Witamy na Fiat Klub Polska
Posty od 1 do 13 z 13
  1. #1
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    13 lipiec 2018
    Skąd
    Bielsko-Biała
    Wiek
    28
    Postów
    11
    Auto
    Stilo 1.6 B+LPG
    Rocznik
    2002

    Stilo 1.6 16v kręci ale nie odpala. Kostka czujnika położenia wału zalana olejem.

    Jak w temacie kostka od czujnika zalana olejem.
    Stilon 1.6 16v zagazowany. Auto kręci ale nie odpala. Aku doładowany. Wyskakuje błąd zbyt wysokiej temperatury płynu chłodzącego. Może to być wina ww. kostki? Jeżeli nie co mogę obstawić ? Zaznaczę, że wcześniej błąd wyskakiwał 2razy ale auto nie miało problemu z odpalaniem nawet przy większych mrozach.
    Pozdrawiam.



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Master
    Dołączył
    07 grudzień 2012
    Skąd
    Bielsko
    Wiek
    58
    Postów
    2,156
    Auto
    Bravo 1,4 +Evo 1,4 + Tipo SW EASY 1,4 120KM
    Rocznik
    2011....i....2012....i....2018
    Stilo to ogólnie problem z elektroniką. To że czujnik położenia wału(kostka zalana olejem) samo zalani raczej nie powinno (ale może) wpływać na odczyt co może powodować brak możliwości odpalenia . Bardziej jednak stawiałbym na wysoką temperaturę (błąd czujnika) przez co zostaje zubożona mieszanka paliwowa co przy obniżonej temperaturze powietrza może wpływać na problem z odpaleniem. Należałoby jednak podpiąć pod komputer i posprawdzać wszystkie parametry .

  4. #3
    Klubowicz
    Dołączył
    09 luty 2012
    Skąd
    Racibórz
    Postów
    251
    Auto
    Fiat Stilo 1.4 6 speed
    Rocznik
    2005
    Komputer masz na silniku czy przeniesiony?

  5. #4
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    13 lipiec 2018
    Skąd
    Bielsko-Biała
    Wiek
    28
    Postów
    11
    Auto
    Stilo 1.6 B+LPG
    Rocznik
    2002
    Komputer przeniesiony na obudowę aku. Czujnik temperatury na termostacie? Dzisiaj po wyczyszczeniu styków na klemach i sprawdzeniu bezpieczników+przekaźników błąd temperatury już nie wyskoczył, pojawił się z kolei błąd wtrysków. Sprawdziłem aku multimetrem pokazuje 12,64V w stanie spoczynku.http://www.youtube.com/watch?v=AqZuUhF7s-w
    Dzisiaj było cieplej myślę spróbuję odpalić na lpg niestety http://www.youtube.com/watch?v=CJITojbailw
    Ostatnio edytowane przez kalus91 ; 19-01-2019 o 19:46 Powód: dopisek

  6. #5
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    13 lipiec 2018
    Skąd
    Bielsko-Biała
    Wiek
    28
    Postów
    11
    Auto
    Stilo 1.6 B+LPG
    Rocznik
    2002
    Po podpięciu pod kompa błąd:
    P0520 czujnik ciśnienia oleju albo jego obwód.
    Może to być przyczyną ?

  7. #6
    Master
    Dołączył
    07 grudzień 2012
    Skąd
    Bielsko
    Wiek
    58
    Postów
    2,156
    Auto
    Bravo 1,4 +Evo 1,4 + Tipo SW EASY 1,4 120KM
    Rocznik
    2011....i....2012....i....2018
    Na pewno nie czujnik ciśnienia oleju .On nie ma wpływu na uruchomienie silnika . Sieje błędami różnymi więc pewnie coś gdzieś z elektryką lub sterownikiem

  8. #7
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    28 kwiecień 2018
    Skąd
    Piaseczno
    Postów
    22
    Auto
    stilo 1,6 16v 103kM/stilo MW 1,6 16v
    Rocznik
    2002/2003
    sprawdz czy jest iskra, jesli świece zalane paliwem to pewnie nie daje iskry, czy podczas próby "kręcenia" widać obroty na obrotomierzu??

  9. #8
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    13 lipiec 2018
    Skąd
    Bielsko-Biała
    Wiek
    28
    Postów
    11
    Auto
    Stilo 1.6 B+LPG
    Rocznik
    2002
    Więc tak wykręciłem i wysuszyłem wszystkie świece, dołożyłem masę od aku do karoserii i od silnika do karoserii. Dokręciłem rurę dolotową do przepustnicy (opaska była luźno).
    Autko zagadało jednak na 3gary. Po pracy jadę zakupić cewkę.

  10. #9
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    13 lipiec 2018
    Skąd
    Bielsko-Biała
    Wiek
    28
    Postów
    11
    Auto
    Stilo 1.6 B+LPG
    Rocznik
    2002
    Auto zapala bez problemu. Pozostał błąd p0520.

  11. #10
    Master
    Dołączył
    07 grudzień 2012
    Skąd
    Bielsko
    Wiek
    58
    Postów
    2,156
    Auto
    Bravo 1,4 +Evo 1,4 + Tipo SW EASY 1,4 120KM
    Rocznik
    2011....i....2012....i....2018
    A kontrolka ciśnienia oleju świeci się a po odpaleniu gaśnie ?

  12. #11
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    13 lipiec 2018
    Skąd
    Bielsko-Biała
    Wiek
    28
    Postów
    11
    Auto
    Stilo 1.6 B+LPG
    Rocznik
    2002
    Błąd pojawia się tylko po podpięciu pod kompa, na desce czysto.

  13. #12
    Master
    Dołączył
    07 grudzień 2012
    Skąd
    Bielsko
    Wiek
    58
    Postów
    2,156
    Auto
    Bravo 1,4 +Evo 1,4 + Tipo SW EASY 1,4 120KM
    Rocznik
    2011....i....2012....i....2018
    A zrób test kontrolki czy woogóle działa

  14. #13
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    13 lipiec 2018
    Skąd
    Bielsko-Biała
    Wiek
    28
    Postów
    11
    Auto
    Stilo 1.6 B+LPG
    Rocznik
    2002
    Kontrolka działa


 

Podobne tematy

  1. Uchwyt czujnika położenia wału Siena 1.4
    Napisany przez mtxx80 na forum Siena, Palio
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post: 30-10-2017, 19:41
  2. Kostka od czujnika ABS
    Napisany przez spawacz na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post: 26-07-2017, 15:35
  3. Szczelina czujnika położenia wału SC 900
    Napisany przez Dale na forum Cinquecento, Seicento
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post: 29-10-2016, 19:54
  4. Nie odpala ale kręci. Fiat stilo 1.9 jtd
    Napisany przez Konrad14 na forum Stilo
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post: 19-08-2016, 22:00
  5. Położenie czujnika położenia wałka Stilo 1,6
    Napisany przez czerwony na forum Stilo
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post: 06-11-2013, 19:40

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

Tagi dla tego tematu

https://www.iparts.pl