A z ciekawosci zapytam ,czy mozna wgrac w jakis sposob nowy program czy sterownik trzeba wymienic.Bo u mnie mam te szarpania ale zawsze przy obr.2000 ,niewazne na jakim biegu.Moze cos z mapami?
To jest widok strony w wersji do druku
A z ciekawosci zapytam ,czy mozna wgrac w jakis sposob nowy program czy sterownik trzeba wymienic.Bo u mnie mam te szarpania ale zawsze przy obr.2000 ,niewazne na jakim biegu.Moze cos z mapami?
Możliwe, że to przewody są gdzieś walnięte. Auto jest u kolejnego magika :) mam nadzieję, że to już ostatni... A co do pytania to tak, można wgrać nowy program, są przecież aktualizacje softów, ale sam zapewne nie jesteś w stanie tego ogarnąć.
Moze ostatni bedzie najlepszy i ogarnie temat.Trzymam kciuki.A program to tylko serwis? Czy elektronik by sobie z tym poradzil? Juz dawno o tym myslalem zeby wgrac nowy soft.Jak juz wczesniej pisalem w grupie vw to pomogło.
Hej. Jakiś progres w Twoim samochodzie? U mnie elektrykowi troszkę zeszło, ale (chyba) w końcu problem został rozwiązany :) instalacja była kabel po kabelku przeglądana Wszystkie kabelki, które były poprzecierane zostały zaizolowane, m.in. ze skrzynki bezpieczników i na wtryskach. Jednak ciągle pojawiał się błąd pamięci ROM i czasem nie można było zapalić samochodu bo wyskakiwał key code. Okazało się, że przyczyną była centralka (bodajże ECU się to nazywa). Były w niej zimne luty i dlatego auto tak szalało. Po wymianie na używkę, zaprogramowaną pod ten silnik, autko śmiga bez problemu (fakt że dopiero drugi dzień, ale nie ma najmniejszych problemów).
Czesc. Po nowym roku jade do mechanikow .Jeden z kolegow pisal ze ogarnieto u niego problem szarpania.Winna okazala sie wtyczka na jednym z wtryskiwaczy.Byla podsniedziala i podgieli zatrzaski na wtyczce i auto mu smiga.Pozdrawiam i zycze Szczesliwego Nowego Roku.
Witam kolegow.Wymieniona dzisiaj sonda lambda ,ta przed katalizatorem.Mechanik sprawdzal wtyczki na wtryskach( wszystko czyste ).Nadal szarpie.Mysle jednak jeszcze nad zmiana swiec na denso .Zobaczymy.
Przestań wymieniać dobre części na nowe , zmień mechanika , jedź do dobrego fachowca. Później znowu będziesz psioczył na Fiata , a jak czytam o tych twoich naprawach na czuja to ... .
To juz trzeci warsztat do ktorego teraz jezdze.Wiem ze nie tylko ja mam ten problem z szarpaniem auta.Wymienilem sonde poniewaz kolega na forum opisywal swoj problem i tym sie sugerowalem.Nie mam juz do kogo jechac z tym problemem.Mechanicy do ktorych obecnie jezdze sa dobrymi fachowcami ale niestety nie moga mi pomoc.Na komputerze nic ,zadnych bledow.Jezdzilem z elektrykiem przeszło godzine i wszystkie parametry niby ok.
Widzę , źe mieszkasz w UK, ale może dobrze było by zrobić wycieczkę do ludzi którzy naprawdę specjalizują się w naprawach włoskich aut np:
CINSOFT - CHIPTUNING, MODYFIKACJE, MECHANIKA, DIAGNOSTYKA
TRS-Racing
PabloGarage.pl | oilserwis.pl
Tez juz nad tym myslalem ale powiem szczerze ze juz jestem troche zmeczony .Pomysle w przyszlym miesiacu poniewaz teraz mam troche pracy w domu.Wyszukalem u siebie takze dobry warsztat (opinie forum) zobacze moze sie przejade do nich za jakis czas.
Cześć Arturs. Nie wiem czy twoje szarpanie aktualne po takim czasie, ale mam takie szarpanie w nowym tipo t-jet. Ustaliłeś w końcu przyczynę? Ja "na szczęście" mam na gwarancji, ale na razie nie mam kiedy umówić się do ASO. Jak mi naprawią, dam znać.
Czesc.Niestety nie udało mi sie zniwelowac szarpania.Jak juz moze wczesniej czytales moje wpisy to pewnie doczytales ze sporo rzeczy wymienilem " niepotrzebnie" niestety.Chociaz nieukrywam ze caly czas mysle o sterowniku silnika.Gdyby mozna bylo gdzies wgrac na nowo program.Szarpie ( zawsze przy tych samych obrotach silnika ). Gdyby byla to usterka mechaniczna szarpalby w roznych zakresach predkosci obr.silnika.Ty masz Tomek ta mozliwosc ze auto jest na gwarancji i mozesz zapytac o program sterownika lub zapytaj czy mieli kiedys podobny problem?
Hej. U mnie po wymianie centralki silnika wszystko śmiga bez szarpania i innych problemów. Niech jakiś elektryk rozbierze komputer i wtedy zobaczy czy nie masz tak jak ja zimnych lutów.
Czesc.Dzieki,wiec tak jak myslalem ze cos z elektryka komputera.Fajnie ze Ci usuneli usterke.Popytam znajomego elektryka tylko nie wiem czy da rade to naprawic.Pozdrawiam.
Najlepiej jakbyś miał najpierw coś na podmianę żeby się upewnić. Jak już będziesz miał pewność że to jest usterką to polecam allegro i firmę Ko-Car z Tychów. U mnie było tak że elektryk doszedł do tego, że są zimne luty w centralce i po nieudanej próbie naprawy miałem własnie centralke z tej firmy i do tej pory auto ani nie jęknęło. Mam nadzieję, że uda Ci się uporać z problemem jak najszybciej.
Czesc.Mam niedaleko kolege ktory takze ma ten sam problem z szarpaniem( nawet rocznik i kolor auta ten sam). Umowilem sie na piatek z elektrykiem.Uzgodnilem z nim ze podrzuce mu sterownik. A ta firma z Tych to oni naprawiaj czy wymieniaja? Mieszkam w UK i nie znam nikogo kto moglby mi pozyczyc na chwile ta centralke.Narazie zobacze i zawioze do elektryka strownik.Wymontowac nie problem a i pieniadze nie duze za naprawe,.Zobaczymy co z tego wyjdzie.Najwyzej zostane na weekend bez auta. A u Ciebie wymienili na nowa czy udalo sie naprawic ta z auta?
Hej. Sorry, ze tak późno odpisuję, ale chyba lepiej późno niż wcale. Często jest tak że chcą starą centralkę za "nową" czyli często jest to centralka używana, naprawiona z wyczyszczoną pamięcią, a następnie wgranym softem pod konkretny silnik. Z tego co pamiętam to była różnica w cenie pomiędzy nową a "nową". A skoro problem w 100% może zostać załatwiony przez taką po naprawie to nie widzę sensu przepłacać. Doszliście z elektrykiem do czegoś nowego?
Cześć.Wymontowalem sterownik tydzień temu i zawiozłem do elektryka. Niby cos tam posprawdzal ,poprawil sciezki" podobno".no i niestety bez poprawy. Nowy jest drogi i kurcze nie wiem co robić.Najlepsze jest to ze sto mil odemnie kolega tez ma identyczny problem .Ten sam rocznik i nawet kolor.Pewnie jakby wgrano nowy program to moze by pomoglo.Ciekaw jestem czy serwis moze cos takiego zrobic.
Serwis na pewno, tuner także. Skłaniałbym się do drugiej opcji. Spróbuj jeszcze z używanym sterownikiem, tylko szukaj na alle, bo w GB ceny x4.
Ja jak bym miał takie problemy ze swoim t-jetem to mimo 200km trasy pojechał bym do Cinsoftu , myślę że jedna wizyta i problem rozwiązany. Pewnie już na hamowni wyszło by co jest przyczyną.