Witamy na Fiat Klub Polska
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Posty od 1 do 15 z 16
Like Tree3lubi to!

Temat: Instalacje LPG inne niż Tartarini w silniku 1.4 95KM - jak ktoś ma lub zna kogoś kto ma to proszę o opinię  

  1. #1
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    11 lipiec 2017
    Skąd
    Krakow
    Postów
    593
    Auto
    Tipo Tipo Sedan Benzyna 1,4 95KM
    Rocznik
    2017

    Instalacje LPG inne niż Tartarini w silniku 1.4 95KM - jak ktoś ma lub zna kogoś kto ma to proszę o opinię

    Jak w temacie. Proszę o opinie i nazwę lub nazwy składników zestawu bo chyba nie wytrzymam i nawet 10k na benzynie nie zrobię.
    Jeszcze zeby się upewnić choć to tez rozmywanie i nadaje się raczej do tematu o LPG - jak załozę np. staga to tracę gwarancję tylko na silnik ale dla całej reszty (w tym np skrzyni) gwarancję mam zachowaną, prawda?



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Master
    Dołączył
    02 sierpień 2010
    Skąd
    Częstochowa
    Postów
    3,747
    Auto
    Fia Tipo T-Jet 120/ AR Mito 1,4 16V
    Rocznik
    2017
    Brc 150 tys. Bez awarii. Wsadzony do alfy przy przebiegu ok 4-5 tys. Olalem gwarancje. Mimo tego byly naprawy gwarancyjne poza ukladem napedowym: blokowanie pasa poduchy mc personow, luszczace sie ramki reflektorow i znaczek.
    Ostatnio edytowane przez marx30 ; 05-04-2018 o 12:17
    TipoSedan lubi to.

  4. #3
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    11 lipiec 2017
    Skąd
    Krakow
    Postów
    593
    Auto
    Tipo Tipo Sedan Benzyna 1,4 95KM
    Rocznik
    2017
    Bardzo wazna informacja dla gazowiczów: Niestety na drugim forum Tipo kolega napisał, ze są podobne problemy ze STAGiem i BRC w jego korporacji (co nie zmienia faktu, ze jak narazie nikomu poza taksówkami na LPG się nic nie stało - moze ten silnik na LPG po prostu nie znosi duzych obciązen). Wg drugiego kolegi winny moze być nagar i ASO jakieś dodatki na to proponuje (ile to warte to nie wiem bo czytałem dawniej forum LPG i zdania są bardzo rózne - ja bym się bardziej skupiał na dobrym ustawieniu instalacji - 15 min jazdy to minimum wg mnie).

    Drugie bardzo wazne info: co ciekawe jakimś cudem zamontowali STAGa i BRC w ASO i na gwarancji naprawili! (nie wiedziałem, ze to jest w ogóle mozliwe! Jak kupowałem Tipo to pytałem o STAGa czy inną instalację łatwą do strojenia i w Krakowie się nie dało wtedy w ASO zeby zachować gwarancję!).
    Ostatnio edytowane przez TipoSedan ; 06-04-2018 o 11:29

  5. #4
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    14 marzec 2017
    Skąd
    Głogów
    Postów
    47
    Auto
    Tipo 1.4 95KM
    Rocznik
    2016
    Cytat Napisał TipoSedan Zobacz post
    Jak w temacie. Proszę o opinie i nazwę lub nazwy składników zestawu bo chyba nie wytrzymam i nawet 10k na benzynie nie zrobię.
    Jeszcze zeby się upewnić choć to tez rozmywanie i nadaje się raczej do tematu o LPG - jak załozę np. staga to tracę gwarancję tylko na silnik ale dla całej reszty (w tym np skrzyni) gwarancję mam zachowaną, prawda?
    Sterownik: LPGTech.
    Wtryski: Barracudy
    Parownik:AC150
    Zakładane we Wrocławiu AlmaAutoGaz - polecam przy 11tys przebiegu. olałem gwarancje. na razie po 4 tys. bez problemów.
    Moim zdaniem mniej ważne klocki, bardzo ważne - kto ci to zakłada i stroi.

    Pozdrawiam

    MM
    TipoSedan lubi to.

  6. #5
    Klubowicz
    Dołączył
    21 kwiecień 2013
    Skąd
    Łęg
    Wiek
    36
    Postów
    438
    Auto
    500L easy 1.4 lpg/tipo sw lounge 1.4 tjet lpg
    Rocznik
    2013/2017
    W moim drugim aucie 500L 1,4 95km, Stag instalacja założona przy przebiegu 54tys, teraz już jest 95tyś, przez 1.5 roku zrobiłem 35tys nic się nie dzieje z silnikiem. Żona zrobiła kolejne 6tys km i dalej toczy się bez problemowo. Auto serwisowane co 15tys z wymiana oleju filtrów i po każdej wymianie jazda z kalibracją i ustawianiem mapy na autostradzie a4. Jazda na autokalibibracji zabija silnik na niskich obrotach jest za bogato a na wysokich obrotach jest za ubogo. Niestety ASO nie ustawia auta na trasie indywidualnie. Jedyne co warto to podjechać do AGŚ i goście ustawią gaz jak trzeba i sprawdzą instalacje czy jest dobrze założona.
    Ostatnio edytowane przez juri ; 06-04-2018 o 12:21
    TipoSedan lubi to.
    FIAT MI AMORE
    https://www.facebook.com/SzarySleeperLounge/
    BP-168KM/LPG-162KM

  7. #6
    Master
    Dołączył
    08 marzec 2017
    Skąd
    Sosnowiec
    Wiek
    37
    Postów
    1,744
    Auto
    Tipo Sedan 1.4 N/A Lounge
    Rocznik
    2016
    Autokalibracja to jeszcze nie taki problem, bo z tego co mówił gazownik instalacja nakłada małe korekty na mapy dzięki włączeniu tej opcji. Kwestia na pewno problemowa to gotowa mapa wgrana i jazda na takim setupie. U mnie jak auto wyjechało z ASO to na gotowcu jeździło się całkiem spoko, zero problemów, auto bez problemu się przełączało i jeździło na gazie, żadnych checków i jakiś problemów. Jednak nie wierząc do końca ASO pojechałem do AutoGaz Śląsk i po drogowej kalibracji dopiero zobaczyłem jak powinna wyglądać jazda na LPG. Auto zbiera się jak na benzynie, w każdym przedziale obrotów. Dodatkowo gazownik ocenił poprawność montażu. Jedynie miałem problem z reduktorem a konkretnie z zanieczyszczeniem go przez jakieś zanieczyszczenia z gazu. Tankowałem na dużej stacji BP przy bardzo uczęszczanej trasie i coś widocznie było z jakością gazu, bo po wyczyszczeniu reduktora i zmianie stacji na Shell, temat jak na razie nie powrócił.

  8. #7
    Master
    Dołączył
    02 sierpień 2010
    Skąd
    Częstochowa
    Postów
    3,747
    Auto
    Fia Tipo T-Jet 120/ AR Mito 1,4 16V
    Rocznik
    2017
    Nie wiem jak to stroją ale chyba da się zrobić gotową mapę. Tak sobie drugi dzionek podglądam parametry jazdy w tjecie z fabrycznym lpg i fuel trim oraz short fuel trim "chodzą" na max. +/- 7-8 % w momencie dużej zmiany obciążenia i jest tak przez chwile. W stanach ustalonych nawet jesli jest to szybsza jazda pod obciazeniem korekty stoją na zerze. Chodzą tez na biegu jałowym. Ale to samo dzieje sie na benzynie w takich samych granicach wiec wydaje sie ze mapa lpg jest OK a nikt tego auta na drodze na lpg nie stroił. Brc w alfie tez bylo wgrane z pendriva i jezdzi do dzis. Z ciekawosci sprawdze jak to wyglada po tak duzym przebiegu. Imho tartarini nie zadało sobie trudu i nie wzielo tego auta na hamownie i porzadne testy drogowe zeby nad mapa popracować tak jak fca zrobilo dla t-jeta bo by nie było takich problemów.
    Ostatnio edytowane przez marx30 ; 06-04-2018 o 20:18

  9. #8
    Master
    Dołączył
    08 marzec 2017
    Skąd
    Sosnowiec
    Wiek
    37
    Postów
    1,744
    Auto
    Tipo Sedan 1.4 N/A Lounge
    Rocznik
    2016
    Pewnie sie da, w koncu ktos w fabryce zrobił. Kwestia tego co wgrywają w ASO, a druga sprawa co ustawia osoba montująca w ASO. Bo jak ja chłopowi powiedziałem (młody koleś zresztą) że jakoś słabo to jezdzi to sprawdził i powiedział że i tak jest za bogato i na "oko" to zmienił. No to kurva ale jak to ma działać bez szkody dla silnika? W AGŚ czyli u gwaranta pierwsze co to komputer i w drogę, potem dopiero rozmowa co i jak. A potem diagnoza, nie wiem panie kto to ustawiał ale tam gdzie powinno być to za biednie lub za bogato

  10. #9
    Klubowicz
    Dołączył
    23 październik 2016
    Skąd
    kujawsko-pomorskie
    Postów
    423
    Auto
    Fiat Tipo 1,4 95KM
    Rocznik
    2016
    Dziś zaparkowałem koło starego Stilo ,silnik 1,4 16V 95 km , a więc zapewne ten sam co nasz, naklejka na szybie .... 256 tyś. km , z instalką gazową BRC , jak ktoś chce dzwonić , wypytać , tak z ciekawości ( mnie to nie interesi bo gazu nie mam i mieć nie będę )
    20180410_091548.jpg
    20180410_091651.jpg
    FIAT TIPO 1,4 95KM w kolorze włoskich lodów Gelato

  11. #10
    Master
    Dołączył
    02 sierpień 2010
    Skąd
    Częstochowa
    Postów
    3,747
    Auto
    Fia Tipo T-Jet 120/ AR Mito 1,4 16V
    Rocznik
    2017
    Sobrze wiedziec czyli moj miciak de facto tez do sprzedazy jeszcze minimum stówke zrobi

  12. #11
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    11 lipiec 2017
    Skąd
    Krakow
    Postów
    593
    Auto
    Tipo Tipo Sedan Benzyna 1,4 95KM
    Rocznik
    2017
    Cytat Napisał marx30 Zobacz post
    Sobrze wiedziec czyli moj miciak de facto tez do sprzedazy jeszcze minimum stówke zrobi
    To nie mówi za wiele bo moze być tak, ze instalacje załozył ktoś pózniej, np. przy 250tys i juz po 5k zobaczył spadek mocy i sprzedaje

  13. #12
    Klubowicz
    Dołączył
    20 styczeń 2017
    Skąd
    Wrocław
    Postów
    129
    Auto
    fiat Tipo 1,4 T-Check LPG
    Rocznik
    2017
    Cytat Napisał marx30 Zobacz post
    Sobrze wiedziec czyli moj miciak de facto tez do sprzedazy jeszcze minimum stówke zrobi
    co to znaczy ze jeszcze stówkę i do sprzedaży?

  14. #13
    Master
    Dołączył
    26 luty 2016
    Skąd
    Bydgoszcz
    Wiek
    32
    Postów
    1,919
    Auto
    Fiat TIPO 1.4 GASOLINE :)
    Rocznik
    2017
    Cytat Napisał slawcio74 Zobacz post
    Dziś zaparkowałem koło starego Stilo ,silnik 1,4 16V 95 km , a więc zapewne ten sam co nasz, naklejka na szybie .... 256 tyś. km , z instalką gazową BRC , jak ktoś chce dzwonić , wypytać , tak z ciekawości ( mnie to nie interesi bo gazu nie mam i mieć nie będę )
    20180410_091548.jpg
    20180410_091651.jpg
    To na pewno nie jest ten sam. Nasz jest zmodyfikowany pod norme Euro i jest robiony w czasach oszczedzania na wszystkim.

  15. #14
    Master
    Dołączył
    02 sierpień 2010
    Skąd
    Częstochowa
    Postów
    3,747
    Auto
    Fia Tipo T-Jet 120/ AR Mito 1,4 16V
    Rocznik
    2017
    Cytat Napisał dario123 Zobacz post
    co to znaczy ze jeszcze stówkę i do sprzedaży?
    Tzn. Czas mito sprzedac. Ma 153 tys. km. A nastepny wlasciciel jeszcze 100 tys. zrobi.

  16. #15
    Klubowicz
    Dołączył
    02 marzec 2017
    Skąd
    Toruń
    Wiek
    46
    Postów
    338
    Auto
    Lancer Sportback + Hyundai Tucson
    Rocznik
    2009/2017
    Ja mam w Bravo to:
    ZENIT BLUE BOX | Auto-Gaz Centrum
    + listwę Herculesa + KME Silver i podejrzewam, że w Tipo też by się sprawdził


 
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne tematy

  1. Fiat Stilo 1,9 jtd 100km proszę o opinię.
    Napisany przez Skorpionek na forum Stilo
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post: 13-01-2016, 08:31
  2. Kupno soczewek. Proszę o opinię.
    Napisany przez RYŚ_0726 na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post: 16-12-2015, 00:00
  3. Diagnostyka sondy lambda zdjęcia - proszę o opinię.
    Napisany przez elnino na forum Diagnostyka, interfejsy, kody błędów
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post: 10-05-2014, 15:29
  4. Fiat Bravo II 1.9 JTD zfa19800004023378, proszę o opinię.
    Napisany przez Nusia na forum Kupujemy samochód
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post: 26-02-2014, 22:18
  5. Proszę o opinię o aucie
    Napisany przez Maciey1 na forum Ducato II
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post: 23-07-2012, 21:16

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

fiat tipo 1.4 zakladanie lpg

instalacja lpg tartarini opinie

tartarini fiat gaz

tartarini 1.4 fiat 95km

fiat tipo 1.4 jak znosi gaz

fiat tipo lpg forum

fiat tipo 1.4 lpg 95 km opinie

instalacja gazowa do tipo 95km

tipo lpg a gwarancja

Tartarini LPG opinie

Tagi dla tego tematu

https://www.iparts.pl