Sprawdziłem i mam oczywiście tą zmienioną głowicę z zaworami.
No i co teraz ?? Zmienili głowicę przez oszczędności? W fiacie ktoś wziął kasę za wniosek racjonalizatorski, fiat zaoszczędził, a klient niech się buja.
To jest widok strony w wersji do druku
Sprawdziłem i mam oczywiście tą zmienioną głowicę z zaworami.
No i co teraz ?? Zmienili głowicę przez oszczędności? W fiacie ktoś wziął kasę za wniosek racjonalizatorski, fiat zaoszczędził, a klient niech się buja.
Dokladnie tak. Jak w kazdej firmie. Jezeli problem rzeczywiscie jest po stronie FCA to moze beda wymieniac na gwarancji jakies elementy. Pamietam akcje z wtryskami w tdi albo wałkami w hondzie gdzie nawet do 10 lat po wyprodukowaniu auta bez problemu to wymieniali...
Ciekawe czy poprzednia głowica pasuje. W eperze, po nr vin, są dwie głowice tzn stara i nowa, oraz jeden blok silnika. Czy to znaczy że stara też podpasuje?
Na allegro widziałem głowicę posprawdzaną, i gotową do montażu za 700 PLN.
Panowie a ktoś ma informacje ile kosztuje zmiana gniazd i zaworów tak aby było ok. To że fiatprime pisał że są jakieś ale ktoś zrobił i jeździ?
Stare glowice moga byc inne bo przygotowane pod wariator.
Na odwal 1,3 tyś plus robocizna. Pod LPG 3 tyś plus robocizna. Pod LPG z toczeniem tłoków i dobieraniem pierścieni olejowych/zgarniających w jak w TSI od 3,5-5 tyś w zależności od tego czy toczymy gdzieś sami i dobiera nasz mechanik czy zlecamy specom od TSI. ASO i forumowi koledzy jeszcze toczenia tłoków jeszcze nie przerabiali. Ale zaraz wyczytają i będą wszystko wiedzieć. Hyhy
Dzięki za info czyli standard nic nie taniej a to fiat.
FiatPrime jak tam OCTank?
Coś czuję, że podobne kwiatki wyjdą w T-Jet :roll:
Tjet jest zbyt zajebisty, głowica wzmocniona pod lpg itp itd :D
Pod warunkiem, że był montowany fabryczny LPG
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
W zwykłym niekoniecznie wzmocniona choć materiał zaworów i gniazd ze względu na doładowanie i tak jest inny.
A zajebistość tego z fabrycznym jest w ogóle niekwestionowana :-).
A tak na serio prawdopodobnie nie chodzi o sam koszt materaału a koszt jego obróbki mechanicznej. Gniazda np. HT ze spieków potrzebują droższych narzędzi. Ale w ogóle zastanawiające jest to że dawniej instalacje mieszalnikowe o bardzo niskim poziomie precyzji dawkowania gazu jakoś dawały radę. A dziś komputery algorytmy wtryskiwacze i ch..j
Tak dla poprawy nastroju nie tylko mojego .... jest światełko .... https://spidersweb.pl/autoblog/fiat-...zebieg-awarie/
E tam, kłamie. Na pewno miał robioaną głowice kilka razy. I w ogóle niemożliwe że to jeszcze jeździ. I to jeszcze na uberze itp.
Kierownica tez mi sie rzucila w oczy ale na spokojnie do obszycia...
Ale żeby kierownica nie wytrzymała w przyzwoitym stanie 100.000 km przebiegu? Taka jest jakość Fiata Tipo.