To jest widok strony w wersji do druku
-
Faktem jest, że elektronika pożera prąd na postoju. Ale to nie tylko w Tipo. W nowej Yarisce po dwóch tygodniach postoju z max naładowanego akumulatora napiecie spada poniżej 12 V. wg serwisu to jak najbardziej normalne. Dlatego musimy pogodzić się z tym co mamy, albo dużo jeżdzić
-
No cóż aku do wymiany, wytrzymał 6lat (fabryczny 63Ah/450A) pytanie czy musi to być jakiś extra pod S&S ?
oczywiście w ogóle nie używam S&S ale też nie mogę go na stałe wyłączyć a AlfaOBD bo automatycznie wyłącza
mi GSI między zegarami. Pytanie czy np: taka Centra Plus 62Ah/540A będzie ok? tzn. czy komputer nie wywali
jakiś komunikatów, błędów? czy może wystarczy zmienić w AlfaOBD typ akumulatora? jeśli tak to na jaki?
-
Cytat:
Napisał
adoks
No cóż aku do wymiany, wytrzymał 6lat (fabryczny 63Ah/450A) pytanie czy musi to być jakiś extra pod S&S ?
oczywiście w ogóle nie używam S&S ale też nie mogę go na stałe wyłączyć a AlfaOBD bo automatycznie wyłącza
mi GSI między zegarami. Pytanie czy np: taka Centra Plus 62Ah/540A będzie ok? tzn. czy komputer nie wywali
jakiś komunikatów, błędów? czy może wystarczy zmienić w AlfaOBD typ akumulatora? jeśli tak to na jaki?
Kup aku w technologi EFB, nie wiele droższy od zwyklego kwasiaka. Miałem Vartę 65AH EFB, obecnie mam Jenoxa 62Ah EFB i nic nie zmieniałem. Poza tym mam wylączonę IAM od ponad roku, i jest ok. Napięcie ładowania nie spada poniżej 14VDC.
-
Rano po nocnym ładowaniu sądziłem że odpalę i podjadę po nowy aku ale ta menda
nawet raz nie zakręcił. Na szczęście jest Renówka żony więc wrzuciłem gada do
bagażnika i do sklepu po nowy. W parametrach do mojego Tipo była Varta, Jenox,
Viking, Moll i coś tam jeszcze. Wszystkie typu EFB dla samochodów z S&S. Wybór
padł na Jenox'a 62Ah/600A, dobre parametry i cena. Teraz czytam twój post @steyr
a tu hehe... nabyłeś już wcześniej ten model, ale thx za sugestię. Przy okazji,
jak długo już go eksploatujesz? i ogólnie jak się sprawuje?
-
Cytat:
Napisał
adoks
padł na Jenox'a 62Ah/600A, dobre parametry i cena. Teraz czytam twój post @steyr
Ten Jenox wchodzi 1:1, plug and play? Tez musze kupic do t-jeta z ss, w ostatnim tygodniu juz 2x rozruch na kable
-
Cytat:
Napisał
adoks
Od ok 1,5r mam Jenoxa EFB 62Ah, SS działa włączam go raz na jakiś czas w korku czy działa. Mam wyłączone IAM.
-
Steyr, oświeć Mnie co to znaczy mam wyłączone IAM??
Dzięki z góry.
-
Cytat:
Napisał
Lamacait
Steyr, oświeć Mnie co to znaczy mam wyłączone IAM??
Dzięki z góry.
Inteligentne ładowanie w skrócie, wyłączyłem i napięcie ładowania nie spada poniżej 14VDC.
-
-
Cytat:
Napisał
steyr
Inteligentne ładowanie w skrócie, wyłączyłem i napięcie ładowania nie spada poniżej 14VDC.
a robiłeś osiowanie po wyłączeniu IAM ? , bo u mnie po wyłączeniu IAM ( ustawienie w ABSENT ) i po osiowaniu nadal mam to inteligentne ładowanie, czyli ładuje cały czas na poziomie 13,6 V a przy hamowaniu silnikiem wzrasta powyżej 14V ,ale to tylko przez kilka sekund, może to trzeba wyłączyć bez osiowania???
-
Cytat:
Napisał
mlaskowski
Ten Jenox wchodzi 1:1, plug and play? Tez musze kupic do t-jeta z ss, w ostatnim tygodniu juz 2x rozruch na kable
Tak, pasuje 1:1
-
Cytat:
Napisał
Paninaro
a robiłeś osiowanie po wyłączeniu IAM ? , bo u mnie po wyłączeniu IAM ( ustawienie w ABSENT ) i po osiowaniu nadal mam to inteligentne ładowanie, czyli ładuje cały czas na poziomie 13,6 V a przy hamowaniu silnikiem wzrasta powyżej 14V ,ale to tylko przez kilka sekund, może to trzeba wyłączyć bez osiowania???
Tak jak Ci odpisałem w wiadomości prywatnej. Tak robiłem osiowanie, po każdej zmianie w body trzeba zrobić osiowanie. Ja mam rocznik 2017r, Ty masz widzę w profilu 2019r. Być może Fiat coś pozmieniał, i nie da się tego wyłączyć mimo że AlfaOBD2 sygnalizuje że jest funkcja wyłączona. Nie próbowałem wyłaczać IAM w innym młodszym Tipo.
-
dzięki za odpowiedź,
więc chyba wychodzi na to że coś może być na rzeczy że Fiat coś pozmieniał i od rocznika 2019 nie da się tego już wyłączyć, w każdum razie AlfaOBD pokazuje że IAM i IBS są w ustawieniu ABSENT, a i tak ładowanie do niczego.
-
U mnie po wyłączeniu IAM (r2018) napięcie ładowania jest na poziomie 13,9-14,2V a przy hamowaniu
silnikiem wzrasta do 14,7-14,9V
-
U mnie tak dziś kuknąłem w 2018r IAM wyłączone/SS wył/baterry type ustawione na H7 AGM lub flodded/Alternator Claas na undefined i na wolnych ma jakoś 13,8-13,9 ale jak już jadę czy to 2 czy 6 to jest 14,00 a jak hamowanie biegiem to skacze do 14,8 jakoś. Nie zauważyłem, żeby spadało poniżej 14.0.