To jest widok strony w wersji do druku
-
I ponownie od kilku dni wyskakuje check przy opalaniu po nocy na zimnym. Znów do ASO i będzie wymieniany ponownie czujnik cisnienia LPG na listwie na gwarancji. Zastanawiam się tylko czy to aby nie wtrysk któryś szwankuje. Czek wyskakuje jak jest na PB i jeszcze chwilę zajmuje zanim przejdzie na LPG. Po kilku zgaszeniach i odpaleniu czek znika i przez resztę dnia jest spokój. Zauważyłem też zwiększone spalanie LPG. Nie wiem czy te czujniki słabe są ale w przeciągu 30k km już trzeci raz będą wymieniane: dwa na listwie i jeden na reduktorze.
Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
rafal.benitez I ponownie od kilku dni wyskakuje check przy opalaniu po nocy na zimnym. Znów do ASO i będzie wymieniany ponownie czujnik cisnienia LPG na listwie na gwarancji. Zastanawiam się tylko czy to aby nie wtrysk któryś szwankuje. Czek wyskakuje jak jest na PB i jeszcze chwilę zajmuje zanim przejdzie na LPG. Po kilku zgaszeniach i odpaleniu czek znika i przez resztę dnia jest spokój. Zauważyłem też zwiększone spalanie LPG. Nie wiem czy te czujniki słabe są ale w przeciągu 30k km już trzeci raz będą wymieniane: dwa na listwie i jeden na reduktorze.
Instalacja lpg fabryczna? Jaki przebieg? Poza checkiem rano silnik pracuje równo wtedy? Zakręć zawór na butli lpg i wypal lpg z instalacji do momentu jak samoczynnie wróci zasilanie na PB lub po prostu przed nocnym postojem spuść lpg z przewodu pomiędzy listwą wtryskiwaczy a reduktorem. Jak rano nie będzie checka to wtryskiwacze lpg są nieszczelne podczas postoju.
-
Cytat:
Napisał
steyr Instalacja lpg fabryczna? Jaki przebieg? Poza checkiem rano silnik pracuje równo wtedy? Zakręć zawór na butli lpg i wypal lpg z instalacji do momentu jak samoczynnie wróci zasilanie na PB lub po prostu przed nocnym postojem spuść lpg z przewodu pomiędzy listwą wtryskiwaczy a reduktorem. Jak rano nie będzie checka to wtryskiwacze lpg są nieszczelne podczas postoju.
Fab gaz Landi. Przebieg 63k km. Po odpaleniu i ruszeniu na samym sprzęgle bez dodania gazu lekko go zamula i prawie gaśnie. Dopiero podkręcanie obrotów stabilizuje ruszanie. Taki sam objaw pojawia się później na trasie jak jadę na LPG i dojeżdżam do czerwonych świateł. Wyłączam silnik z czekiem. Włączam i ponowne ruszanie go zamula. Dopiero po kilku odpaleniach czek gaśnie i wszytko wraca do normy. Dziś jeszcze nie odpalalem więc sprawdzę jakie są obroty po odpaleniu.
-
Cytat:
Napisał
rafal.benitez Fab gaz Landi. Przebieg 63k km. Po odpaleniu i ruszeniu na samym sprzęgle bez dodania gazu lekko go zamula i prawie gaśnie. Dopiero podkręcanie obrotów stabilizuje ruszanie. Taki sam objaw pojawia się później na trasie jak jadę na LPG i dojeżdżam do czerwonych świateł. Wyłączam silnik z czekiem. Włączam i ponowne ruszanie go zamula. Dopiero po kilku odpaleniach czek gaśnie i wszytko wraca do normy. Dziś jeszcze nie odpalalem więc sprawdzę jakie są obroty po odpaleniu.
User niemiaszek wypowiada się w nw. temacie o wtryskiwaczach lpg LR że mu padły po 60kkm:
https://fiatklubpolska.pl/zawieszeni...zatora-37516/8
dopytaj go jakie on miał dokładne objawy. Ale problemy z porannym checkiem i ruszaniem mogą wskazywać m. in. na nieszczelne wtryskiwacze lub reduktor lpg.
-
Objawy żadne. Świecący ciągle check i może z tym związane uszkodzenie sondy lambda.
-
Cześć.
W moim 1,6 jest zapisany stale kod P130A (check engine nie świeci się). Kod po skasowaniu natychmiast wraca.
Silnik czasami szarpie na wolnych obrotach - i nie ma znaczenia czy na LPG czy na benzynie. Przebieg 162 tys km. Może mieliście już coś takiego.
-
Dziś został wymieniony czujnik ciśnienia na listwie ( już drugi ten sam w przeciągu 30k km). Jadę do domu i parkuję. Po godzinie wychodzę i jadę do pobliskiej apteki: znów wyskoczył czek. Pojechałem od razu do ASO. Ten sam błąd. Panowie bardzo wporzadku lecz nie wiadomo o co Kaman. Będzie wysyłane zapytanie do działu pomocy. Może oni coś wiedzą i znają problem. Ewentualnie powiedza co do wymiany.
Moje przemyślenia:
-czy w fabrycznym LPG trzeba co jakiś czas regulować instalacje? Może po prostu coś z mieszanka lub mapą się rozlegulowalo?
-wtryski do wymiany?
-
Robi się zimno i pewnie znowu to mi powróci... na wiosnę samo przyszło i samo odeszło... masakra jakaś. Latem jak zgłosiłem w aso to tylko przeczyścił trzpień w parowniku...
Nie wiem o co kaman zapala się check, gaśnie... dobre w tym jest to, ze i tak i tak dobrze jedzie :-)
Może trzeba więcej na benzynie jeździć...
-
Ja obstawiam wtryskiwacze... Lub reduktor do wymiany, ale zobaczymy co odpiszą spece z dealer support. Poczekam do poniedziałku na info. Najlepiej by było dorwać specjalistę od Landi by sam ocenił. Chyba że ta mapa jest chroniona licencja przez FCA i żaden gazownik nie ma dojścia do regulacji.
-
Edit. Dzwonił dealer i powiedział ze mogą odesłać wtryskiwacze ( chyba do Jarosławia) na sprawdzenie. Auto by stało kilka dni. Robota na mój koszt bo na 99 % FCA nie zrobiło by na gwarancji gdyż takie rzeczy to do 38k km w zaokragleniu.
Ta opcja jak dla mnie odpada.
Postanowiłem pójść za radą Qwadrat i pojeździć dużo na PB. Jak na razie czek się z rana nie pojawiał przez 3 dni później znów wyskoczył. Wczoraj przejechałem znów 50km na PB i dziś jeszcze nie odpalalem ale zaraz to zrobię i dam znać. Zazwyczaj na drugi dzień po jeździe na PB jest spokój. Muszę sprawdzić statystycznie co ile muszę przejechać na PB i zobaczyć czy to jest to. Myślę jeszcze nad magikiem od Landi zeby dokładnie sprawdzili mapę itd.
-
Edit. Dziś po odpaleniu przy temp zew 16 stopni nie wyświetli się czek.
-
Mnie ten check męczył jak występowały duże różnice dobowe w temperaturze. Ciepłe
Dni i chłodne poranki...
-
Dziś znów wyskoczył czek. Z moich obserwacji wynika ze to nie ma dużo wspólnego z przejazdami na PB. Musiałbym jeździć co tankowanie LPG na PB też a to nie o to chodzi przy instalacji LPG. Auto ma jeździć głównie na LPG a nie 50/50. Będę ogarniał jakiegoś speca od Landi. Dam znać jak cos
-
Ponownie, pojawiły mi się błędy p0300 oraz p0304. Świece wymienione, cewki zamienione były już miejscami...pora na wymianę cewki. Pytanie...jakiej firmy kupić cewkę, coś polecacie czy jeden pies, aby w miarę firmowa?
-
Cytat:
Napisał
Robson_75 Ponownie, pojawiły mi się błędy p0300 oraz p0304. Świece wymienione, cewki zamienione były już miejscami...pora na wymianę cewki. Pytanie...jakiej firmy kupić cewkę, coś polecacie czy jeden pies, aby w miarę firmowa?
Po podmiance cewek nadal występuje błąd na tym samym cylindrze?
-
Nie, błąd poszedł za cewką...Wymieniłem już cewkę, kupiłem Champion BAE 403C. Błędów brak ;)
-
Podłączę się pod temat migającego checka. Średnio co dwa dni losowo mam migający check przez około 5 sek, w tym czasie przełącza na PB (instalacja fabryczna lpg). check po miganiu gaśnie i jedzie dalej na PB. po kolejnym odpaleniu normalnie przełącza na lpg. Zapisały się błędy P1004, P1005, ktoś pomoże rozszyfrować? auto ma 85k nalotu.
-
Cytat:
Napisał
szporax Podłączę się pod temat migającego checka. Średnio co dwa dni losowo mam migający check przez około 5 sek, w tym czasie przełącza na PB (instalacja fabryczna lpg). check po miganiu gaśnie i jedzie dalej na PB. po kolejnym odpaleniu normalnie przełącza na lpg. Zapisały się błędy P1004, P1005, ktoś pomoże rozszyfrować? auto ma 85k nalotu.
Jakim programem sprawdzasz kody błędów? Nie ma w tym programie opisu rodzaju błędu? Ciężko w sieci wywnioskować co to za błędy, tym bardziej przy sterowniku z fabryczną instalacją lpg.
-
Z Łodzi jesteś, masz JTN na miejscu... dodaj sam 2 do 2...
-
Taki błąd P1004 i P1005 oznacza :
P1004 - LPG ROZPOZNANO PRZERWY ZAPŁONU W CYLINDRZE 4
P1005 - LPG rozpoznany brak zapłonu w cylindrze - Osiągi lub działanie nieprawidłowe
Zalecenia to wymiana świec lub wtryskiwaczy.