To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Tipo a LPG -
Cytat:
Napisał
marx30
Nie ma o czym dyskutować. Niezależnie od tego kto akurat rządzi, tego typu pomysły opozycji z definicji lądują w śmietniku albo innej zamrażarce.
-
Cytat:
Napisał
bahamut24
Teraz u mnie benzynka za 4.99 na orlenie a gazik 2.5 zl. Kasy na 500+ dla nierobów zabraknie to gaz podrożeje.
jest coś takiego jak limity emisji co2 dla krajów w sektorach non-ets czyli między innymi transport. I tylko dlatego gaz jeszcze nie podrożał i nie podrożeje.
-
Cytat:
Napisał
kjk
Nie ma o czym dyskutować. Niezależnie od tego kto akurat rządzi, tego typu pomysły opozycji z definicji lądują w śmietniku albo innej zamrażarce.
W koncu mamy dyktature i rząd nakręcający patologie ;)
-
Cytat:
Napisał
marx30
jest coś takiego jak limity emisji co2 dla krajów w sektorach non-ets czyli między innymi transport. I tylko dlatego gaz jeszcze nie podrożał i nie podrożeje.
Spalanie gazu oczywiście nie emituje żadnego CO2. Każde dziecko to wie :lol:
-
Ze wzgledu na wieksza zawartosc wodoru a mniejsza wegla w stosunku do benzyny emituje mniej co2.
-
Cytat:
Napisał
marx30
Ze wzgledu na wieksza zawartosc wodoru a mniejsza wegla w stosunku do benzyny emituje mniej co2.
Ok, ale o ile %, uwzględniając że gazu spala się trochę więcej niż benzyny? ;-) W kontekście ambitnych planów redukcji CO2 o 50% w ciągu najbliższych kilkunastu lat, to w sumie różnica niewielka.
-
za to lpg emituje więcej NoX, jeszcze jest szansa na zniesienie akcyzy -39gr na litrze lpg zobaczymy co wymyśli sejm,
-
Cytat:
Napisał
kjk
Z tego wynika, że wiadomo co wymyśli :(
Jakby to wymyślił jakiś pisior to była by szansa.
-
Cytat:
Napisał
kjk
Ok, ale o ile %, uwzględniając że gazu spala się trochę więcej niż benzyny? ;-) W kontekście ambitnych planów redukcji CO2 o 50% w ciągu najbliższych kilkunastu lat, to w sumie różnica niewielka.
Pewnie tak, ale jest to przynajmniej argument za nie podnoszeniem akcyzy a straszono tym kilka lat temu.
Linka wkleiłem jako ciekawostkę bo w obniżkę to nie wierzę.
Ale w innych krajach LPG ma wjazd do stref ograniczonego transportu, nawet Tipo sprzedawane np. w Hiszpanii ma jakąś klasyfikację EKO (wklejałem fotki tego "Hibrido").
-
Panowie. Pięćdziesiąt kilka stron tematu i nikt nie napisał czy jest opcja wstawienia jakiś lepszych gratów w przypadku awarii zaworów przy lpg. Chodzi mi o wzmocnione zawory lub cos w tym stylu.
-
Cytat:
Napisał
Gomez405
Panowie. Pięćdziesiąt kilka stron tematu i nikt nie napisał czy jest opcja wstawienia jakiś lepszych gratów w przypadku awarii zaworów przy lpg. Chodzi mi o wzmocnione zawory lub cos w tym stylu.
Nie wiem czy w tym temacie, ale na forum kiedyś o tym była wzmianka..
-
Cytat:
Napisał
DamianoZaw
Nie wiem czy w tym temacie, ale na forum kiedyś o tym była wzmianka..
Chodzi o konkrety. Tzn firma która ma jakieś lepsze zawory, ogarnie gniazda jeśli jest potrzeba itd. Może jest jakiś mechanik na forum i ma info.
-
Cytat:
Napisał
Gomez405
FiatPrime chyba pisał w jakimś temacie o wzmocnionych zaworach - były ceny i chyba jakiś serwis na północy podany, warto poszukać jak potrzebne. Widzę np. https://fiatklubpolska.pl/tipo-531/k.../17#post330161 ale było coś dokładniej kiedyś, poszukaj albo napisz na priva.
Znalazłem na tipo klubie (konkurencyjne forum) coś takiego:
"
Odpowiedz 2
Oczywiście rozmawiałem z nimi o tym. Chcesz mieć dalej gwarancję to należy użyć do naprawy oryginalnych części a głowica od t-jet LPG ma inną konstrukcje. Dzwoniłem natomiast do firmy "paradowscy" i oni produkują zawory na zamówienie i taki super mocny zawór do LPG dla naszego tipo kosztuje 80zl sztuka
"
Poszukaj tej firmy i zapytaj o Twój silnik.
-
2 załącznik(i)
Jutro mam zamiar zakupić tipo sw rok 2017 wrzesień. osoba sama dokładała lpg firmy stag. z ogłoszenia mam zdjęcia na których nie widać wiele jednak może ktoś wyczyta z nich co nie co.
-
SW z 95 konnym silnikiem ??? Trochę to słabo będzie jeździć jak z rodziną na wczasy pojedziesz .
-
miałem astre k 125km turbo. teraz mam przejściowo siene rocznik 1997 69km. jeden i drugi dowozi mnie w miejsce przeznaczenia. nie potrzebuję mocy. oby do przodu, oby tanio.
-
No to życzę miłego użytkowania. Niech ci si sprawuje jak najlepiej .
-
Cytat:
Napisał
KOBRA
SW z 95 konnym silnikiem ??? Trochę to słabo będzie jeździć jak z rodziną na wczasy pojedziesz .
Kiedyś się jeździło 19 konnym Maluchem, objuczonym jak wielbłąd, po całej Europie i było dobrze :)
-
Kiedyś się jeździło maluchem, bo nie było nic innego. Przykład z d.... [emoji2]
Kiedyś się używało tablicy kreślarskiej a nie SolidWorksa. Podobny przykład [emoji23]
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
koczis
Kiedyś się jeździło 19 konnym Maluchem, objuczonym jak wielbłąd, po całej Europie i było dobrze
Koniami i bryczką też :lol::lol: