To jest widok strony w wersji do druku
-
Temperatura silnika po ponad 6h postoju (na bank byl juz zimny bo wracałem tylko z pracy jakies 3km)
Silnik : 9°
Temp powietrza: 11.3
Temperatura zewnętrzna ok 6° (czujnik z klimy i w lusterku)
Odpaliłem na chwile silnik nagrzal sie do 43,5 a temperatura powietrza wskazywała 12,8°
-
Niestety ten czujnik jest tak cięzki do diagnozy że może występować wiele innych błędnych odczytów iż nie jest jednoznaczne że to on odpowiada za złą pracę silnka. Sam stawiałem na turbo a tu błachostka- map sensor. W99% to on odpowiada za wariacje mocy silnika i samą prace silnika. Po analizie doświadczeń z innymi samochodami które posiadałem zawsze zaczynałem od tego czujnika i nie brnąłem w koszty.na chłopski rozum jeżeli turbo nie ciągnie to niema powietrza. Paliwo płynoie to gdzie jest :kasprowy:
-
2 załącznik(i)
Właśnie trafiłem na ten temat i ożywioną dyskusję w temacie MAP/ciśnienia w dolocie tjeta. Sprawdziłem w swojej darmowej wersji MES (v. 5.2) jak to wygląda i moje obserwacje co do MES są takie:
1. Zielony parametr "Ciśnienie powietrza" (oczekiwane/obliczone) odpowiada żółtemu parametrowi "Ciśnienie doładowania".
2. Turkusowy parametr "Ciśnienie doładowania" (oczekiwane/obliczone) odpowiada czerwonemu parametrowi "Ciśnienie w dolocie".
Przynajmniej tak wynika z pokrywania się kresek na wykresach. Ktoś potwierdzi te spostrzeżenia, czy plotę androny? Poniżej zrzuty z jazdy i na biegu jałowym (linia niebieska to wartość obrotów)