To jest widok strony w wersji do druku
-
do fiatów to oczywisccie FES, KTS nie radzi sobie tak dobrze jak darmowy programik i kabalek za kilka zł
Rick czytaj, co sie pisze:
Czujnik temperatury do sprawdzenia, odepnij go i zobacz czy jest jakas różnica
Zacznij od prostych rzeczy, moze został jakis błąd na sterowniku
-
Czujnik temperatury jest zaraz pod termostatem?
Co może być powodem dużych luzów na kierownicy? Wydaje mi się że przy lekkich ruchach kierownicy układ kierowniczy powinien reagować a u mnie jest strasznie elastyczny.. Czy to może być wina maglownicy?
-
Tak map sensor to nr 1.
Czujnik położenia wału - wpisz sobie na allegro to zobaczysz jak wygląda.
Ale posłuchaj i zrób w pierwszej kolejności to co radzi kolega robert199 bo to jest również bardzo prawdopodobne w przypadku odpalania.
Rick podłączyłeś w ogóle autko pod kompa? Miałeś błędy? Sprawdź od razu na Fesie temperaturę i ładowanie w parametrach na odpalonym silniku.
[COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]
Robert199 ja na FESIE mam problem z podłączeniem niektórych sterowników IAW z fiata i alfy np ostatnio był 1,6 z fiata bravo i nie chciał pójść. Zdarzyło mi się to kilka razy. Przy alfie 145 1,6 też tak było. Też Ci się to zdarza?
-
Numer 3 mam cały w oleju - od czego jest ten kabel?
A co z luzami koledzy?
-
niewiem czu dobrze widze, ale wtyczka numer 3 to powinna byc kostka do wtrysków
Niewiem jakie masz luzy, ale najpierw to posprawdzaj końcowki drążków kierowniczych
Zacznij Naprawiac ten samochód, z pisania na forum sie nie naprawi.
[COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]
a do podolaka, wiadomosc na PW
-
1 załącznik(i)
Termostat wymieniony :) Łatwo poszło :)
Wskazówka elegancko trzyma środek skali tylko jak podchodzi troszkę wyżej nie załącza się wentylator - ale nie skacze wyżej.
Układ odpowietrzony.
Co może być tego powodem? Wentylator sprawny - raczej - był wymieniany ok rok temu.
Rozumiem że to może być również padnięty czujnik temperatury?
Znajduje się dokładnie tu?
Czy po odpięciu na chwilę powinien załączyć się wentylator jak jest sprawny?
Załącznik 12879
-
do wentylatora jest czerwony przekaźnik w skrzynecce blisko chłodnicy, Jak temperatura nie rosnie to jest ok i wentylator nie musi sie włączac
-
W takim razie jestem uspokojony :]
Termostat wymieniony - ładnie grzeje
Odma wyczyszczona - nie pluje olejem
Trochę niepokojące te dymienie - no ale może ten typ tak ma..
Podłącze go jeszcze pod kompa i zobaczę jakie parametry podaje komputer samochodu.
-
A tak z ciekawości - czy przy ubywającym oleju z silnika powinna świecić się kontrolka?
-
nie. Kontrolka sprawdza cisnienei oleju i tylko tyle, jak nalejesz wody do silnika i uruchomisz to tez nie bedzie sie swiecic
-
Rick widzę że porady zostały wcielone w życie.
Co do wentylatora to jest prosty sposób aby go sprawdzić - w FES jest do tego test. Możesz uruchomić wentylator przez Fesa aby sprawdzić czy działa. Ja tak przez przypadek kiedyś wykryłem że mam niesprawny wentylator.
-
Wcielone i sprawdzę. ;]
Jednak mam kolejny problem i nie wiem jak do niego podejść.
Ok 6 miesięcy temu kupiłem nowe sprzęgło Valeo. Mechanik je założył i biegi wchodziły cacy..
Wlali stary olej i zalecił wymianę na nowy [ który aktualnie posiadam]
Przed wymianą sprzęgła biegi ciężko wchodziły szczególnie 1 i 2 - 3 czasem też..
Teraz problem powrócił..
Czy stary olej może być powodem czy to raczej padające synchronizatory?
-
Moim zdaniem jedno i drugie, ale wymień olej, powinno się trochę polepszyć.
-
Same synchronizatory można wymienić?
Droga zabawa?
-
Wszystko można wymienić,ale chce Ci się skrzynię rozbierać? Ja też mam zużyte od 1 i 2, przyzwyczaiłem się i jeżdżę,po wymianie oleju jest trochę lepiej.
-
Dziś z samego rana jak jechałem do pracy było ok.
Raz jest dobrze a raz nie.. Dziwny objaw :]
Póki co kupiłem olejnice i będę się przymierzał do wymiany tyko ciężko z kanałem.
-
Nie jest Ci potrzebny. Lawarek wystatczy. Poszukaj gdzieś jeśli chcesz najazdu w okolicy
-
Śruba skierowana na wentylator - wlew
Śruba skierowana na tył - wylew
[?]
Z której strony koła najlepiej podnieść samochód?
-
proponuje za sanki, wlew z tego co kojarze jest od strony kierowcy i wylew też. Spr u Burty'a w temacie, robił to
-