To jest widok strony w wersji do druku
-
1. Wszystko zależy jak długo zamierzasz użytkować Cromkę i czy masz ok.1200 PLN (tyle płaciłem) "na boku". W serwisie ASB przekazali mi interwał wymiany oleju w naszych skrzyniach 60 tys. km lub 2 lata (max. 3 jak ma się lekką nogę).
2. M/z lepsza jedna dynamiczna - wymienisz cały olej i przy okazji przepłuczesz skrzynię'
3. Mam zalaną Tutelle transmision GI/VI ale jak zrobisz dynamiczną wymianę to będzie cały nowy olej i najważniejsze aby spełniał wymogi dla skrzyni.
-
Glow powiedz mi jak Twoja croma sie sprawuje w tym silniku i w automacie ?
-
2 lata, dobre :)
Nie ma to jak nakręcać rynek.
Moim zdaniem zmieniamy olej w asb jak robimy rozrząd - czyli ok 60-80tys km.
Oczywiście to tylko moje zdanie.
-
W czeskim serwisie usłyszałem, że kto to jeszcze robi statyczną wymianę... która jest bez sensu. Jak to facet powiedział, to jak wymieniać olej w silniku na raty. W Ulysse rozrząd zmienia się co 160 000 km :D
-
Cytat:
Napisał
Abramsik
1. Wszystko zależy jak długo zamierzasz użytkować Cromkę i czy masz ok.1200 PLN (tyle płaciłem) "na boku". W serwisie ASB przekazali mi interwał wymiany oleju w naszych skrzyniach 60 tys. km lub 2 lata (max. 3 jak ma się lekką nogę).
Na razie jest plan na 2 lata, a życie pokaże, hehe :smile: Tak więc chyba sobie na razie odpuszczę tą wymianę bo skrzynia chodzi OK, pytałem bardziej profilaktycznie. Dziś dzwoniłem do serwisu u mnie w mieście i zaproponowali mi za dynamiczną 900 zł już z olejem (chyba całkiem przyzwoita cena), więc jeżeli będę nią jeździł dłużej niż 2 lata to pewnie wtedy się szarpnę na taką wymianę.
Cytat:
Napisał
Miro2580
Glow powiedz mi jak Twoja croma sie sprawuje w tym silniku i w automacie ?
Ogólnie to jestem zadowolony, jak masz jakieś szczegółowe pytania to pisz śmiało :)
-
Glow tez posiadam taka cromke 2,4 auto. Jestem szczęśliwym posiadaczem tego auta od września tamtego roku. Ale teraz przez ostatnie dwa miechy jest masakra totalna. Opisuje swoje przyody w tym aucie na innych postach :(
-
Gdzie mogę zmienić olej dynamicznie w cromie między Łodzią a Warszawą?
-
Kolego "wujek Google" i naprzód! Wujek podpowiada coś o zakładzie na 11 listopada w Łodzi ale jeśli wolisz dalej jechać to w warszawskim Wawrze.
-
Cytat:
Napisał
powolniak
Gdzie mogę zmienić olej dynamicznie w cromie między Łodzią a Warszawą?
Jedź do Zapały do Kielc. Generalnie to pewniak a kolega Faraon wymieniał tam olej w Cromie i jest zadowolony.
Tak, wiem - gdzie Kielce a gdzie Łódź.
Ja ze swoim Fiatem jadę do Czech :mrgreen:
-
Cytat:
Napisał
Abramsik
Kolego "wujek Google" i naprzód! Wujek podpowiada coś o zakładzie na 11 listopada w Łodzi ale jeśli wolisz dalej jechać to w warszawskim Wawrze.
No w łodzi nie od Google nawet wiem że nie ma polecanego warsztatu:roll:.
A Czy ktoś ma doswiadczenie albo słyszał O zakładzie Samco w Warszawie bo autostradą mam 40 minut generalnie
-
Cytat:
Napisał
Miro2580
Glow tez posiadam taka cromke 2,4 auto. Jestem szczęśliwym posiadaczem tego auta od września tamtego roku. Ale teraz przez ostatnie dwa miechy jest masakra totalna. Opisuje swoje przyody w tym aucie na innych postach :(
Ja mam swoją od grudnia 2016. Też ma jakieś tam bolączki, ale "odpukać" jak na razie nie ma takich, które by uniemożliwiały normalną eksploatację.
Sprawdzałeś ją gdzieś przed zakupem? Jaki przebieg?
-
Cytat:
Napisał
Glow
Ja mam swoją od grudnia 2016. Też ma jakieś tam bolączki, ale "odpukać" jak na razie nie ma takich, które by uniemożliwiały normalną eksploatację.
Sprawdzałeś ją gdzieś przed zakupem? Jaki przebieg?
Glow dzisiaj ciężko sprawdzić i stwierdzić jaki jest prawdziwy przebieg.
-
Koledzy, dla wszystkich zastanawiających się nad sensem wymiany oleju w ASB proponuje obejrzeć i poczytać wpis Kolegi z naszego forum o dynamicznej wymianie oleju w ASB http://fiatklubpolska.pl/moje-auto-4...3/8#post268113
-
Dałem wam kiedyś manuala jak każdy sam w garażu może to dynamicznie zrobic.
Statycznie moim zdaniem szkoda roboty.
-
Uwaga dla osób samodzielnie wymieniających olej w ASB.
Nie dokręcajcie mocno korka wlewowego. Stalowy korek spieka się z aluminiowym korpusem skrzyni. Ja sobie tak dokręciłem ok 2 lata temu, robiąc samodzielnie wymianę (opisywałem poszczególne kroki w starych postach tego wątku). Ostatnio wymieniałem drugi raz statycznie, tym razem u mechanika. Miałem okazję zobaczyć jak mechanicy namęczyli się żeby odkręcić ten korek. W ruch musiał pójść ostry przecinak (przyłożony stycznie do nakrętki-korka wlewowego). Bez tego nie dało by rady odkręcić ten korek samym kluczem typu gwiadka (zaczęło się obracać-scinać ząbki). Po odkręceniu korka została do niego dospawana duża nakrętka, która pozwoli na kolejne jego odkręcenie. Ta fabryczna gwiazdka w korku jest za słaba. Chyba że ktoś używa bardzo małego momentu dokręcenia korka wlewowego. Tylko trzeba o tym wiedzieć.
Od tego czasu nabyłem większego szacunku dla mechaników (którzy dodatkowo męczyli się z wyciąganiem rozrusznika do regeneracji). W Cromie to niezła sztuczka, prawie cyrkowa... Po tych przygodach odeszła mi ochota do samodzielnego majsterkowania przy aucie.