To jest widok strony w wersji do druku
-
No to nie czytaj ;-) ktoś Ci każe czytać ten temat albo odpisywać? Nie interesuje Cię kwestia to wyłącz zakładkę zamiast tracić czas na pisanie ww. posta.
Domyślnie forum jest miejscem wymiany poglądów, ale co ja tam mogę wiedzieć.
A moje pytanie jest raczej natury obiektywnej a nie subiektywnej bo podejrzewam że każdy mający silnik 14. 95KM ma podobne obroty przy danej prędkości ;-) no ale co ja tam mogę wiedzieć.
Więcej luzu człowieku!
-
Chodzi o odbiór głośności przy danej prędkości, jednemu cicho drugiemu nie do zniesienia... luz, oleje następnym razem...
-
Cytat:
Napisał
kammar
Powiedzcie mi, jak to jest przy tym silniku z jechaniem autostradą 140 km/h? Jakie obroty mniej więcej i czy jest to już męczące i lepiej jechać te 110-120?
Męczące dla Ciebie czy dla silnika? To zależy czy lubisz go wkręcać (czy lubisz takie bziuczenie:) - ja lubię i silnika chyba też nie męczę bo oleju nie bierze, więc na niemieckich autostradach utrzymuję 180 (jak nie ma ruchu i to bezpieczne oczywiście, czyli sucho, nie ma ograniczenia itp.)
Oczywiście każdy powinien ocenić i uwzględnić swój refleks, oczy itp. a nie tylko powyższe (i uwzględnić portfel bo pali koło 10l:) a przy 70-80 4,5 litra, więc spora różnica)
-
Cytat:
Napisał
kammar
nie chcę go piłować do maksymalnego momentu obrotowego jak i nie miałem okazji za dużo po autostradzie pojeździć, jedynie po odebraniu z salonu wyszła mi trasa autostradą ale to rozkulałem się do 95 kmh/h i grzecznie jechałem przy tych 2200 obrotów żeby go nie zmęczyć
Powiedzcie mi, jak to jest przy tym silniku z jechaniem autostradą 140 km/h?
Sugeruję pozbycie się nawyków z dizla. Szkodliwe i męczące dla tego silnika jest właśnie "piłowanie" na niskich obrotach. Natomiast nie ma absolutnie nic złego w korzystaniu z całego dostępnego zakresu obrotów. Oczywiście nie jak głupia małpa, od świateł do świateł, ale gdy np. chcemy sprawnie wyprzedzić tira, można śmiało ciągnąc w zakresie 4k-6k obrotów. A 140km/h to zupełnie zwyczajna prędkość autostradowa - nawet znacznie słabsze samochody bez problemu dają radę ją utrzymać.
Strzelam, że to pierwszy w życiu samochód z salonu? :D
-
Oborty przy 140 to ponad 3.5 tys
Jest znośnie :)
Jak będzie przeszkadzać to głośniej radio i po sprawie :)
-
Cytat:
Napisał
kjk
Strzelam, że to pierwszy w życiu samochód z salonu?
Dokładnie, dlatego chucham i dmucham :smile:
Dotychczas jeździło się tylko autami powyżej 100-200 tys. przebiegu, zwłaszcza dieslami, więc człowiek się nie zastanawiał nawet nad takimi rzeczami. Choć ostatnio miałem okazję jechać z kumplem który Skodę z silnikiem diesla trzymał non stop na ekstremalnie niskich obrotach nawet przy wzniesieniach, wszystko szarpało i wyło, oczami wyobraźni widziałem ten dwumas wołający o litość.... ale nie przetłumaczysz takiemu.
Cytat:
Napisał
IT_spec
Jest znośnie
No to faktycznie nie jest źle :)
-
Cytat:
Napisał
IT_spec
Jest znośnie
Potwierdzam jest znośnie i spokojnie zrobiłem 750KM nad morze...
-
A ja jeżdżę do 4000 obr. Najczęściej zmiana biegu około 3500. Od pierwszych km starając się nie trzymać poniżej 2000. Zobaczymy jak silnik się ułoży.
-
jeszcze raz polecam obejrzeć sobie wykres dla tego silnika
-
Gdzie jest ten wykres bo nie moge znalezc, chodzi mi o 1.4 N/A
-
Automobile-catalog.com
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
marx30
jeszcze raz polecam obejrzeć sobie wykres dla tego silnika
Rozwiń myśl proszę. Szczyt możliwości ma przy 4500 obrotów, to wiemy.
-
-
Cytat:
Napisał
kammar
Rozwiń myśl proszę. Szczyt możliwości ma przy 4500 obrotów, to wiemy.
Horsepower/Torque Curve for 2017 Fiat Tipo Sedan 1.4 16V 95 (man. 6) (model for Europe ). Detailed engine characteristics.
Jak wyprzedzasz w Małopolsce albo nawet po płaskim ale duży ruch to najlepiej zaczynać min 3500 tak na oko.
-
Cytat:
Napisał
TipoSedan
Stara szkoła mówi, że najlepsze przyspieszenie mamy w zakresie między maks. momentu a maks. mocy. I faktycznie, jeżeli przy 6krpm wrzucamy następny bieg, to obroty spadają gdzieś w okolice 4k i znowu mamy do dyspozycji wysoki moment.