Ja nie wiem w takim razie. Jak dla mnie pozostaje mechanik i szukanie.
Jesli zresetowales mapy i od tamtej pory nie wlaczales instalacji to wychodzi ze cos w samochodzie nie dziala poprawnie :(
To jest widok strony w wersji do druku
Ja nie wiem w takim razie. Jak dla mnie pozostaje mechanik i szukanie.
Jesli zresetowales mapy i od tamtej pory nie wlaczales instalacji to wychodzi ze cos w samochodzie nie dziala poprawnie :(
Właśnie najlepsze są takie usterki które ciężko wychwycić rozmawiałem z mechanikiem i powiedział ze będzie ciężko. Wszyscy zwalają na gaz dzwoniłem do ASO zapytać się co może być przyczyną bo powrócił temat zeszłego roku zwalają oczywiście na LPG. Reklamacji nie będę zgłaszał bo i tak nic nie zdziałam ale jak czytam teraz ten temat to problem i tak powrócił z tego co wyczytałem po resecie map. Najlepsze jest to że jak nie ma słońca inaczej może nie ma gorąca auto pali normalnie
Sonda lambda? W temacie oboj kolega napisal ze sobda uszkodzona wywalała jakies błędy ale bez check engine. Choc nie wirm czy tylko poprzez test ją zdiagnozowali czy byly bledy w Ecu.
No i dzisiaj odpalił normalni stał od 7,30 do 13.
No ciekawe to jest. Musisz na razie pojezdzic na Pb i obserwować jak to mówią w ASO ;)
Nawet LPG wypięte. Dziś będzie test bo będzie cieplej. Ale coś mi się widzi że to nie LPG. Jest taki motyw że przy odpalaniu ciepłego silnika paramet względne położenie przepustnicy schodzi do 0. Jak dziś będzie robił sceny to wymieniam świece które mają 8000km albo więcej jak ASO nie wymieniło a kasę wzięło
Sonda w chwili odpalenia nie pracuje, pracuje dopiero po zagrzaniu. Chyba że nie poprawnie pracuje po zagrzaniu.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Wątpię w winę świec zapłonowych, powinny być inne problemy podczas jazdy jakieś szarpania, wypadania zapłonów i itp przy okazji. Przy zakręcaniu lpg należy wypalić gaz z przewodów lub po prostu go spuścić, bo tak to można wpaść w błędne koło bo w instalacji nadal jest lpg.
Butlę zakręciłem i pojechałem na lpg aż nie przełączyło na pb. Wczoraj ściągałem zasilanie LPG do listwy oraz z kolektora wykręciłem króciec a wkręciłem śrubkę tak więc LPG zostanie wykluczone.
Następnym krokiem będzie wyczyszczenie czujnika położenia wału. Później świece. Następnie jak się nie uspokoi to czyszczenie przepustnicy tylko czy w niej są jakieś czujniki ? Tipo chyba nie posiada przepływki?
Przeplywki nie ma, są Mapsensory tzn w 1.4tjet są 2 w wolnossący pewnie 1.
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
A rano jak odpala ? Dalej jest ospały przez pierwsze 100 m?
A tak zapytam od siebie: o ile elektryka i elektronika samochodowa nie jest moją mocną stroną, lepiej radzę sobie z mechaniką auto, to może przyczyny dziwnych zachowań Twojego auta zależnych od temp zewnętrznej należy upatrywać w takich elementach jak różne czujniki. Np czujnik temp silnika, albo może jest jeszcze jakiś inny odpowiadający za skład mieszanki dostosowany do temp zewnętrznej??
Takie moje luźne przemyślenia.... nie śmiać się z mojej niewiedzy jak coś palnąłem głupio :mad:
Z tego co się orientuję to mamy dwa czujniki temperatury silnika to znaczy 1 jest czujnik temperatury płynu chłodzącego drugi jest map sensor że pokazuje temperaturę powietrza zasysanego nie wiem co jest na przepustnicy jakie czujniki podejrzewam że tylko czujnik położenia przepustnicy
Dobra panowie nie LPG. Postał od 7,30 do 14 i odpalił bez dodawania gazu za 4 czy 5 razem. Wszystkie parametry raczej są na filmie. Jakieś pomysłyhttps://youtube.com/shorts/emIOzQ-hUvQ?feature=share
Jesli na 200% mapy nie są zaśmiecone jazdą na gazie po resecie do fabrycznych to w necie są dwie przyczyny podawane:
Problem z czujnikamy temp cieczy chlodzącej lub powietrza
Listwa paliwowa lub filtr/pompa paliwa
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Tylko staram sie pomóc bo mechanikiem nie jestem ;)
Tylko zastanawia mnie fakt że całą zimę palił też stał 8 godzin i odpalał więc tam też dopiero jak temperatury słoneczko się zaczęło to zaczął odpalać i gasnąć. Wyznacznikiem jest temperatura . Jeszcze przeczyszczać czujnik położenia wału korbowego może to pomoże
A teraz najlepsze jest to że po jeszcze 1 godzinie postoju po tym odpaleniu na 30sek odpalił jak zawsze
Edit
W poniedziałek i dzisiaj odpalił tak jak zawsze jedyne co zrobiłem to zmieniłem stację benzynową i wypiłem wtyczkę od czujnika położenia wału ale myślę że to nie ma znaczenia czekamy na cieplejsze dni
Jak tam ? Dziś było więcej slonca i troche cieplo
Tak jak napisałem
W poniedziałek i dzisiaj odpalił tak jak zawsze jedyne co zrobiłem to zmieniłem stację benzynową i wypiłem wtyczkę od czujnika położenia wału ale myślę że to nie ma znaczenia czekamy na cieplejsze dni
Reduktor nie jest dziurawy? W sensie membrana nie przepuszcza? To częsta przypadłość ze nie odpala na ciepłym bo cały dolot ma zapchany gazem i ma za bogato.