Jak pisalem wczesniej zminilem opaski na rurach dolotu IC. I co? Na pionowym polaczeniu gumowym (mufa) na rancie zbiera sie olej. Zmienilem opaske na mocniejsza ale nic to nie dalo. Czy guma juz stwardniala czy co? A skad ten olej?
To jest widok strony w wersji do druku
Jak pisalem wczesniej zminilem opaski na rurach dolotu IC. I co? Na pionowym polaczeniu gumowym (mufa) na rancie zbiera sie olej. Zmienilem opaske na mocniejsza ale nic to nie dalo. Czy guma juz stwardniala czy co? A skad ten olej?
Zdejmij przewód od odmy, który łączy się z dopływem powietrza do turbo. Na odcinku filtr powietrza turbo i zobacz czy tamtędy olej sie nie dostaje.
Dzięki. Zobaczę. A jak tę odmę w naszych silnikach obsługuje, bo nigdy do niej nie zaglądałem.
ja to cała odmę odkręcałem razem z przewodami od silnika i wszystko wykąpałem w benzynie ekstrakcyjnej.
Jak wojna to wojna. Kupiłem porządne opaski i wymieniłem całą górę od turbo to IC. Samo przyłącze icka zostawię jak będę miał kanał. Samochód wyraźnie odżył, ale dla porównania wstawiam logi po naprawie z prośbą o interpretację. Masy powietrza się trzymają ale turbo się trochę rozjeżdża i nie jestem pewien czy w dobrym momencie wstaje. Tym razem dałem zarówno oczekiwane jak i zmierzone parametry
Załącznik 25039
właśnie nie. Rozmawiałem z ASO Jata i nie ma tego jako osobnej części więc musi występować razem z którąś rurką. Jest tylko do górne kolanko.
Drogi gips. Mozna poszukac jako zamiennik albo co. Tylko wymiary zdjac. Masz uszkodzona?
U mnie ta mufa jest 'zapocona' ale raczej szczelna. Jak za taką kasę to na pewno odpuszczę wymianę.
Ponowie prosbe o komentarz do moich logow.
Nic tam nie widać, daj plik
Podziękował.
Poniżej rzut obrazu i link do pliku z logami.
Niby jest lepiej po uszczelnieniu, ale na dwójce czuć w okolicach 2k rpm szarpnięcie.
Załącznik 25154
https://drive.google.com/open?id=0B5...jQxdldvd3RXMUE
Pozdrawiam i dzięki za szczere chęci.
sterowanie turbiną, delikatnie przebija i prze regulowuje.
grucha, n75 i zmienna.
Dziękuję Ci. Czy to jest coś co może mieć nieprzyjemne konsekwencje i trzeba robić na cito, czy można odłożyć na "lepsze czasy" ?
Zostaw na lepsze czasy, aż zacznie łapać errora od przeładowania.
Ale to będzie przy bucie w podłogę.
Jak nie chcesz moda robić i mieć książkowo, zostaw. Szkoda życia i kasy :)
NO właśnie.. walczę z podobnym przypadkiem.. mnie to po prostu drażni bo wiem że auto ma większe możliwości..
właśnei zrobiłem porządek z turbo ( regeneracja, czyszcenie zmienniej) ale o ile pomogło w zakresie wyższych obrotow ( wyraźnie lepsza zbiórka, auto cichsze i nie dochodzą dziwne dźwieki z okolicy turbo) to w niskich obrotach - dalej d...a. NIe sprawdzone pozostały ju tylko zawór overboost ( tak dla penwości - to zdaje się to samo co n75?) i nie mam pewności czy podczas regeneracji turbo sprawdzono czy grucha działa jak nalezy...
Czy do gruchy można dostać się nie wyciagając turbo? ( turbo jest osłonięte kawałem solidnej blachy, a grucha w cromie zdaje się jest częścią turbo i chyba solo nie występuje.... )
A gdzie regenerowałeś? Są firmy, które dołączają protokół z wyważania oraz z regulacji zmiennej geometrii.
Robiłem na Szyszkowej w W-wie. Protokół mam ale w nim jest po prostu punkt pt czyszczenie zmiennej geometrii i podpi - więc to żaden dowód że faktycznie gruchę sprawdzono ( a samo czyszczenie raczej przeprowdzono bo jest różnica w zachowaniu auta).
Możliwe że grucha działa (wtedy w zasdzie pozostaje mi jedynie overboost) ale chciałbym mieć pewność że to zrobiono.. jest sposób by zobaczyć czy "zasysa sie" w momencie włączenie silnika a potem odpuszcza? czy też trzeba ściągać całą tą blachę?
Dziś pogdam z mechanikiem co ściągał i montował turbo, mam nadzieję że sprawdził jak to działa po czyszczeniu
Po zdjęciu osłony pod silnikiem powinieneś widzieć jak grucha przesuwa sztagę co do turbo wchodzi.
Jak będziesz siedział pod autem to pod przewód podciśnienia podłącz strzykawkę i sprawdź czy płynnie się ta sztanga przesuwa.