To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
szary1977
Dlatego że jest to ułatwieniem gdyż jak masz delikatnie luźny pasek między wałem a wałkiem (po przeciwnej stronie napinacza) to nie luzując koła i naciągając napinacz nie zlikwidujesz tego luzu gdyż masz zablokowany wał i wałki rozrządu i po przekręceniu 2 x wałem może się okazać że blokady minimalne nie pasują względem zablokowanego wału bo podczas obracania wału właśnie wtedy zlikwidowałeś ten luz. Niektóre sterowniki silnika ( inne marki niż fiat) mają tak wysterowane oprogramowanie że jak przy wymianie rozrządu nie zluzuje się tych kół i jest ta mega niewielka różnica synchronizacji wałku i wałków rozrządu to po 1 czasu lubi walić błędem związanym z brakiem synchronizacji wałka rozrządu względem wału. Miałem już kilka klientów z takim problemem i wtedy znowu ponosisz koszta robocizny jak przy ponownym wymianie rozrządu.
Teraz weź pod uwagę jakość wykonania blokad i tolerancję pasowania blokad z otworami np. w wałkach rozrządu. Do tego w takim 1.4 16v przy dokrecaniu koła na wałku wydechowym konieczna jest blokada lub rzeźba w postaci blokady kąta obrotu koła przy dokręcaniu. Ale nie blokada na zasadzie założę pasek gumowy, 4 bieg noga na hamulec nożny i dokręcamy. Życie mnie trochę nauczyło pewnych zasad. Tak samo wymiana uszczelniaczy wałków i itp, jak nic nie cieknie to nie zmieniam dla zasady. W starym Punto 2 1.2 16v mam stary org 20 letni uszczelniacz na wałku rozrządu po przebiegu prawie 300tkm i nic nie cieknie. Obecnie jakość części zamiennych jest tak słaba, że nie wymieniam nic na zapas lub dla zasady [poza napędem rozrządu i itp]
-
I dlatego blokady, części oraz narzędzia kupuję pożądanych firm, trochę kosztują ale są pewne. Bo np. blokady na słynnym portalu aukcyjnym do silnika fiata 1.4 8v nie posiadają blokady KZFR a dużo ludzi che to zrobić jak najtaniej i kupują to co najtańsze, zresztą z częściami robią tak samo kupują mega tanie zamienniki a później żałują bo jak trzeba jeszcze raz kupić tą samą część (chytry dwa razy traci)
-
Najlepszej jakości blokady tylko z ASO. Niestety zamienniki nie dorównują jakością i precyzją. Miałem okazję porównać oryginalny lizak do blokady wału (mam, pasuje do MA, T-Jet, 1.4 8V i kilka jeszcze się znajdzie) z niby polskim super produktem, który wymieniamy był jako super zestaw do 1.4 8V. Oryginał bez luzów, zamiennik niestety przeciwnie, można było zablokować w innym ustawieniu wału, grubo więcej niż 1st....
-
Poprawcie mnie jesli się mylę ale dokladnosc blokad jest bez znaczenia jesli naniesie sie wlasne znaki. Tu się można pomylić albo o ząbek dwa itp albo wcale. I nic nie mają do rzeczy kwestie w jakim polozeniu byly zablokowane walki. Ma to raczej charakter pomocniczy zeby nie robic tego w jakims niestabilnym polozeniu np. czubek krzywki walka rozrzadu na sztorc na szklance zaworu itp.
-
marx 30 -głos rozsądku, popieram wypowiedź w 100%...:smile:
-
Cytat:
Napisał
marx30
Poprawcie mnie jesli się mylę ale dokladnosc blokad jest bez znaczenia jesli naniesie sie wlasne znaki. Tu się można pomylić albo o ząbek dwa itp albo wcale. I nic nie mają do rzeczy kwestie w jakim polozeniu byly zablokowane walki. Ma to raczej charakter pomocniczy zeby nie robic tego w jakims niestabilnym polozeniu np. czubek krzywki walka rozrzadu na sztorc na szklance zaworu itp.
Tak jak piszesz blokady są tylko pomocą tylko wiedz że jeżeli już ktoś był przed tobą w tym rozrządzie i też robił bez blokad no i jakoś się tak stało że po założeniu miał rużnicę 1 ząbka (ale autko normalnie chodziło) a ty zrobiłeś podobnie i też wyszła rużnica tylko 1 ząbka (i w sumie względem blokad masz już różnicę 2 zębów) to ty myśli że jest ok a później po złożeniu może się okazać że niekiedy auto się dławi i nie wiadomo czemu bo przecież rozrząd żłożyłeś "dobrze". Jak się nie mylę to był tu w zeszłym tygodniu na forum post odnośnie poskładania rozrządu na znaki a nie na blokady przez "mechanika" i auto raz miało moc a raz jej brakowało dopiero po interwencji klienta "mechanik" kupił blokady i poskładał jak należy i teraz autko jeżdzi tak jak powinno.
-
Cytat:
Napisał
marx30
I nic nie mają do rzeczy kwestie w jakim polozeniu byly zablokowane walki.
Jest jeszcze wał korbowy, w sumie może być całkiem dobry rozjazd.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Dokładnie, niech przestawi rozrząd o jeden ząbek na wałku i niech poźniej zerknie o ile przesunoł mu się wał.
-
Cytat:
Napisał
szary1977
Dokładnie, niech przestawi rozrząd o jeden ząbek na wałku i niech poźniej zerknie o ile przesunoł mu się wał.
No jak o ile? O 1 ząbek czyli o 1 moduł zęba na pasku. Oczywiście zakładając że klin na wale pod zębatką jest ok i nie jest poluzowane koło na wałku rozrządu.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
krowka1978
No ok, ale to nadal może się pomylić o liczbę zębów. Robiąc metodą "na mazaki" bez blokad też ogarniesz bez problemu taki rozrząd, jak nie trzeba luzować górnego koła które nie ma wpustu/klina i jest ustalane na stożku wałka rozrządu. Dolne koło ma wpust ustalany w rowku wału korbowego.
-
Tak o jeden ząbek na wałkach, a jak obrucisz dwa razy wałem i ustawisz wałki tak jak masz zaznaczone mazakiem to o ile stopni zmieni się położenie wału. Np: ktoś przed tobą robił rozrząd na mazak i popełnił taki błąd i ty robiąc tak samo przypadkowo popełnisz ten sam błąd i już masz problemy z synchronizacją wał-wałki. A jak użyjesz blokad to zlikwidujesz popełniony błąd przez poprzednika.
-
No ale zakładając że rozrząd jest ustawiony OK ( w sumie fabrycznie to chyba go dobrze ustawili nie ;-). To jak odwzorowuję znaczki na nowym pasku, kołach rozrządu i wale to nie ma opcji żeby było źle. A tak wgl do 8v są blokady wałków? bo do 16v mam te badziewie wkrecane w głowice + dwa pręty wkręcane w świece. A w 8V co jest? Pytam bo 500-tę 1.2 będę na wiosnę robił.
-
Cytat:
Napisał
marx30
A tak wgl do 8v są blokady wałków?
Są, blokada wału, wałka, koła zmiennych faz.
-
Do każdego silnika masz blokadę wałka bądz wałków. A jak już mazakujesz to zaznaczasz koło wałka względem obudowy silnika bo jak zaznaczysz na pasku to wiedz że pasek się naciąga i teraz jak przenisisz zaznaczenie na nowy pasek i zaczniesz go zakładać to albo nie będzie pasować naciąg napinacza albo pasek będziesz musiał przestawić o jeden ząbek. Takie rzeczy to ja już przerabiałam 25 lat temu na autach w których elektronika się zaczynała i kończyła na elektrycznych szybach. I też myślałem że na zawsze będę robił rozrządy z markerem aż do pierwszej porażki gdzie silnik po wymianie rozrządu chodził jak chciał.
-
Cytat:
Napisał
marx30
A tak wgl do 8v są blokady wałków? bo do 16v mam te badziewie wkrecane w głowice + dwa pręty wkręcane w świece. A w 8V co jest? Pytam bo 500-tę 1.2 będę na wiosnę robił.
Od lat wiadomo co jest (link).
Rutynową wymianę paska w 8V można zrobić najtańszym zestawem (jego dokładność, luzy, nie ma znaczenia), 2 elementy.
https://fiatpunto.com.pl/download/fi..._elementy).jpg
-
Cytat:
Napisał
GrandePunto8V
Brakuje blokady kzfr.