LPG odpięte
To jest widok strony w wersji do druku
Masz na 99% zasyfiałe wtryskiwacze - zalwewają Ci silnik po zgaszeniu. Użyj zgodnie z instrukcją płyn BRC do czyszczenia instalacji LPG (ten wtryskiwany do zbiornika z gazem). Juz po 100 km zauważysz dużą zmianę.
P.S. Ja tego nie sprzedaję i nie reklamuje. Sam miałem problem z odpalaniem "na ciepłym" w dwóch VW. Po czyszczeniu palą na dotyk bez względu na temperaturę.
Poczytaj temat
Ostatnio odpalił niemrawo po postoju w słońcu dzisiaj odpalił bardzo ładnie. Czekamy dalej
Mamy takie coś w Tipo?Cytat:
Pompa powietrza wtórnego ma za zadanie na zimnym silniku dostarczać dodatkowej ilości tlenu do kolektora w celu utlenienia niespalonych w komorze węglowodorów, co również powoduje szybsze nagrzewanie sie katalizatora i dopalanie spalin
U mnie aktualnie pali OK ale na ssaniu pracuje czasem nierówno przy dodaniu gazu, jak ssanie sie wyłączy wszystko chodzi idealnie
Wczoraj powtórka z rozrywki wstał w garażu było gorąco i nie odpalił. Jest jedna opcja odpalił za drugim razem jak włączyłem AC
Ktoś wie co może być przyczyną nierównej pracy na ssaniu? Najbardziej temat widoczny po nocy. Zapala bez problemu, po chwili na ssaniu zaczyna chodzić nierowno troche go dławi, po wyłączeniu sie ssania silnik pracuje bez zastrzeżeń. Raz mi pojawil sie blad wypadanie zaplonu podczas tego zjawiska i sam sie skasowal. Dodatkowo jak odpale go w upale, auto stoi pare godzin na słońcu, to na ssaniu już sie przełącza na LPG (plyn chlodniczy jest cieply) i na gazie pracuje równo i bez problemu. To znaczy ze cos uklad benzynowy czy gaz inaczej sie spala i moze nie powodaowac problemow w tym temacie? Ktoś coś?
obciążyłeś silnik ,podałeś więcej paliwa . Czasem pomaga ....zdjęcie napięcia na parę minut :) ale czy to działa w nowych konstrukcjach ? (95 KM to w sumie znana konstrukcja )
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Ale problem ma z odpaleniem na lpg czy na pb ? Sam bym dał (jak co rok ) butelkę specyfiku do baku pb do czyszczenia wtryskiwaczy , robię tak i odpukać odpalanie nie jest problemem . Pamiętajmy ,że mamy mało paliwa w baku i to paliwo syfi się ,czasem za radą gaziarzy warto jeden bak pb zużyć ,przelać na trasie .
Spróbuje wlasnie dodać do świezego paliwa dzis tankowanego, jakis dodatek do czyszczenia wtryskiwaczy Pb. Problemu z odpaleniem nie ma ale poczatek to nierowna praca na ssaniu na Pb. Odpala zawsze na Pb, jak jest bardzo gorąco to szybciej na gaz sie przelaczy tak ze silnik jest ieszcze na ssaniu i wtedy jest Ok
Ja u siebie walczę dalej nawet nie jest już to zależne od wysokich temperatur bo wczoraj przedwczoraj odpalił coś tam się zawahał ale odpalił ale rano jak jest 23 stopnie temperatury powietrza to odpala właśnie tak niemrawo coś tam niby za faluje cuda na kiju. Najlepsze jest to że już się zgłosiło do mnie dwóch trzech użytkowników czy rozwiązałem problem.
Też zamówiłem środek do czyszczenia pb
Oj stacja paliw :) czarny STP chyba dawałem ,ale nie na bak ,a butelka na pół baku i jazda do rezerwy . Co do lpg dałem teraz BRC dodawany do baku gazu
Ja dzis kupilem ten STP czerowny do wtrysków Pb. Nalałem butelke do pół baku podobnie. Potem zamowie cos z Liqui Moly i nastepny bak z tym pojezdze i poobserwuje. Dopiero potem podjade jesli nie pomoze do mechaniora i mu zostawie zeby cos poszukał podczas porannego rozruchu.
Do mechanika dotrę pewnie za dwa tyg teraz mam sporo na głowie
Edit:
To raczej nie przepustnica
https://zapodaj.net/images/c0df2f84807ff.jpg
A Albea były kłopoty z przepustnicami i porady były (sprawdzone i przetestowane na aucie kolegi ) ,aby rozpędzać auto do ...większych prędkości na niskim biegu i hamować silnikiem i tak parę razy ,a ogólnie często hamować silnikiem. Zrobiliśmy to i silnik zaczął pracować równo .
Chceck świecił. Czym odczytane?
Mrugał check. Odczytane Car Scanner na iOS