Dzięki za podpowiedź
To jest widok strony w wersji do druku
Dzięki za podpowiedź
Ciąg dalszy problemów z instalacją Tartarini. W listopadzie, rankami przy niższych temperaturach zaczął się problem z przełączeniem na lpg - checki, wypadanie zapłonów - diagnoza wtryski się kleją od syfu z gazu. Wlałem specyfik do czyszczenia instalacji firmowany przez BRC, zatankowałem pomogło. Niestety ok. 2-3 tygodnie temu problem powrócił. Ty razem próba czyszczenia już przez specjalistę zakończona niepowodzeniem. Dzisiaj odebrałem samochód po wymianie wtryskiwaczy ale nie na tartarini tym razem (niestety nie wiem na jakie bo szefa nie było a pracownik był mało rozmowny). Na razie ok. zobaczymy jak będzie dalej. Cena 450 do 600 za oryginalne. Podobno mało podatne na syf w gazie. W każdym razie polecam wymianę filtra fazy lotnej z oryginalnego (wkład oczywiście chyba 38zł kosztuje) jego powierzchnia i samo działanie pozostawia wiele do życzenia jak widać, np. na zachwalanego alexa 360 lub innego odstojnikowego (powierzchnia filtrowania nie porównywalna a cena wkładu kolo 20zł, zwłaszcza tym którzy mają jeszcze oryginalne EVO08 i jest szansa na przedłużenie ich życia. Przebieg 73tyś. Jest nadzieja, że coś innego współpracuje z tym "super sterownikiem" i jakaś alternatywa dla podzespołów, których cena ma się nijak do trwałości. Jak się dowiem co za listwa dopiszę. Pozdrawiam.
Panowie. Temat dzisiaj powrócił. Zastanawiam się czy nie zrobić resetu parametrów. Jak myślicie trzeba kalibrowac od nowa lpg?
Instalacja zewnętrzna, więc resetujesz parametry w sterowniku silnika. Sterownik lpg ustawień nie zgubi, tylko pytanie jak to jest ustawione.
Jaki masz przebieg? Mi ten temat ustał, choć odpalać zawsze odpalał, tylko czasem go zdławiło. Pomogla w każdym razie wymiana listwy wrtyskowej
Listwa LPG
Temat powraca jak bumerang. Jak cieplej odpala i gasnie. Co sprawdzać na początek. Błędów brak
Eh szkoda gadać u mnie to z dzisiejszym bardzo ciepłym dniem również wróciło :(
Nie wiem, na razie szukam innego gazownika
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Takie coś mozna znalezc jesli chodzi o te objawyCytat:
To raczej nieszczelność reduktora ( z przewodu podciśnienia wali gazem w kolektor ) lub niedomykanie się wtryskiwacza - podobny efekt
Ja chyba moge obstawiac reduktor bo przy 60 tys jest brana pod uwagę jego regeneracja. Ja mam niecałe 70 tyś wiec jemu sie muszę przyjrzeć. Druga opcja to wtryskiwacze ale ja akurat mam nową listwę niecałe 15 tyś nalotu wiec będe sprawdzał najpierw reduktor.
Teraz znowu ponad tydzien chlodniej i deszczowo wiec nie bedzie porównywalnych warunków z poniedzialku.
Bylem u gazownika, sami nie wiedzą co jest grane bo reduktor cisnienia nie puszcza w trakcie pracy i na zgaszonym ale auto nie stalo tyle godzin. Kombinują i nic z tego nie wynika.
Zobacz czy masz szuranie ocieranie przy wciskaniu gazu bez odpalenia
A co by to miało znaczyć ? ;)
https://youtube.com/shorts/7TJy8vw0g3s?feature=share
Odgłos wciskanie i puszczanie pedału gazu
Ale co ma ten dzwięk do tego tematu?
No moze byc tak ze przepustnica chodI ciężko jak jest ciepło i nie nadąża sie otworzyć jak obroty przy odpaleniu spadają dla mnie to tak wygląda
Ale u mnie dzieje sie tylko tak po jezdzie na lpg i postoju. Na Pb wszystko działa prawidłowo
Dobra. Butla zakręconą , odpalanie z gaśnięciem. Błędów brak. Dziś rano dziwna sytuacja na zapłonie check mrugał dziwnie . Odpalił rano normalnie. Po południu już nie. Dopiero jak dostał gazu to odpalił. Jutro ściągam przewody LPG za filtrem inzaslepiam oraz na kolektorze