Tempomat się wyłącza przy około 100 kmh
Croma 1,9 jtd 150 KM.
Tempomat wyłącza się przy około 100 kmh, błędów brak MES nic nie znajduje. Sprawdziłem więc prędkość poszczególnych kół i tył sie zgadza między sobą oraz mniej więcej z GPSem, lewe przednie ma największy odchył i przy 132kmh z tyłu, lewy przód podaje 138kmh, a prawy przód 136kmh. Różnice te występują przy jeżdzie prosto. Ciśnienie w kołach takie samo, mam TPMS (zakładam w każdym aucie).
Druga Croma różnic nie ma wcale między kołami, a podczas skrętu różnice nie przekraczają 1kmh i w niej tempomat działa idealnie do każdej prędkości.
Czego to może być wina? Opony takie same, zresztą problem ten jest od jakiegoś czasu, teraz postanowiłem się tym zająć dopiero. Zamiana kół nic nie daje, nadal pi razy oko przy 100kmh tempomat wyłącza. Manetki a w zasadzie całe "pająki" zamieniłem między autami i bez skutku.
Jeszcze jedna obserwacja. W cromie gdzie tempomat wali kichę, wskazówka prędkościomierza lekko faluje, im większa prędkość tym więcej, w drugiej Cromie wskazówka stoi jak skała.
Poradźcie coś, czego się czepiać? I czy moja teoria o różnicy prędkości między kołami ma sens?