Przy rozgrzanym silniku i wnętrzu nie spotkałem się z tym zjawiskiem. Jeżeli spada jedna kreska, to płyn ma temperaturę pomiędzy 50 a 70stC. Ostatnia odpala przy 70stC. Może być problem z termostatem, przepuszcza.
To jest widok strony w wersji do druku
Zauważyłem właśnie, że pełna ilość kresek to 70 stopni w aplikacji po OBD. Jak się jeździ normalnie, po mieście czy w trasie to trzyma ładnie pełną ilość kresek. Cóż, na razie obserwuję. Jak będzie często spadać to trzeba będzie odżałować te 250 zł i trochę rozbierania.
Nie opadaniem cegieł bym się nie sugerował. W moim byłym GP wskaźnik też był w połowie skali przy 70stC (jak na razie to wszystko czym jeździłem tak miało), a silnik nie dogrzewał się jak trzeba, bo termostat częściowo przepuszczał, w odmie i na korku oleju robiło się masełko.
Zrób logi temperatury w czasie jazdy, gdy będzie chłodno. Możesz też organoleptycznie sprawdzić, czy przewód zasilający chłodnicę nagrzewa się równo z przewodem małego obiegu/cienkiego przewodu na zbiorniczku wyrównawczym.
A miał ktoś taki przypadek. Nie grzeje fotel kierowcy po odpaleniu auta diody na przysisku od ogrzewania fotela kier. migają. Uszkodzona mata, czy jakieś inne pomysły jeszcze ?
Cóż, dopadł mojego termostat. Podobnie wytrzymał w moim byłym GP 1.4 8V. Zauważyłem, że nie trzyma temperatury oleju, opada do jednej cegły. Zrobiłem też wykresówkę temperatury płynu, w czasie jazdy spada do 71stC, a to, jak wyżej pisałem, nie zapala lampki ostrzegawczej, bo w zegarach temperatura w połowie skali. Sam termostat i oring do przewodu zasilającego wymiennik ciepła zakupione, w przyszłym tygodniu zabawa w wymianę.
Ile przebiegu Ci wytrzymał? Ja wymieniłem kilka tygodni temu, ponad 170 tysięcy wytrzymał poprzedni. Wziąłem oryginalny, w środku jest Behr, bez żadnego loga Fiata/Mopar. Chyba zatem nie warto dopłacać do "ricambi originali".
110 tyś.km, jednak wiek też ma znaczenie.
Dzień dobry. Poszukuje mechanika który zna się na skrzyni DDCT FWD, fiat 500x, 2018 r.
Skrzynia szarpie na 1-3 biegach, szczególnie jak odpuszczam gaz i chce wyhamować. Byłam w ASO, wymieniali sprzęgła, wydałam 11k a problem dalej jest.
Jest zgłoszona reklamacja. Chce mieć kontakt do sprawdzonego mechanika który zna się na rzeczy. Dla Ciebie chora dla mnie nie.
Krowka1978 jak tam po wymianie termostatu? Mam to samo. Temperatura w czasie jady oscyluje w granicach 70-73 stopni.
Po uruchomieniu zimnego silnika temperatura rośnie miarowo do ok 73 st. Po czym następuje jej spadek (zimny płyn z chłodnicy dołącza do zabawy po otwarciu termostatu), a następnie wzrost do ok. 73 i znowu spadek. Po jej ustabilizowaniu na trasie trzyma stabilnie ok. 70 - 72 st.
Wydaje mi się, że to nie jest zbyt zdrowe dla silnika.
Załącznik 44465
Jeszcze nie zmieniłem, w sobotę będę robił - robiłem podejście w niedzielę, ale z braku odpowiedniej ilości płynu w zapasie zrezygnowałem - nie da się kulturalnie spuścić odpowiedniej ilości płynu, trzeba rozpiąć wąż na chłodnicy i syfu narobić :mad: Widzę, że Alfa pokazuje poprawną temperaturę płynu, u mnie bzdury, za to MES ok. Sprawny termostat otwiera się przy 80+-2stC w MultiAir.
Termostat zmieniony, 8h pracy, z krótkimi przerwami. Dostęp słaby, praca z lusterkiem. Parametrów podczas jazdy MES-em nie sprawdzałem, ale problem ze spadającą temperaturą oleju minął. Przy 1stC na zewnątrz, jałowe obroty, ogrzewanie na maksimum i temperatura oleju na zegarach nie spadła, a z nawiewów gorąc.
Zalecam wymianę przy okazji rozrządu, wtedy jest więcej zdjęte nad termostatem i będzie łatwiej.
Aktualizacja: pojeździłem z logowaniem, temperatura teraz oscyluje w czasie jazdy w zakresie 78-83stC, temperatura zewnętrzna +1stC, ogrzewanie ustawione na 22stC.
Cześć! Przerabialiście takie objawy? Jak dużo kręcę kierownicą, podczas parkowania, słychać jakby z prawej części podszybia odgłos lekkiego ocierania. Później auto postoi, odgłosu nie ma - dopóki znowu nie ma dużej ilości kręcenia. Kończy się łożysko amortyzatora? Może ktoś wymieniał, jakie były objawy?