Napisał ktoś kto od roku kracze ze mu sie na pewno zepsuje, zatruwa zycie sobie i innym, po czym wydaje drugie tyle na drugie auto.
To jest widok strony w wersji do druku
No dokładnie o tym pisałem wcześniej... nieustawione lpg wykończy raz dwa, ustawione trochę pobangla ale i tak się wykończy tak samo jak od chinowego pb... zła obsługa (poziom oleju i wymiany) tez pewnie z racji wad materiałowych nie pozostają bez znaczenia... i za jakiś czas ktoś kto ma tylko pb i dba lepiej jak o żonę tez się wkurwi bo i jemu padnie, tylko o wiele później niż tym z lpg lub chrzczonym paliwem...
Sory miałem tego nie napisać ale. Może padają od lpg zobaczymy i tak się opłaci na dłuższą metę. Ale zaobserwowałem jedno :
Na forum i na fb robi się raz na jakiś czas taki wpis o zaworach lpg itd w tipo w momencie kiedy to fiat wali wyprzedaże reklamy itp.
Może się mylę i mnie też to sięgnie przekonam się na własnej skórze.
Fakt jest jeszcze jeden że nikt ale to nikt nie napisze jak po naprawie itd. Tyle ode mnie na tą chwile
To czym różnią się te zdjęcia i czy można z nich coś wywnioskować?
Oprócz różnych kolorów widać po jednym, wypalonym zaworze - i na lpg i na pb.
Dziwne ze ten sam cylinder. W pozostalych garach ani sladu. Moze przyczyna jest calkiem inna niz sam materiał zaworów. Dupa by mi odpadla ze smiechu jakby sie okazało zę jakaś powtarzalna wada kolektora typu krzywy odlew tworzywa itp. Albo euro6 i jskies zubozenie mieszanki a tym garku akurat najgorszy bilans cieplny. W tym silniku są klapy wirowe jak w starjecie? I jeszcze wspomniane już silniki bez oliwy co skutkuje zakłóceniem pracy kasowników luzu. Choć wtedy luz bylby za duzy a nie jego brak
Przeważnie z tego co widziałem padają 3 i 4 cylinder
Może ktoś ma bardziej rozmownych mechaników w serwisie i są w stanie sprawdzić:
1)co to była za modyfikacja głowicy o numerze D13000 i kiedy ją wprowadzili
2) czym się rózni głowica o nr 71779260 od wycofanej wtedy 71745119
Wyjaśnili mi co chciałem wiedzieć. Wszedł w 2005 1.4 16v z głowicą 71745119 i było ok, ludzie lpg zakładali i jeździli. We wrześniu 2015 zamienili głowicę na 71779260 i się problemy zaczeły
to by wiele wyjaśniało muszę sprawdzić w eper jaką mam głowice w moim 500L 1.4 95km,
a odnośnie klapy w kolektorze to tylko STARJET ją miał.
Pytałem w serwisie gościa na dziale z częsciami a tak w ogóle to pierwsze pytanie : A ma Pan w tym Tipo gaz?
@tk017 kurcza jak dobrze ja ma tą 71745119 w moim 500L, czyli coś fiat zawalił nie ma bata że coś przyoszczędzili. Co ciekawe jakbym chciał teraz zamówić nową głowicę to jest inny symbol 71789462, ta z końcówką 119 już jest nie dostępna.
Czyli mamy grupę ryzyka z tym 1.4 od 2015roku. Dobrze jakby tym co padły głowice podali numer i wychodzi jak na dłoni problem.
Ogólnie to musiałem ciągnąć za język jak to z tym tipo 1.4 jest. Oni się nie spodziewali problemów jak to auto wchodziło w 2016 bo znali ten silnik 10lat, dlatego ładowali w ciemno lpg w salonie. A że to nie to samo to dilerzy mają problem.
Normalnie jestem przerażony tymi fotkami. Pojechałem do ASO a tam kolejka właścicieli TIPO z wykończonymi głowicami, zrobiłem nawet fotkę.
Załącznik 34585
Od razu umówiłem się na profilaktyczną wymianę zaworów he, he, he.