To jest widok strony w wersji do druku
-
Koledzy,mam problem ze swoim 1.4 95km.trafilem na kiepskiego mechanika.wymiana rozrzadu i miski olejowej.przy wymianie miski uszkodził trochę smok oleju i w miejscu łączenia uległ rozszczelnieniu ,tam jest taka uszczelka.ale to tak na marginesie.przyjechalem autem w pełni sprawnym,mechanik miał kłopoty z ustawieniem rozrzadu,twierdzi że jest teraz ustawiony super.silnik podobno pracuje idealnie lecz po zapaleniu zapala się check i wiele kontrolek np.abs,wspomaganie kontrola trakcji.kasowanie błędów nic nie pomaga.znowu pojawiają się wszystkie systemy na desce po zapaleniu silnika.czy mogl ulec uszkodzeniu czujnik położenia wału.moze go uszkodził stąd te błędy???
-
Cytat:
Napisał
Tomasz1976
mechanik miał kłopoty z ustawieniem rozrzadu,twierdzi że jest teraz ustawiony super.
Co on tam ustawiał? Rzeźnik niech naprawia co spieprzył. Do tego niech kupi/wypożyczy blokady, żeby rozrząd był jak należy.
Potrzebne są kody błędów.
-
-
Coś jest nie tak z okablowaniem ECU/ABS/Body. Trzeba sprawdzić kable, wtyczki. Może rzeźnik odłączył wtyki z ECU i poprawnie nie podłączył, tudzież przez przypadek pociągnął za wiązki.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Coś jest nie tak z okablowaniem ECU/ABS/Body. Trzeba sprawdzić kable, wtyczki. Może rzeźnik odłączył wtyki z ECU i poprawnie nie podłączył, tudzież przez przypadek pociągnął za wiązki.
Dziękuję
-
Cytat:
Napisał
Tomasz1976
rzeźnik
:smile::smile:;-)
-
Cytat:
Napisał
jacek2
:smile::smile:;-)
Jak inaczej nazwać delikatnie fachowca, który wymieniając pasek ględzi klientowi, że miał problemy z ustawieniem rozrządu, a przy okazji wymiany miski niszczy inne elementy? :roll:
-
-
ile ml płynu hamulcowego wchodzi w układ tipo?
-
Pól litra powinno starczyć. Po 100 ml na każde koło i 50 na sprzegło.
-
Tak informacyjnie, może komuś się przyda. Wymieniłem rozrząd (tzn. pan majster wymienił ;-)). 5.5 roku, 83 kkm (głównie trasa, niewiele po mieście). Zdaniem pana majstra, wszystko jeszcze się trzymało kupy, ale na pasku już widać było zmęczenie i jego zdaniem to był właściwy moment na wymianę.
-
Przy okazji wymiany rozrzadu, wyminialiscie tez uszczelniacze? W sumie u mnie nie ciekły... 50tys i 5 lat. Zmienie przy nastepnej wymianie ale z ciekawosci pytam.
-
Osobiście bym nie ruszał uszczelniaczy, chyba że są "zapocone" to wtedy trzeba by było wymienić....
-
Cytat:
Napisał
Talarsw
Przy okazji wymiany rozrzadu, wyminialiscie tez uszczelniacze? W sumie u mnie nie ciekły... 50tys i 5 lat. Zmienie przy nastepnej wymianie ale z ciekawosci pytam.
Nigdy nie zmieniam "dla zasady", chyba że ciekną. W Punto z 2003r 270kkm przebiegu mam org. uszczelniacze pod sprzęgłem i na wałku rozrządu i jest sucho.
-
Zobacze jak będą wygladaly przy nastepnej wymianie...wsadzilem pasek napinacz i pompe INA. Ori pasek i osprzęt nie wygladal źle. Pasek jak sie go zalamalo mial mikro szczeliny. Sądzę ze pojezdzil by jeszcze z rok/10 tys bez problemu... Wiadomo ze lepiej dmuchac ma zimne wiec wymienilem. Jazda 80% miasto