To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
FiatPrime Hyhy. W tych to akurat pierścienie się zapiekały i wypluwało dołem (na szczęście) jeśli chodzi o Tipo.
No Panowie, coraz bliżej.
Coraz ciężej znaleźć dobrego gaziarza co chcę to robić. Krążą już opowieści o takich co gniazda poszły po 3-5 tyś.km. Na lpgforum w północnej PL łatwiej zagazować TSI/GDI w u szpeców niż znaleźć takiego co wsadzi LPG do 1,4 95 i da gwarancję.
W warsztatach BRC / AC - STAG można wykupić dodatkową gwarancję na silnik przy montażu LPG przez nich na ich sprzęcie w aucie nowym. Fiatowski 1,4 95km jest jednym z wykluczonych pozycji w AC - nie wiem jak w BRC. Hyhy. Widać, we Fiatach krzywo montują.
Najważniejsze, że w sumie remont wychodzi taniej tylko w Ładzie - więc tragedii nie ma. Kolega fabrycznie nową głowicę do Nivy za 900zł zakupił :D
A jak tam twój tipo. Jeździ jeszcze? Oil catch tank zamontowany.?
-
Jeździ. Czemu ma nie jeździć? Robi 2x8km dziennie pn-pt - jeździ nim żona. Separatora nie montowałem - przestał brać olej.
-
Jakim cudem przestał brać?
-
8km w jedną stronę na "trasie". 3x światła. Jak teraz zima, to połowę na benzynie jeździ. Niedogrzany. To z czego ma brać?
-
Cytat:
Napisał
FiatPrime Najważniejsze, że w sumie remont wychodzi taniej tylko w Ładzie - więc tragedii nie ma
Jak ktoś jest przekonany że to padnie niech profilaktycznie przy wymianie rozrządu wymieni gniazda, będzie taniej. Ale naprawde jestem ciekaw jak sie to ma do strojenia instalki. Bo ktoś tu pisał że ponad 100 kkm przelatał więc jednak da się.
Uprzejmie dodam że koszt regeneracji półosi w volvo to 2800 za sztukę. 5,6 kpln poszło w pizdu. Moze da sie taniej ale tyle zaplacilismy. Tak w kwestii kosztów serwisowych. Auto bez żadnych przeróbek typu chipowanie co by miało je nadwyrężyć poza to co przewidziała fabryka.
-
No jak ma hydraulika regulować luz zaworowy jak oleju za mało... to i gniazda lecą...
A problemem zapewne moze byc jakość materiałów podobnie jak w przypadku tylnich tarcz w tjet, gdzie klocki z niejednorodnego materiału orały tarcze... może taki tez ujowy materiał w części gniazd i zaworów użyto...
-
Cytat:
Napisał
marx30 Jak ktoś jest przekonany że to padnie niech profilaktycznie przy wymianie rozrządu wymieni gniazda, będzie taniej.
O k.... No to nie mam pytań. Pozamiatał.
-
Nie no blagam... Wymieniac gniazda profilaktycznie? Ty tak na serio...? Moze profilaktycznie kupmy jakis silnik z angola i do garazu wstawmy. Przyda sie przy nastepnej wymianie oleju...
-
Napisałem - jak ktoś jest przekonany ;-). A takich przecież nie brakuje. Oszczędzicie z 5 stówek na rozrządzie. Scenariuszy dla zasadności takiej decyzji kilka się znajdzie. Zwłaszcza jak ktoś tym autem zarabia i w dogodnym dla siebie czasie może je odstawić. A nie jak się zdupcy w najmniej odpowiednim momencie. To nie operacja przeszczepu serca. Zresztą to nie mój problem, tylko sobie gdybam
-
Cytat:
Napisał
marx30 Oszczędzicie z 5 stówek na rozrządzie. Scenariuszy dla zasadności takiej decyzji kilka się znajdzie.
Rozrządu w waszej biblii (instrukcji użytkownika i serwisowej) nie zaleca się wymiany przy ściąganiu głowicy. I w naprawie na gwarancji ASO nie wymienia jeśli jest ponad 3/4 przewidzianego na rozrząd przebiegu. Tak samo z paskami w grupie PSA/Renault/VW/Skoda - publicznie dostępne. Można sprawdzić.
Podawaj Pan następne przykłady dlaczego ma być "taniej zrobić przy okazji rozrządu" skoro scenariuszy zasadności takiego przedsięwzięcia jest wiele. Się pośmiejemy.
-
Cytat:
Napisał
evo01 Tipo, 500L oraz Doblo po lifcie - 3 modele w których padają silniki 95KM a konkretnie to zawory wydechowe i gniazda najczęściej na drugim lub trzecim cylindrze..a teraz złapcie się stołka..jest kilka przypadków gdzie silniki bez LPG skończyły żywot w ten sam sposób ;)
Dziwnym trafem większość to np. auta flotowe i taxi gdzie mapy gazowe były ustawione poprawnie i korektory chodziły blisko zera, dotryski były załączone, a bagnety nie raz były suche po wjechaniu na serwis ;)
Uwielbiam takie wpisy : "Podobno coś..., podobno gdzieś ... , podobno coś ..., podobno komuś...". Już wiem dlaczego coraz rzadziej zaglądam na to forum.
-
Liczysz, że FCA Poland wyjdzie do klienta i udostępni dane, statystyki i liczby dotyczące usterek aut?
Wiadomo. Każdy który napisze coś nie tak na temat naszych aut to zatrudniony dla konkurencji tajny agent! Nawet jak wrzuca zdjęcia usterek/awarii/faktur.
Spisek. Sami biedni i uciśnieni.
-
W 2016/2017 w tipo była akcja z partią jakichś wadliwych podkładek w bodajże mechanizmie różnicowym/skrzyni biegów. Mnie akurat wymienili całą skrzynie biegów.
Czyli fca wiedziało że coś jest nie tak i zareagowali.
Z gniazdami/zaworami nie wiadomo czy - jeśli rzeczywiście są liche - to wszystkie czy może jakieś partie dostaw jak w przypadku ww. podkładek.
-
A tak zapytam był renegade 1,4 95 hp - coś mi tu nie pasuje
-
Cytat:
Napisał
FiatPrime Rozrządu w waszej biblii (instrukcji użytkownika i serwisowej) nie zaleca się wymiany przy ściąganiu głowicy. I w naprawie na gwarancji ASO nie wymienia jeśli jest ponad 3/4 przewidzianego na rozrząd przebiegu. Tak samo z paskami w grupie PSA/Renault/VW/Skoda - publicznie dostępne. Można sprawdzić.
Podawaj Pan następne przykłady dlaczego ma być "taniej zrobić przy okazji rozrządu" skoro scenariuszy zasadności takiego przedsięwzięcia jest wiele.
Pierwsze słysze że po ściagnieciu rozrządu ( co jest konieczne aby zrzucić głowice ) zaleca sie założyć stary pasek i napinacz z powrotem. Innymi slowy wg starej szkoły robiąc zawory trzeba zapłacić za nowy rozrząd. Ale co kraj to obyczaj. Jak już napisałem nieuchronność robienia głowicy nie spędza mi snu z powiek, gdyby tak było a auto potrzebne do zarabiania na chleb zrobił bym w dogodnym momencie przy okazji rozrządu (urlop itp.ugadanie wszystkiego zawczasu żeby było szybko itd.). O ile do tej planowej wymiany dociągnie of kors. Chyba taniej niż kupować drugie auto na wszelki wypadek. Ale jak to takie zabawne to wolno jemu się śmiać, przecież nie zabronię.
-
Tez slyszalem ze raz sciagnietego paska sie nie zaklada wiec...
-----
Idac dalej , po co kupowac silnik na zapas lepiej drugiego tipka kupic jako dawca :)
-
Zaraz przy okazji sezonowej wymiany kół będzie sugerował wymianę łożysk i hamulców - przecież się zużyją, po co czekać na awarię.
Oszczędność czasu i $$$.
-
Ej ale zdrowo-rosądkowo sam pasek 40zł , rolke i pompe bym zostawił. A jak strzeli przed czasem.
-
Ja tam czekam na te uzasadnione oszczędności wymiany gniazd przy okazji rozrządu.
-
3 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
slawcio74 Uwielbiam takie wpisy : "Podobno coś..., podobno gdzieś ... , podobno coś ..., podobno komuś...". Już wiem dlaczego coraz rzadziej zaglądam na to forum.
W którym miejscu w tym poście masz choć jedno słowo "podobno"? Czytanie ze zrozumieniem coś ci ciężko idzie..
Macie na zachętę dwa zdjęcia..jedno auto z lpg a drugie bez i znajdźcie dwie różnice.
Załącznik 34581Załącznik 34580