Ja po usunięciu klap nie czuję absolutnie żadnej różnicy w dynamice auta, popieram zdanie CzarnyGD, również uważam, że w tym wszystkim chodzi tak naprawdę o ekologię.
To jest widok strony w wersji do druku
Ja po usunięciu klap nie czuję absolutnie żadnej różnicy w dynamice auta, popieram zdanie CzarnyGD, również uważam, że w tym wszystkim chodzi tak naprawdę o ekologię.
Ja miałem problem z zimnym rozruchem, do tego czasem wywalał kłęby dymu jak ikarus. Po wymianie kolektora na zaślepiony wszystko jest ok.
I jakby zdecydowanie mniej klekotu. Silnik pracuje gładziej. Szczególnie na zimno to słychać.
Przy prędkościach autostradowych spalanie zmalało minimum 0.5 l, w mieście również.
Witajcie, mam aluminiowy kolektor w nowym nabytku. Trochę się tam poci przy gniazdach klap jak zetknąłem. Generalnie pracuje ok, ale dziwne przyrosty mocy czasem wyczuwam. Odpalanie też mogłoby być lepsze. Jak będzie chwila zrobię test z wodą na przedmuchy ale nawet jak będzie ok to myślę o ustawieniu na otwarte oraz zdjęciu cięgna sterującego. Jak to ustawić na otwarte? Jak zdjąć sterowanie nimi? Zdjęcie z sieci. https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...ea1935c311.jpg
Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka
Na klapkach od góry masz taki jak by nadlany plastik, on Cie informuje o pozycji klapki. Co do zablokowania, ja próbowałem zostawiać je otwarte, lecz od wibracji silnika sie zamykały. Ponadto ustawienie ich na otwarte nie daje Tobie pewności, że się nie oderwie.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Stoszku w całym metalowym kolektorze niby klapki wpadają rzadziej niż w plastikowym, ale również wpadają. Najlepiej zdemontować kolektor, usunąć klapki i zaślepić otwory.
Warsztat, który ma to ogarnięte nie skasuje za to majątku chociaż jest trochę roboty, a będziesz miał spokój i spał spokojnie.
Wiem co mówię bo po kupnie Cromy i zdjęciu przez mechanika kolektora (tego plastikowo-metalowego) okazało się, że jednej klapki już nie ma...
Miałem kilka dni niezłego stresu czy nie będę musiał remontować silnika, albo wymieniać słupka. Oględziny endoskopem oraz pomiar kompresji i diagnostyka na hamowni na szczęści wykluczyły uszkodzenia w silniku. Co się stało z klapką w historii samochodu, czy ktoś kiedyś ją wyciągnął z kanału głowicy, a resztę zostawił ? Tego się nie dowiem, ważne, że silnik zdrowy i już teraz bez klapek nie ma ryzyka i jeżdżę spokojnie.
Pozdrawiam.
Z operacjami na kolektorze poczekam do wymiany rozrządu który powinienem zrobić do 10 tys. Przy okazji też EGR, a do tej pory chcę poznać auto maksymalnie
Tak jak pisałem w pracy silnika wszystko ok.
A kiedy te klapki ustawiają się w pozycji otwartej. Przy małych czy dużych obrotach silnika? Są też pozycje pośrednie (częściowe zdławienie strumienia)?
Otwarte są na zgaszonym silniku, z tego co kojaże.
Ja kupiłem kolektor z już usuniętymi klapami od firmy auto krak Zbigniew Kipa. W ten sposób można zrobić to w jeden dzień. Po odesłaniu starego zwraca kaucję i po problemie.
Wysłane z mojego E6883 przy użyciu Tapatalka
Przymykają się na wolnych obrotach.
Panowie coś tu było kombinowane z tymi klapami? Jakaś blacha mocująca listwę oraz gdzie sterowanie pracą przy trzecim gnieździe? To tak normalnie powinno wyglądać?https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...e48a237bfc.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...de155e286f.jpg
WITAM. Posiadam Fiata Bravo 1,6 105KM z 2010 roku. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy ten silnik również ma te nieszczęsne klapy wirowe czy konstrukcja bez nich. Autko oryginalnie bez dpf.
Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
Stoszek na moją wiedzę to blacha jest by listwa nie spadała ma ją trzymać na klipsach , a brak jednego sterowania może znaczyć o zblokowaniu-zapieczeniu tej klapy.
Witam. Dzisiaj dowiedziałem się, że można założyć kolektor od alfy 156 ,150 KM, jest bez klapek.Używany kosztuje od 200 do 350 zł.Panowie jeżeli to nie tajemnica to powiedzcie ile kosztuje taki przeszczep, też mnie martwi mój kolektor.
Po co kupować? Kolektor ściągasz, wywalasz klapki, zaspawujesz dziury i zakładasz z powrotem. Koszt taki sam jak kupno tego kolektora z alfy, a tam dochodzi jeszcze robocizna - wymiana.
Kolektor od AutoKrak okolo 250 zl z przesylkami.
Przy okazji rozrzad 475 zl
robocizna + plyn i uszczelka 400 zl