Ciekawe czy MES będzie mieć opcję zmiany tego.
To jest widok strony w wersji do druku
Bodajże od września 2018 nie ma możliwości wyłączenia SS na stałe. Mam auto z 2018 i też tego SS nie potrafię wyłaczyć, jak się skończy gwarancja to pokombinuje coś z komputerem zeby go przeprogramować, ewentualnie wepnę przekaźnik w instalację.
ja pierniemiczu jak tu ludzie są wrażliwi, strach się odezwać pomału :)
1. proszę, oto źródło: linczek
2. zwracam uwagę na słowo "podobno" w moim poście, uprzedzając fakty.
Nie wiem w ogóle czemu taki system, który ma wpływać na emisje spalin, jest czy był dostępny do wyłączenia przez użytkownika. Nie chcesz jezdzic z systemem start stop to kup auto bez tego, proste. W taki sposob to mozna jezdzic bez katalizatora itp. bo nie lubie, nie chce...
Jeszcze żeby S&S dbał o kieszeń użytkownika, czyli turbinę, akumulator, silnik, rozrusznik itd. Co więcej, żeby te elementy były lepszej jakości, bo akumulatory cienkie są.
Dlaczego producenci nie montują elektrycznych pomp płynu chłodniczego i oleju? Wtedy silnik i turbina by nie dostawała, mniej by się to zużywało itd., kosztów dołożenia nie wspominam - oszczędności spore.
Oszczędności na paliwie i emisji spalin też są praktycznie nieistotne, szczególnie w lecie, kiedy przy włączonej klimie silnik i tak pracuje większość czasu (nie mam w eLce S&S, ale miałem w służbowym aucie i wiem jak to działa), więc może uda się przy dużych korkach coś koło 0,2-0,3l zaoszczędzić dziennie (założywszy zużycie benzyny w silniku na wolnych obrotach i włączoną klimą na ok. 1l/h i około półtorej godziny jazdy w korkach dziennie).
Do tego akumulator alternator po działaniu S&S musi doładować, co obciąża silnik, a co za tym idzie jest zwiększone spalanie. Tak jak powyżej, oszczędności i emisja są nieistotne w czasie eksploatacji po wyłączeniu.
No i zazwyczaj alternator szybciej szlak trafia co zresztą potwierdził mi jeden mechanik i gość z obsługi serwisowej w ASO vaga. Ciekawi mnie jednak co kieruje fiatem, że w waszych tipkach jest S&S a w Doblo (2019 t-jet) którego właśnie kupiłem nie ma, w drugim doblo z 2011 z silnikiem 95km S&S jest. O co tu chodzi ☹️?
A co to jest S&S ...? a no takie chu....two którym fiat chce na siłę uszczęśliwić Kowalskieko, ale Kowalski ma to w dupie. Osobiście
wkur... mnie to wyłączanie tego ustrojstwa za każdym razem kiedy odpalam silnik, ale Tipka mam 3-miesiące więc nie bardzo chcę
ingerować w okresie gwarancji w kompie, chociaż jestem już bliski by to zrobić tak jak zrobiłem to ze światłami dziennymi :)
Czy inne marki mają taką opcję to nie wnikam (choć wiem że tak) to forum dotyczy Fiata i do Fiata się odnoszę.
Wkur...ce jest to, że mimo wyłączenia tej opcji, przy kolejnym rozruchu jest ona załączona z automatu, a dlaczego
to Ja nie mogę o tym decydować? wielu użytkowników naszego modelu (z wcześniejszego rocznika) ma tą funkcję
i raz wyłączona jest nie aktywna do momentu kiedy sami o tym nie zadecydują.
Dzięki komu jest taka sytuacja...? chętnie poznam odpowiedź.
Unia się wpierdala i wymusza takie pierdoly... wszystkie normy emisji itp. A najlepsze jest to ze sami to finansujemy...
Podziękuj normom spalin i ekologom za taki stan rzeczy :)
Ciesz się, że możesz wyłączyć, bo już są auta w których w ogóle nie można wyłączyć S&S.
Jak ekolodzy będą się bardziej wpier..lać w różne aspekty życia to będzie jeszcze gorzej. :)
A Fiat to tylko firma która się musi dostosowywać do tych bez sensownych norm, bo takie jest prawo i lobby debilnych ekologów :)
Mam nadzieje ze wam zaleje po dach takie autko, jak to sie stało w 20 min deszczu np w Katowicach w sobote, to zrozumiecie moze co to są zmiany klimatu i co pierdolą ci ekolodzy. EOT
Ja się w miarę przyzwyczaiłem i po przekręceniu kluczyka w momencie czekania na kontrolki to wyłączam s&s. Czasem zapomnę no to wkurw jak mi zgaśnie ale z reguły pamiętam. Boję się tylko o wytrzymałość tego przycisku bo kilka razy dziennie go wduszam, w końcu jakiś mikro ulegnie. Aut się czepiają a jeden samolot czy tankowiec generuje taką emisję spalin co moje auto przez sto żyć nie wygeneruje. Niech se S&S w samolotach założą 😂
Takie są skutki betonowania wszystkiego co się da, beznadziejna wydajność kanalizy deszczowej, a żeby zalało po dach, to auto też w dołku musi stać, w którym albo nie ma odpływu kanalizą, albo patrz co napisałem na początku. Oberwania chmury pamiętam za dzieciaka, dla mnie to żadna nowość i zdziwienie.
Chiny maja w dupie ekologię i produkują ekologiczne baterie do elektryków dla eu zatruwając świat. Wyprodukowanie i 25 letnia eksploatacja auta spalinowego mniej obciąża środowisko niż sama produkcja jednego auta elektrycznego... ekologia to biznes i nic więcej sposób na wyciąganie kasy...
Zawsze trzeba mieć na uwadze że są już u nas kumate firmy, które wszelkiego rodzaju głupie wymysły (typu S&S) umiejętnie wyłączają programowo i po problemie.
Dobra, chyba trochę popłynąłeś - napisałeś tezę, że wyprodukowanie i 25 letnia (sic) eksploatacja auta spalinowego mniej obciąża środowisko niż produkcja jednego auta elektrycznego.
To populistyczne hasło nie mające nic wspólnego z rzeczywistością, a jeśli tak, to chciałbym zobaczyć jakieś publikacje naukowe popierające tą chorą tezę. Moim zdaniem to, co napisałeś to wyolbrzymienie.
Stare diesle bez DPF to jest morderstwo, w mieście to jest po prostu jak trutka na ludzi, w 21 wieku to niedopuszczalne przy tej trosce o zdrowie ludzi, żeby takie auta w ogóle miały możliwość wjechania do miasta, a zwłaszcza do centrum. Jadąc za takim nie idzie oddychać, a przecież powietrze już po filtrze powietrza w aucie, co dopiero ludzie, którzy idą po ulicy i wdychają beztrosko truciznę prosto w płuca. Chciałbym zobaczyć w jakim badaniu TDI bez DPF będzie bardziej ekologiczne od Tesli czy nawet hybrydowej Toyoty. Nawet biorąc pod uwagę produkcję baterii.