To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
tabasco6
Jak jeden da radę ;)
A tak szczerze: Wymieniałem (sam) pasek rozrządu i można to zrobić bez zestawu blokad znacząc paski i koła zębate. Miałem wśród swoich samochodów Renault gdzie bez blokad nie można było wymienić paska bo koła były skręcane na określony moment. Czy w tym silniku jest któreś koło na pasku bez klina (wpustu) i jest skręcane na moment dokręcania?
Może po raz kolejny filozofują ale chcąc wykluczyć złe ustawienie rozrządu (minimalne) i niepotrzebny zakup blokady do rozrządu.
można wymienić rozrząd bez blokad robiąc oznaczenia na kołach i pasku, ale jeżeli chcesz robić zgodnie ze sztuką to nalezy zablokowac wał korbowy potem wałki bo powinno sie odkręcic koło napędzające wałki rozrządu, aby potem załozyć pasek i po napięciu wstępnym napinacza dokręcić koło napędzające wałki rozrzadu, jest to robione po to aby napięcie paska było takie samo po obu stronach koła napędzającego, oraz aby skompensowac możliwe rozciągnięcie starego paska rozrządu.
-
1 załącznik(i)
wrzucę Wam z ciekawości ten wykres z hamowni Giulietty, po drugim hamowaniu - nie wiem czy jest akurat 315Nm, ale nawet na 3 biegu jak wcisnę gaz to rwie asfalt :) zupełnie inne auto po chipie. Jest zabawa - a to najważniejsze :) i jeszcze jedno - wymieniłem ten czujnik po prawej stronie pokrywy silnika :) Załącznik 32797
-
Ale wydaje mi się że przy złej synchronizacji rozrządu szarpanie występowało by cały czas , a czytałem że występuje nie za każdym razem. Ja na ten moment spróbował bym z tym mapsensorem , można nawet od kogoś przełożyć na próbę , parę minut roboty. Zakup też nie jest jakiś bardzo drogi (około 180zł) , w moim t-jecie oryginalne są Boscha.
jack76 dla mnie ten wykres to jakaś bzdura , moc maksymalna przy około 4000 ( jak w dieslu ) i moment obrotowy który ciężko jest osiągnąć na turbinie Garretta gt1446 , a u Ciebie jest malutka IHI VL37 lub VL39 , ja mam większą VL38 i moment mam około 270Nm , ale hamownia Cinsoftowa jest mało optymistyczna (realna). Jaką hamownią był robiony pomiar twojego auta inercyjną czy obciążeniową ?
Po prawej siedząc w aucie czy stojąc na przeciwko auta , prawidłowo powinno się określać w pierwszej opcji ( siedząc za sterem ).
-
Cytat:
Napisał
Adam1982
Ale wydaje mi się że przy złej synchronizacji rozrządu szarpanie występowało by cały czas...( siedząc za sterem ).
Tu się sugerowałem twoimi postami w których pisałeś, że T-Jet'y mają nadwyżki mocy. Mój miał 119 KM czyli prawie seria. Znajomy mechanik też sugerował przestawiony minimalnie rozrząd i tłumaczył, że praca silnika jest uzależniona od wielu zmiennych i niestety komputer nie zawsze jest w stanie wszystkie ogarnąć wszystkie parametry przy jednej nieprawidłowości, której nie jest wstanie sam wykryć.
-
nie mam pojęcia jaka to hamownia bo laik samochodowy ze mnie :) ale korzystałem z dwóch hamowni stacjonarnych - byłem tylko na pierwszej 1-osiowej i na niej wyszło 286Nm i pomiar był robiony w trybie N(Natural). Na tą drugą pojechał sam ten mój tuner do centrali Vtech (on jest przedstawicielem Vtechu w Będzinie) Ta druga to dwuosiowa i pomiar był robiony w trybie D (dynamic) i na niej wyszło 315Nm.
Jeśli chodzi o te wartości Nm to może i to bzdura, ale nie dbam o to tylko mam fun z jazdy :)
Giulietta ma tryb DNA i tryb D zmienia mocno charakterystykę silnika.
jak będziesz w okolicy Sosnowca/Katowic to daj znać - to się przejedziesz i ocenisz sam :)
Co do czujnika to ten po prawej stojąc przed autem z podniesioną maską :)
-
Panowie i wszystko jasne jeśli chodzi o moment. Kolega hamował auto w V techu w Krakowie a tam mają coś z hamownią która przekłamuje pomiary, szczególnie moment.
Wysłane z mojego C103 przy użyciu Tapatalka
-
jack76 zhamuj to auto na maha obciążeniowej , wtedy będziesz miał bardziej realny wynik. Bo to co w V-techu robią to jakaś abstrakcja. Chcesz to możemy twoją Alfę sprawdzić z moim Bravo i będzie wiadomo że masz około 250Nm.
-
Cytat:
Napisał
jack76
Co do czujnika to ten po prawej stojąc przed autem z podniesioną maską :)
Wymieniłem dzisiaj i nie pomogło. Kupiłem nowy za 130 zł.
-
tabasco6 jakiej firmy czujnik kupiłeś ? Jest jeszcze jeden mapsensor w kolektorze ssącym po str rozrządu , ale to takie wymienianie dobrego na nowe. Najlepszą opcją było by przełożyć ze sprawnego auta na próbę.
-
Cytat:
Napisał
Adam1982
Najlepszą opcją było by przełożyć ze sprawnego auta na próbę.
No niestety nie mam nikogo znajomego z autem z takim silnikiem.
Czujnik Bosch tak jak ten co był.
Ten drugi mapsensor jest od temperatury powietrza w kolektorze.
-
tabasco - szkoda, że nie pomogło :( czujnik na pewno możesz odesłać do sprzedawcy.
ciekawe czy artusowi to pomoże
-
Cytat:
Napisał
jack76
tabasco - szkoda, że nie pomogło :( czujnik na pewno możesz odesłać do sprzedawcy.
ciekawe czy artusowi to pomoże
Czujnik kupowałem w hurtowni motoryzacyjnej. Ale mogę go podesłać Artusowi i jak mu pomorze to się dogadamy, a jak nie to odeśle mi i spróbuję oddać. Tylko niech poda adres to mu wyślę.
Arturs1 jak zainteresowany to daj znać na priv.
-
Siema.Tabasco a Ty masz mapsensor czy czujnik powietrza na tej rurze po prawej stronie?A wyślesz mi do uk? Chociaż prawde mówiąc czy coś sie zmieni u mnie jak u Was nie pomogło.Cały czas mnie trapi ten rozrząd,chociaż mocy mu nie brakuje tylko to szarpanie denerwujące.Jeszcze jedną rzecz zauważyłem.Na jałowych obr.cyklicznie ,delikatnie co 3 sekundy bujnie silnikiem.I tak cały czas.Jakby świeca ,chociaż już drugi komplet wymieniłem.Cewki nowe.Kurde już nie wiem co mu jest.
-
Panowie, a takie pytanie jakie macie obroty na biegu jałowym?
-
Cytat:
Napisał
samel15
Panowie, a takie pytanie jakie macie obroty na biegu jałowym?
Rozumiem, że mówimy o ciepłym silniku. Ja mam normalnie około 800 a jak się wentylator włącza to około 1000.
Arturs1. Masz rację że do UK nie ma zbytnio sensu. Tym bardziej że u mnie to nie pomogło.
Mój kolega mechanik zapoznał się ostatnio z moim problemem i też nie miał pomysłu co może być. Zasięgnął języka u znajomego tunera i ten powiedział że problem jest w zapłonie i można to spróbować naprawić przez korektę mapy, zmieniając kąt przyśpieszenia zapłonu.
-
Ja mam niższe obroty , na ciepłym silniku około 740 - 750 obr min . Być może problem jest w kącie wyprzedzenia zapłonu , ale skoro wcześniej auto jeździło dobrze to mapa się chyba sama nie zmieniła , może uwaliło się coś co ma wpływ (steruje) na kąt zapłonu.
Ja nie mam szarpania podczas przyśpieszania , ale mam małe wibracje (drgania ) na wolnych obrotach.
-
Ja mam u siebie 800 obr.i drgania minimalne wewnatrz auta.Czuć to na kierownicy i zagłówku fotela pasażera .Wymieniałem poduszke silnika tą przy rozrządzie oraz pod skrzynią tzw.lizak.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Panowie,ja uważam że przyczyną jest sterownik silnika.Każdy z nas wymienił w sumie " pół silnika"i nadal nic.Przyjżyjcie się na silnik na wolnych obrotach czy u Was idealnie stoi w miejscu czy kiwnie co jakiś czas.Ja pyrkanie z wydechu zauważyłem po wstawieniu prostej rury zamiast końcowego tłumika.Oczywiscie podwójna końcowka została.To pyrkanie to zły skład mieszanki i uważam że dlatego mamy te szarpania do 3000 obr.,potem się to rozmywa i tego tak nie czujemy.
-
Czym sprawdzacie te obroty , na oko patrzycie na wskazówkę ? Ja pisałem o odczycie z programu diagnostycznego.
-
Adam1982 a Ty skąd odczytałeś swoje obroty?Ja np.podałem jakie mam u siebie z obrotomierza ogólnikowo.Można podpiąć sie i sprawdzić rzeczywiste obroty.Ale ogólnie troche za niskie u Ciebie.Zwłaszcza jak powłanczasz pożeracze prądu to jeszcze spadną.A po włączeniu klimy co się dzieje?
-
Sprawdzałem jakimś programem , nie są za niskie . Ogólnikowo z obrotomierza to sobie możesz sprawdzić jak Ci się równo na kresce ustawi. Obroty nie powinny się zmieniać jak jest większe zapotrzebowanie na prąd. Z klimą nie sprawdzałem. Nie pamiętam nazwy programu. Ale kiedyś też sprawdzałem u znajomego mechanika FESem i obroty były OK. A skąd masz takie info że za niskie ?