To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
Osti
Jutro rano sprawdzę. Co u Ciebie było przyczyną? Wystarczy, że wyłączę silnik na światłach i odpalę na nowo i przez chwilę znowu jest pełna moc
Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka
Typowe objawy przeładowania turbiny... Jeżeli sterownik wykryje ciśnienie w kolektorze większe niż 1,5 bara wejdzie w tryb awaryjny ograniczając moc i będzie w niej aż do kolejnego wyłączenia / włączenia silnika..
Jeżeli naprawiałeś turbinę z tego powodu to zapewne usunąłeś skutek a nie przyczynę zapiekania się łopatek turbiny. A przyczyna zapiekania się łopatek jest albo zła praca układu regulacji - podciśnienie/zaworek albo zła praca układu CR wtryskowego paliwa...
-
Cytat:
Napisał
lisekg
Typowe objawy przeładowania turbiny... Jeżeli sterownik wykryje ciśnienie w kolektorze większe niż 1,5 bara wejdzie w tryb awaryjny ograniczając moc i będzie w niej aż do kolejnego wyłączenia / włączenia silnika..
Jeżeli naprawiałeś turbinę z tego powodu to zapewne usunąłeś skutek a nie przyczynę zapiekania się łopatek turbiny. A przyczyna zapiekania się łopatek jest albo zła praca układu regulacji - podciśnienie/zaworek albo zła praca układu CR wtryskowego paliwa...
Myślisz, że zdążyły by się na nowo zapiec? Zrobiłem niespełna 2 tysiące (dzisiaj sprawdzałem). O 13 podepnę pod kompa, zobaczymy co Cromka nam podpowie w temacie
-
Nic z tego nie rozumiem. Zero błędów wskazujących na turbinę. Jedynie DPF. Ale zawalony w 30 % więc bez sensu. Skasowałem błędy i ujechałem 4 km. Check engine zapalił się na światłach. I przeszedł w tryb awaryjny
-
Może masz problem z którymś czujnikiem od dpf.
-
Cytat:
Napisał
Osti
Myślisz, że zdążyły by się na nowo zapiec? Zrobiłem niespełna 2 tysiące (dzisiaj sprawdzałem). O 13 podepnę pod kompa, zobaczymy co Cromka nam podpowie w temacie
Tak ... nawet szybciej...
Możesz podłączyć kompa i podczas jazdy najlepiej pod górę gwałtownie zredukować i dodać gazu... jeżeli zarejestruje ponad 1,5 bara to masz problem z kierownicami w turbinie i może on wynikać z zacinającego się zaworka albo własnie zapieczonych kierownic...
Widać to czasami jak się odłączy wężyk od gruszki ( siłownik sterujący kierownicami w turbinie ) na turbinie i pociągniesz ustami powietrze- cięgno się wsunie do gruszki.. ale jak puścisz powietrze to powinna sprężyna od razu odskoczyć wypychając cięgło.
Przy zapieczonych kierownicach ta reakcja będzie bardzo powolna lub jej nawet jej nie będzie...
-
Kolego Osti, sprawdź jeszcze EGR może robić podobne objawy.
-
-
Cytat:
Napisał
lisekg
Możesz podłączyć kompa i podczas jazdy najlepiej pod górę gwałtownie zredukować i dodać gazu... jeżeli zarejestruje ponad 1,5 bara to masz problem z kierownicami w turbinie i może on wynikać z zacinającego się zaworka albo własnie zapieczonych kierownic..
Zdaje się, że Multiecuscan pokazuje zsumowane 1,5 Bara (max) + 1 Bar ciśnienia atmosferycznego, co daje łącznie 2500 mBar na wykresie doładowania. To tak informacyjnie gdyby kogoś zaniepokoiły wartości w programie ;)
-
Cytat:
Napisał
krysiek
Nie.. Bo w przypadku zablokowanego EGR-a w pozycji otwartej powyżej 2000 obrotów auto by odżywało a tu nic o tym nie jest napisane.. Jeżeli uszkodził by się wężyk sterujący gruszką turbiny to silnik odżywał by po 2700 obr/min... Tu z opisu wynika, że ewidentnie silnik wchodzi w stan awaryjny
-
Cytat:
Napisał
lisekg
Nie.. Bo w przypadku zablokowanego EGR-a w pozycji otwartej powyżej 2000 obrotów auto by odżywało a tu nic o tym nie jest napisane.. Jeżeli uszkodził by się wężyk sterujący gruszką turbiny to silnik odżywał by po 2700 obr/min... Tu z opisu wynika, że ewidentnie silnik wchodzi w stan awaryjny
Dokładnie tak. Dzisiaj na podłączonym kompie wymusiłem czyszczenie DPF pojeżdżę i dam znać czy to coś dało jako, że wiecznie wraca błąd od zapchanego DPF i on włącza tryb awaryjny. Pytanie czy to przyczyna czy efekt. Fachowiec od DPF polecił mi przyjrzeć się czujnikom ciśnienia przy DPF. Wg niego duże różnice ciśnień odczytanych mogą sugerować komputerowi zawalony DPF
-
Usuniesz skutek a nie przyczynę. Szukaj co jest powodem tego.
-
Cytat:
Napisał
bob96
Usuniesz skutek a nie przyczynę. Szukaj co jest powodem tego.
Przyczyną może być czujnik różnicowy. Tak było u znajomka w Mitsubishi. Oczywiście w tym przypadku może, nie musi. Sprawdź w EPER jakie czujniki w Twoim DPF występują. Nie wiem w jakich konfiguracjach one w Cromach występują. Przykładowo może to być czujnik EGT przed pre-katalizatorem, czujnik różnicowy we wspólnej puszce pomiędzy pre-katalizatorem, a filtrem DPF, a za nim kolejny czujnik EGT. Może być też układ na dwóch czujnikach różnicowych. Jeden z tunerów na forum alfaholików napisał kiedyś w jednym z postów, że większość awarii i powodów wycinek filtrów DPF wynika z błahych powodów, których koszt naprawy jest o wiele mniejszy niż wycinka i modyfikacja map. Zloguj sobie temperatury z czujników EGT. Może pokazują jakieś bzdury...
-
3 załącznik(i)
panowie pomoże ktoś w diagnozie mojej krowy od jakiegoś czasu jest słabsza tak powyżej 2000 obrotów tragedii nie ma ale lepiej się zbierała jest taki efekt lekko ślizgającego się sprzęgła wężyki do turbiny zmienione zawór n75 przeczyszczony poprawił się dół po czyszczeniu zrobiłem logi może ktoś coś w nich wyczyta i podpowie gdzie szukać przyczyny osobiście obstawiam nieszczelność lub ten zawór n75 tylko na darmo nie chcę wszystkiego rozbierać wymieniać bo pod blokiem to słabo wychodzi mam 3 próby zlogowane Załącznik 38667Załącznik 38668Załącznik 38669
-
2 załącznik(i)
Również muszę prosić o pomoc z interpretacji logów. Muł straszny się zrobił. 1,9 16V, EGR wyczyszczony, klapy są. Poniżej 2k obrotów strach myśleć o wyprzedzaniu.
Załącznik 38703
Załącznik 38704
Dałem dwa testy w razie wątpliwości
-