To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
steyr
Kup aku w technologi EFB, nie wiele droższy od zwyklego kwasiaka. Miałem Vartę 65AH EFB, obecnie mam Jenoxa 62Ah EFB i nic nie zmieniałem. Poza tym mam wylączonę IAM od ponad roku, i jest ok. Napięcie ładowania nie spada poniżej 14VDC.
Witam wszystkich. Trzy dni temu musiałem wymienić akumulator w moim aucie. Padł po 4 latach używania. Wybrałem Vartę N60 Blue Dynamic EFB 12v 60ah / 640a Start-Stop. Po założeniu i przetestowaniu testerem (Diag B440) było SOH 100%, R:3,5mOm, EN 655A SOC 98% U:12,7V. Po trzech dniach dniach SOH 86%, SOC 80%. Czyli zauważalny spadek. Czy to normalne, że tak spadają parametry? Trasy jakie robię do dojazd do pracy (15km).
I pytanie do steyr, co się stało z twoją Vartą? Była już do wymiany?
-
Cytat:
Napisał
Paninaro
dzięki za odpowiedź,
więc chyba wychodzi na to że coś może być na rzeczy że Fiat coś pozmieniał i od rocznika 2019 nie da się tego już wyłączyć, w każdum razie AlfaOBD pokazuje że IAM i IBS są w ustawieniu ABSENT, a i tak ładowanie do niczego.
Nie ma problemu z wyłączeniem IAM w Tipo z 2019 r. Moje IAM wyłączył na stałe (klubowicz z tego forum) JTN (JackTheNight).
-
Cytat:
Napisał
Aururan
Witam wszystkich. Trzy dni temu musiałem wymienić akumulator w moim aucie. Padł po 4 latach używania. Wybrałem Vartę N60 Blue Dynamic EFB 12v 60ah / 640a Start-Stop. Po założeniu i przetestowaniu testerem (Diag B440) było SOH 100%, R:3,5mOm, EN 655A SOC 98% U:12,7V. Po trzech dniach dniach SOH 86%, SOC 80%. Czyli zauważalny spadek. Czy to normalne, że tak spadają parametry? Trasy jakie robię do dojazd do pracy (15km).
I pytanie do steyr, co się stało z twoją Vartą? Była już do wymiany?
Moja stara Varta jezdzi u żony w GP. Polecam wyłączyć IAM, u mnie Jenox ma ok 2l i SS działa bez problemów jak go załącze do testów jak stoje w korku co jakiś czas.
-
242x175x190 każdy pasuje bezproblemowo? oraz czy jak oryginalny ma 450A mocy rozruchowej a zamienny 600A to jest jakiś problem?
-
Nie problem a korzyść-zysk :-)
-
Padł mi akumulator o dziwo akumulator orginalny 63ah 450A z 2018r mam pytanie czy Jenox Efb Startstop 12V 62Ah 600A można wsadzić. U mnie gość wolą sobie 500-600 za akumulator. I jeszcze muszę wymiary zobaczyć czy będą.
https://www.strefakierowcy.pl/105057...c-9922bf2c02f3
-
Czemu piszesz że o dziwo padł ci oryginalny aku.? u mnie ten sam rocznik wysypał się w ubiegłym
roku, co do Jenoxa to właśnie taki model kupiłem, jak na razie wszystko OK, cena w mojej okolicy
to 420pln.
-
Samochód mam od roku i myślałem że nie jest org. akumulator dla tego o dziwo bo teraz rzadko coś działa długo. A zap 62ah 550A EFB carbon też by mógł być ? bo w sklepie mam dokładnie od samochodu 80m za 405 zł.
https://akumulatoryspecpart.pl/produkt/akumulator-zap-carbon-efb-startstop-62ah-55a/?gad_source=1&gclid=CjwKCAiA2cu9BhBhEiwAft6IxC8lio mq9JrYfECFE2EosFHAn1lqsJE6D9m-Z1M8Ah-2NJY6HByyCxoCJe4QAvD_BwE
-
Parametry i wymiary ZAP'a jak najbardziej OK, ale niestety nic nie powiem na temat jego sprawności,
być może ktoś z użytkowników tego form użytkuje ten model i się wypowie. Co do Jenox'a to jak na
razie mam pozytywne wrażenia jak również inni użytkownicy. A tak na marginesie cena tego Zop'a
to 450pln w podanym linku ale rozumiem że to tylko przykład.