To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Egr -
Cytat:
Napisał
luk202
Bronx - że tak wywołam Cie do tablicy ;-) . Mam dpf i egr off natomiast na egr mam tylko zaślepkę z otworami a druga strona otwarta jest. Czy tak może pozostać, czy lepiej to zaślepić w pełni i jakie ma to znaczenie?
Pozdrawiam
No to gratuluje pomysłowości :)
A wytłumacz mi, bo nie umiem od wczoraj nic logicznego wyszukać, skoro ktoś robi egr off to po cholerę daje zaślepkę z otworami ??? Teoretycznie można zamknąć egr ale jak ma nieszczelność to wali do dolotu.
Jaak w sofcie jest egr off , to pełna zaślepka.
Hmm na taką kombinację nie wpadłem jeszcze :)
:tongue
Nie rozumiem.
Zmieniłbym to na pełną zaślepkę.
-
Cytat:
Napisał
bronx
No to gratuluje pomysłowości
A wytłumacz mi, bo nie umiem od wczoraj nic logicznego wyszukać, skoro ktoś robi egr off to po cholerę daje zaślepkę z otworami ???
A tego Ci też nie wytłumaczę. Jak czyściłem EGR po kupnie to zauważyłem, że tak jest, a dopiero później po podłączeniu kompa się okazałe, że jest OFF, a DPF OUT. To radosna twórczość poprzedniego właściciela, albo handlarza, który mi go sprzedawał.
Zaślepki pełne i góra i dół?
-
jedna na górze prze egr, łatwiej będzie skuteczność ta sama, mniej roboty.
Tylko nie z puszki a z lepszej stali 1-1,5mm :)
A może nie masz off egr tylko na postoju akurat nie pracował ??
Sprawdź to sobie dokładnie. No chyba że na 100 wiesz ze jest off.
-
Cytat:
Napisał
bronx
A może nie masz off egr tylko na postoju akurat nie pracował ??
Sprawdź to sobie dokładnie. No chyba że na 100 wiesz ze jest off.
Sprawdzałem na postoju. Ale podłączę kompa i się przejadę kawałek. Rozumiem, że jak w dalszym ciągu będzie OFF to można zaślepić drania.
-
Powiedziałbym że nawet powinieneś, dbasz o środowisko aby nadmiernie nie dymił jak braknie mu tlenu ;)
-
Podpiąłem się wczoraj do cromy i mam tak - w kolejności
- otwarcie zaworu EGR - 3,99%
- stan zaworu EGR - OFF
- otwarcie zaworu przepustnicy - 4% z groszami
Trochę mogłem pomieszać z opisami ale mniej więcej tak to było. Bez względu na obroty silnika i stopień rozgrzania - ale na postoju bo nie mogłem się ruszyć.
-
-
Cytat:
Napisał
luk202
Podpiąłem się wczoraj do cromy i mam tak - w kolejności
- otwarcie zaworu EGR - 3,99%
- stan zaworu EGR - OFF
postoju bo nie mogłem się ruszyć.
to skoro masz zawór wyłączony, to czemu pokazuje 3,99 % otwarcie ? nie powinno być 0 % ?
-
mialem robiony off u Cinka i MES pokazuje rowniez wartość w okolicy 4%.
Operacja robiona 2 tyg temu, DPF juz raz sie wypalil po okolo 1000km (wczesniej srednio co 1050km, zobaczymy jak sie zmieni).
Mam nadzieję ze ta pozycja jest normalna...
-
Cytat:
Napisał
lukaszr89
Mam nadzieję ze ta pozycja jest normalna...
Też mam taka nadzieję. Z drugiej strony - jeśli założę zaślepkę na wej. do kolektora to co to za różnica?
-
Cytat:
Napisał
lukaszr89
mialem robiony off u Cinka i MES pokazuje rowniez wartość w okolicy 4%.
Operacja robiona 2 tyg temu, DPF juz raz sie wypalil po okolo 1000km (wczesniej srednio co 1050km, zobaczymy jak sie zmieni).
no to przebiegi robisz pomiedzy wypaleniami, u mnie mało mam trasy dlatego co 200-250 km się wypala.
-
-
Cytat:
Napisał
bronx
Czy Wy w ogóle czytacie temat czy nie ??
Egr
jestem świeżo po tej lekturze i śpię spokojnie ;-)
-
Dzieki za link "EGR", tamat dlugi odpowiedzialem tylko jak jest u mnie.
Pozycja EGR interesowala mnie tylko ze wzgledu na DPF (znaczy zeby wypalanie mi sie bez problemu zalaczalo).
Ma ktos doświadczenie z EGR off a DPF on... moze dziac sie cos zlego?
-
Cytat:
Napisał
lukaszr89
Dzieki za link "EGR", tamat dlugi odpowiedzialem tylko jak jest u mnie.
Pozycja EGR interesowala mnie tylko ze wzgledu na DPF (znaczy zeby wypalanie mi sie bez problemu zalaczalo).
Ma ktos doświadczenie z EGR off a DPF on... moze dziac sie cos zlego?
Ja tak mam prawie 4 lata nic złego się nie dzieje.
-
Z ciekawosci ... jaki olej lejesz?
Ja od poczatku jak go mam Castrol egde 5w-40 i z jednej strony slysze ze kiepski i nie ta lepkosc a wyniki na DPFie mam calkiem spoko...
-
Cytat:
Napisał
lukaszr89
Z ciekawosci ... jaki olej lejesz?
Ja od poczatku jak go mam Castrol egde 5w-40 i z jednej strony slysze ze kiepski i nie ta lepkosc a wyniki na DPFie mam calkiem spoko...
Selenia WR 5W30 P.E.
-
Emulator załatwi sprawę. Podpinasz pod przeplywomierz i EGR. EGR zaslepiasz i zapominasz o wszystkich problemach. Używam od kilku miesięcy i żadnych klopotów.
-
Cytat:
Napisał
EmCroma
Emulator załatwi sprawę. Podpinasz pod przeplywomierz i EGR. EGR zaslepiasz i zapominasz o wszystkich problemach. Używam od kilku miesięcy i żadnych klopotów.
a ile kosztuje taki emulator ?
-
Cytat:
Napisał
grzegorzmis
a ile kosztuje taki emulator ?
Problemy z pisaniem?
https://allegro.pl/listing?string=em...a-uni-1-1-0222
Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka