auto
    Fiat Palio Weekend 1,2 MPI
    Rocznik
    11.1999
    Cytat Napisał ajami Zobacz post
    Fiat Marea '99 155 20V
    Bosch Motronic ME 3.1 (2.0 20V)

    Engine speed: 2429 rpm
    Engine temperature: 20,7 °C
    Air temperature: 16,2 °C
    Air quantity: 39,8 Kg/h
    Spark advance: -34,50 deg.
    Injection time: 3,929 ms
    Injection time correction: 678,30 ms

    Engine speed: 1523 rpm
    Engine temperature: 21,2 °C
    Air temperature: 16,2 °C
    Air quantity: 24,0 Kg/h
    Spark advance: -6,75 deg.
    Injection time: 7,605 ms
    Injection time correction: 678,30 ms

    Engine speed: 946 rpm
    Engine temperature: 21,2 °C
    Air temperature: 16,2 °C
    Air quantity: 37,3 Kg/h
    Spark advance: -6,00 deg.
    Injection time: 8,137 ms
    Injection time correction: 678,30 ms
    Silnik 2,0 20V posiada MAF?
    Te dane co je pokazałeś na początku mieszczą się w granicach normy, ale to nie są wyniki z dobrze pracującego układu. Albo MAF pokazuje bzdury bo sam czujnik jest np. brudny, albo dolot ma wiele nieszczelności. Kąt wyprzedzenia zapłonu też lata sobie, przyczyną może być uszkodzony albo źle zamontowany czujnik położenia wału. Idzie to sprawdzić testerem albo oscyloskopem.

    To jest problem z silnikami sterowanymi komputerem, posiadającymi rozbudowany zestaw czujników "wszystkiego". Akurat 2,0 20V to pikuś w porównaniu z nowymi silnikami, ale i tak diagnostyka przy użyciu podstawowych narzędzi ręcznych (ewentualnie "przez podmianę) w co najmniej połowie przypadków jest skazana na niepowodzenie. Co nie znaczy "w ASO" naprawią. Nie, bo tam też przeważnie nie mają fachowca który wyniki pomiarów poprawnie zinterpretuje i jadą metodą "na podmiankę" (ma to również podłoże ekonomiczne - fachowcom trzeba płacić porządną pensję, a za wymienione niepotrzebnie podzespoły płaci klient).
    Znaczy u nas jest problem, ponieważ większość warsztatów dopiero co odkryła narzędzia pneumatyczne (albo elektryczne) i komputery diagnostyczne. A i tak zaufanie mają głównie do młotka i przecinaka. Co zresztą ma sens, ponieważ spora część "sprawnych" pojazdów poruszających się po naszych drogach nadaje się wyłącznie na złom, więc używanie przy ich naprawie bardziej zaawansowanych technologii mija się z celem (klient nie zapłaci).

  16. #15
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    14 listopad 2015
    Skąd
    Lbn
    Wiek
    28
    Postów
    15
    Auto
    Marea 2.0 20V
    Rocznik
    1999
    Tak posiada przepływomierz, właśnie zauważyłem że popełniłem błąd w tym co pisałem wyżej. Po odpięciu Przepływomierza jest lepiej ;] Był czyszczony. Sprawdzałem co się dało czy dolot nie jest dziurawy. Wyczytałem, że czasem zaworek odmy szwankuję, więc go deaktywowałem tymczasowo wyjmując sprężynkę, zmuszając go, aby nie wpuszczał powietrza w ogóle.
    Gdzie mogę znaleźć czujnik wału w tym silniku. Sprawdzić mu rezystancje i napięcie na wiązce ? Czy coś więcej?

    [COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]

    Poprawiam się:
    Więc sytuacja wygląda nastepująco. Układ paliwowy wyczyszczony, zapłon ok, wszystko mechanicznie ok. Przeczyscilem przepustnice. Nic nie pomogło, odpalam obroty natychmiast spadają zaczyna strzelać gaśnie.
    Po odpięciu PRZEPŁYWOMIERZA jest dużo lepiej, obroty spadają ale dużo wolniej, wystarczy potrzymać chwilę obroty na poziomie 1500-2000 i jest ok oprócz objawów które się pojawiają po odpięciu falowanie na wolnych i spadek mocy.
    Moje pytanie brzmi WTF ??
    Zauważyłem co następuje, mając przepustnice na wierzchu (odpięte rury powietrza). Odpalam wszystko ładnie pięknie po ~30 sek przepustnica za bardzo się otwiera i zaczyna wtedy przygasać strzelać....


 
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. Na zimnym na benzynie ciężko odpala, dusi się, strzela, na lpg jest okej.
    Napisany przez FreeRide na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post: 06-03-2015, 10:57
  2. Uno 1.0 94r zalewa gaźnik
    Napisany przez Krop na forum Uno
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post: 11-12-2012, 21:35
  3. Zalewa totalnie Pb i kopci na niebiesko
    Napisany przez wecha na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post: 30-06-2012, 07:18
  4. Ciepło - Odpala, Zimno - Zalewa i nie odpala. Palio 1.2 8v
    Napisany przez daro3 na forum Siena, Palio
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post: 07-02-2010, 17:29
  5. Uszczelka pod głowicą- jednak pękniecie głowicy
    Napisany przez darkier na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post: 12-12-2008, 17:16

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl