Witam od wczoraj przy dodawaniu i odejmowaniu (szybkim szarpnięciu )gazu słyszę głuchy dźwięk( puk) sam nie wiem czy to było i czy tak musi być ale dźwięk słyszę co to może być pierwsza myśl poduszka?
To jest widok strony w wersji do druku
Witam od wczoraj przy dodawaniu i odejmowaniu (szybkim szarpnięciu )gazu słyszę głuchy dźwięk( puk) sam nie wiem czy to było i czy tak musi być ale dźwięk słyszę co to może być pierwsza myśl poduszka?
Tak, to może być poduszka.
Witam.
Poczytaj ten wątek: http://fiatklubpolska.pl/croma-446/s...-biegow-39099/
Miałem podobnie, rozwiązanie okazało się prozaiczne, choć w twoim przypadku może być inaczej. Jeśli masz dostęp do kanału to poduszki łatwo zdiagnozować: jedna osoba siedzi w autku (zaciągnięty ręczny na max) i na przemian na jedynce gwałtownie, choć z wyczuciem, popuszcza sprzęgło. Ty pod spodem patrzysz czy któraś z poduszek skrzyni stuka. Tam są dwie poduszki: z przodu skrzyni i z tyłu. Powodzenia
Też obstawiam poduszki. Miałem podobnie w mazdzie.
Jeżeli będziesz kupował używane poduszki, to polecam poszukać od Vectry C. Dużo tańsze :) Ta tylna, tzw 'lizak' pasuje 1 do 1. Ta przednia niestety nie pasuje, rozstaw śrub 'na ogonie jaskółki' jest w cromie większy niż w vectrze. Jak coś to daj tu linka, mogę zerknąć czy będzie pasować.
Jako ciekawostkę powiem ci, że poduszek można nie wymieniać tylko dokupić takie nakładki poliuretanowe na istniejące gumy. Wygląda to tak: Załącznik 30557
Tu masz link: Tuleja poliuretanowa POWERFLEX Fiat Croma (2005 - 2011) PFF80-1220 Diag. nr 20 - Croma (2005 - 2011) - Fiat - STREET
Można wybrać rożne twardości, przy czym producent ostrzega, że możesz odczuwać zwiększone drgania na dźwigni zmiany biegów. Tu masz filmik jak to założyć: https://www.youtube.com/watch?v=f_hfyCQY9Mk
Dzisiaj test przy okazji jazdy samochodem, puknięcie słychać podczas jazdy przy zmianie biegu na wyższy i dodaniu gazu, przy łagodnym obchodzeniu gazem cisza. W tygodniu zobaczę od spodu Cromale co mnie tak stresuję słychać głuche puk i czuć to na pedałach. Oby poducha z tego co czytam przeguby niewymienne tylko jako całość półośka i duże koszty ! Dzięki za podpowiedzi
W necie jest sporo opinii niezadowolonych użytkowników, narzekających właśnie na zbyt dużą twardość tych nakładek poliuretanowych. Tam można ewentualnie wybrać bardziej miękką wersję, oznaczoną kolorem bodajże czerwonym.
Inna sprawa: za 120 pln można kupić obydwie używane dolne poduszki w bardzo dobrym stanie (albo jedną nową, ale tani zamiennik).
Jeszcze innym patentem 'garażowym' jest zalewanie poduszki klejem do szyb, w sumie tak wyjdzie najtaniej :)
Tak czy siak - pochwal się co zrobiłeś i czy jesteś zadowolony :)
Podpowiedzi z klejem do szyb szybko mnie skusiła, dzisiaj dokonałem zabiegu klej ładnie rozprowadzony w szczelinach poduszki, czekam na wyschnięcie. Przy okazji wizyty w kanale kontrola i podpadziocha, lewy przegub wewnętrzny ma delikatny luz na boki czy to tak ma być. Chodzi o ten kielich, który wychodzi że skrzyni biegów? Co do poduszki jeżeli klej zaschnięte do jutra odpalam maszynę i podzielę się wrażeniami.
Klejenie nic nie pomogło, doszedł nowy odgłos buczenie/delikatne wibracje przy przyspieszaniu 1500 do 2000 obrotów, odgłos dochodzi z lewej strony silnika Pomocy co to może być?
Nic nie pomogło, w sensie że głuche puknięcie nadal występuje?
Może być że teraz poduszka jest zbyt sztywna i przenosi wibracje. Jaki klej użyłeś?
nie lepiej już tą poduszkę wymienić przecież nie mieszkamy w dżungli
Sam krzyżak przegubu oryginał 300zł. Wyrobić może się też kielich. Ale raczej miałbyś telepanie budą przy przyśpieszaniu a nie stuki. W Twoim przypadku do sprawdzenia poduszki, dokręcenie wahaczy, sprawezenie luzu na mechaniźmie różnicowym.
Witam wszystkich serdecznie.
Poduszka wymieniona koszt 245 zł."Febi" pierwsze wrażenie po wymianie- nie trzęsie już tak budą przy odpalaniu, po drugie pukanie ucichło o połowę ale nadal jest, ogólne wrażenie z jazdy zanikło delikatne ale rumotanie(z którego wcześniej nie zdawałem sobie sprawy) z dolnej części samochodu czuć że silnik wisi mięciutko, poprawa zmiany biegów. Dodam że reszta poduszek w oględzinach wypadła ok. Wymieniłem tylko tylną dostęp utrudniał łącznik elastyczny tłumika więc wykręciłem całe mocowanie aluminiowe. Czas pracy 40 min. A najważniejsze narazie nie słychać wibracji i buczenia. Nie miałem jeszcze okazji przegonić samochodu na dłuższym dystansie ale sprawdzę i jeszcze się odezwę
PUNTO wraca do działu Punto!