To jest widok strony w wersji do druku
-
Witam,
3 tygodnie temu robiłem przegląd w ASO (póki co przemilczę w którym). Przegląd po 3 latach, przebieg ~35kkm.
Według serwisu poza wymiana oleju i filtrów wszystko ok, w normie itd. Tymczasem w zeszłym tygodniu pojechałem wymienić koła na zimowe i oczom moim ukazała się taka oto piękna tarcza:
https://images90.fotosik.pl/285/1a7fa5bd15165d06.jpg
Byłem z tym dzisiaj u mechanika, według niego tarcza do wymiany (czyli tak naprawdę 2 tarcze+ klocki). Też macie takie zdanie? Żona wozi tym autem dzieciaki, nie mam zamiaru ryzykować za 500zł
Pytanie jakim cudem ASO nie zauważyło tego na przeglądzie, czy też może mają już tak wyj****ne, że olewają takie kwiatki?
Ogólnie to jeździłem do nich, bo tam kupiłem auto i zawsze mnie tam fajnie obsługiwano. Ale ostatni przegląd to dramat, w poczekalni syf, nawet głupiej kawy czy herbaty nie mieli, auto umyte chyba brudną szmatą...
Wygarnąłem im w ankiecie, która przyszła z Fiata, nawet potem dzwonili do mnie z FCA, ale akurat nie mogłem rozmawiać, a potem już nie oddzwonili.... Szkoda, bo chętnie bym im podesłał tego babola.
-
Marne to pocieszenie, ale takie rzeczy nawet w Volvo się zdarzają. W S40 mojej żony nie dostrzegli ewidentnych luzów w zawieszeniu. Niekompetentni/leniwi ludzie niestety mogą trafić się wszędzie.
-
Cześć.
Jestem właścicielem Fiacika 500X o szalonej pojemności 1.0 ;) . Ostatnio wyskoczył mi komunikat "Lane assist niedostępny". W serwisie coś tam zrobili ale wystarczyło to na 1 dzień i komunikat powrócił. Dodam tylko, że mają mi wymienić panel z wejściem USB, bo coś nie stykało. Nie wiem czy to może mieć związek z wyżej opisaną usterką. Może ktoś z Was miał podobny przypadek, żebym mógł podpowiedzieć majstrom? Będę wdzięczny za jakiekolwiek podpowiedzi.
-
Możliwy niedoładowany, bądź wadliwy akumulator - u mnie był wadliwy. Ewentualnie błędy w oprogramowaniu. Zapewne dzieje się to przy niższych temperaturach zewnętrznych?
-
Cześć
Dzięki za odpowiedź. A'propos akumulatora, przypomniałem sobie, że zgłaszałem w serwisie, również, "raz działający, raz nie start-stop". Serwisant powiedział, żeby doładować akumulator, co zrobiłem. Dalej mam wrażenie, że start-stop nie działa poprawnie. Może, tak jak piszesz, akumulator ma wpływ na niedostępny lane assist, nie wiem. Pewnie powinienem sprawdzić stan akumulatora. Trzeba będzie podjechać do mechanika.
Swoją drogą, kupiłem prawie nowy samochód z nadzieją na nieodwiedzanie majstrów, jak widać nie wiek/przebieg ma znaczenie, a szczęście ;)
Pozdrawiam, miłego.
-
W innych markach S&S też raz działa, raz nie. Stan naładowania aku, temperatura w kabinie i wiele innych czynników mają na to wpływ.
W mojej Hondzie wystarczy, że auto postoi 3 dni i S&S przestaje działać. Muszę chwilę pojeździć na trasie (nie w korku) żeby aku się podładował i S&S ponownie zaskoczył.
-
Panowie jakie tarcze i klocki polecacie na tył do MA? Mechanik radzi Textary, u siebie też takie wrzuciłem. Muszę teraz coś zonie włożyć, żeby z takimi szlaczkami nie jeździła.
-
Każde markowe będą dobre. Ja jedynie odradzam klocki Ferodo, bo strasznie pylą.
-
Witajcie
Mojego Fiata kupiłem w 2015 roku za 71300zł zl wersja Lounge 1.6 z LPG butla 85l
Przejchalem nim 78 tys.km do sierpnia 2019roku
jedna sprawa w sadzie przeciw FCA Poland to była zwiazana z nawigacją Uconect 8.5 cala ( FCA poszedł na ugodę i dostalem 5 letnia gwarancje na całe auto na 200 tys.km)
Całe szczescie że dostalem ta gwarancje
Przez 4 lata auto było 44 razy na serwisie
90% to uszkodzenia elktroniki i silnika
Auto miało wyminaine :
Dwa fotele przednie
Naprawiany silnik
Wymianiane na gwarancji 2 razy tarcze i klocki
4 razy wyminiany akumulator
4 razy wyminiany czujnik temperatury
1 raz wyminiany panel klimatyzacji
3 razy wyminane poduszki pod silnikim
Wyminiana lewa lampa bi xenon woda sie dostawała
I nie zliczona ilośc awari . Serwis nie wiedział w co lapy w sadzac
Naprawiano go w 4 serwisach plus Fiat auto Poland
auto bez wypadkowe
Byłem szczesliwy jak go sprzedawałem
Bardzo wile osób domnie teraz pisze że ma problemy z swoimi autami. Wiem jedno że 500x jest Tylko fiatem
Fiat ma bardzo drogie serwisy przeglad w Katwoiach +/- 80 km serwisy . Przeglad przy 30 tys.km cenny od 1100-1850zł . Pierwszy przeglad przy 15 tys.km zapłacilem 860zł . Teraz bylem na 1 przegladzie moim autem obecnie Hybrydą ( oleje wszytkie filtry itd ) zaplacilem 480zł , kolejny ma kosztować przglad 790zł
Kupił bym go drugi raz ale tylko z LPG bo palił na 100km 26.40 zł obecne auto pali mi hybryda 27 zł na 100km
-
Ile razy jeszcze to napiszesz? Do tego trochę bajek napisałeś o Sądzie w sprawie nieistniejącego Uconnect 8" w europejskim 500X. Wiarygodności tymi wpisami nie dajesz.
-
No i żeby nie było za nudno - poszła prawa końcówka drążka kierowniczego. Dokładniej pękła guma, czego efektem końcowym jest destrukcja sworznia w końcówce. Jest wyraźnie słyszalne pukanie, na kole czuć delikatny luz.
No i zapewne będę wymieniał również lewą, bo nie wiem jak długo w niej guma wytrzyma, a nie widzi mi się dwa razy ustawianie zbieżności.
-
co do napraw mi zaczyna padać sprzęgło zaczyna brać wysoko i czasem szarpnie przy ruszaniu z jedynki wstępnie wyceniają wymianę na 2000-2200 zł :( coś trzeba będzie wymyślić ;)
-
Ja jednak będę wymieniał tylko prawą końcówkę, czekam na dostawę oryginału. Zaryzykuję.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
rafalik1
co do napraw mi zaczyna padać sprzęgło zaczyna brać wysoko i czasem szarpnie przy ruszaniu z jedynki
Płyn hamulcowy w układzie sprzęgła kiedykolwiek ktoś przelewał? Z doświadczenia wiem, że o wymianę płynu w wysprzęgliku trzeba się doprosić, bo fachury jakoś o tym "zapominają".
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Ja jednak będę wymieniał tylko prawą końcówkę, czekam na dostawę oryginału. Zaryzykuję.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Płyn hamulcowy w układzie sprzęgła kiedykolwiek ktoś przelewał? Z doświadczenia wiem, że o wymianę płynu w wysprzęgliku trzeba się doprosić, bo fachury jakoś o tym "zapominają".
Wymieniałem płyn hamulcowy 2000 km temu właśnie dlatego prosiłem o odpowietrzanie sprzęgła ale czy to zrobili ciężko powiedzieć .... niby twierdzili ze tak ale bardzo możliwe ze to olali. Bo jak tylko wsiedli do auta to pierwsze słowo o sprzęgło siada fakt ze ze 3 razy podczas tych 90 tys go przypalilem (2 razy się zakopałem )
-
Wymieniłem końcówkę. Okazało się, że guma pękła z powodu zmęczenia materiału spowodowanego przez zablokowanie gumy na trzpieniu przegubu. Pękła w wyniku skręcania, rozerwanie jest w kształcie zwoju sprężyny.